”Skagen över dagen” lyder färjerederiet Stena Lines slitna slogan. Vi hävdar att det lätt är värt att stanna längre än så. Samtliga bilder: Emma Glaumann

Artiklar

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets

Pittoreska Skagen ligger en bekväm dagsetapp över havet från den svenska västkusten. Väl där belönas du med sandstränder, skönt ljus, pilsner och knallröd korv.

Text: Joakim Hermansson • 2017-04-03 Uppdaterad 2021-06-09

Förra gången jag närmade mig Skagen stod jag på alla fyra och spydde rätt ut i ­sittbrunnen. Vi hade startat Skagen Race i stiltje uppe i Oslofjorden, men mötte efter rundningen av Brofjordens angöring, strax väster om Lysekil, en västlig kuling. Den ökade till över 30 ­sekundmeter i byarna, och ett dussin distansminuter från Skagen ­beordrade skepparen att storseglet skulle ner. Efter att ha ­balanserat på däck och krånglat med den manövern, slog ­sjösjukan obarmhärtigt till. De sista timmarna av racet var jag som ett kolli, medan resten av besättningen tog oss över ­mållinjen som segrare, på bara focken. 93 hade startat, men bara 21 gick i mål.

Med denna mindre lustiga upplevelse i minne, scannade jag såväl SMHI och danska DMI som norska YR, innan jag efter fyra års karenstid äntligen skulle våga dra iväg familjen på segling med Skagen som mål. Prognoserna visade samfällt måttlig sydlig vind, obetydlig sjö och inte så mycket ström, men att ett lokalt åskoväder möjligen kunde visa sig över nordligaste Jylland i kvällningen. Inga större bekymmer alltså.

Efter en kväll med goda vänner på Styrsö Bratten drog hustrun och jag därför iväg för motor redan i morgon­stiltjen, medan döttrarna fortfarande sov. Frukost för alla blev det i höjd med Vinga, och när vinden strax därpå ­fyllde i, kunde vi lägga oss bekvämt tillrätta på en alldeles lagom avslappnad halvvindsbog i strålande solsken, mot vårt västra grannland. I så här exemplariska förhållanden är inte 40 sjömil en jättedistans, medan den kan kännas som en helvetes evighet under fel omständigheter. Jag kan inte nog poängtera vikten av att kolla prognoserna före en havsöverfart som detta faktiskt är.

 

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets
Hamnen i Skagen är gigantiskt stor och fritidsbåtar samsas med fiskare och annan yrkestrafik om inseglingsutrymmet.

Vi har seglat ett par timmar utan att se land åt något håll, när vi skymtar Skagens fyr som första landmärke. Det grå stentornet från mitten av 1800-talet är beläget ett stycke norr om själva samhället och hamnen, och är med sina 46 meter Danmarks näst högsta fyr. Den roterande linsen väger två ton, och natriumlampan på 400 watt gör att ljuset (Fl W 4s) kan ses av sjöfarande 20 sjömil ut i havet, alltså halvvägs till svenska kusten. Och man gör bäst i att hålla koll på navigationen, för Skagens förrädiska sandrev rör på sig och flyttar omkring lite hur som helst.

Hamnen i Skagen är gigantiskt stor, och fritidsbåtar samsas med fiskare och annan yrkestrafik om inseglingsutrymmet. De senare håller främst till i de östra delarna, men långt västerut finns också en docka för större fartyg. Gästhamnen ligger i mellanbassängen, uppe i nordväst, med hamnkontoret på pir 1 i mitten. En av hamnvakterna har tagit på sig regnrocken och vågat sig ut i det åskoväder som väderinstituten förutspådde. Himlen bokstavligen öppnar sig när hamnvakten anvisar plats åt oss långsides i ­tredje led, nära hamnkontorets toaletter och fräscha ­duschar. Liksom el och färskvatten ingår dessa i den modesta hamn­avgiften på 200 danska kronor.

 

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets
Skagens fyr är med sina 46 meter Danmarks näst högsta fyr och kan ses 20 sjömil, alltså halvvägs till Sverige.

Skagen

Ingår i Frederikshavns kommun.
Omkring 8 200 invånare.
Vid Grenen norr om Skagen möts Skagerrak och Kattegatt.
Skagens fyr tändes 1858 och är med 46 meter Danmarks näst högsta.
Skagens rev är av sand och rör på sig. Håll säkerhets­avstånd…

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets
Pakhuset är en av alla fiskrestauranger i Skagen, och ligger mitt i gästhamnen. Kvällarna med musikunderhållning hörs över hela hamnen.

Om man inte räknar grillkiosken i samma hus som hamnkontoret, så är Pakhuset närmsta riktiga restaurang, där vi mot alla odds lyckas få ett bord för hela familjen. Det beror förmodligen på att middagstiden inte är inne ännu, men efter vår långa segling och det mer än blöta välkomnandet, är vi förstås redan sugna. En ljuvlig fisksoppa och ångande bröd kommer snabbt på bordet, tillsammans med en pilsner som attraherar smaklökarna betydligt mer än vid mitt förra besök. Vi lämnar dock krogen innan kvällens musikunderhållning drar igång, och njuter av den, och av sorlet från de många uteserveringarna längs kajerna, från sittbrunnen istället.

Allra längst norrut på Jylland, ligger det som kallas för Grenen. Från samhället är det bara omkring fyra kilometers skön promenad eller cykeltur längs perfekta leder avskilda från biltrafiken, och det finns cykeluthyrningar i vartenda gathörn. Vi är dock bekväma och väljer nästa förmiddag bussen, som går i linjetrafik från en rad hållplatser i Skagen, med flera dagliga avgångar. Tågen söderifrån har däremot sin slutstation i Skagen, och vissa av dem vänds fortfarande längs en slinga som löper igenom några av de nordliga kvarteren, ut mot hamnen.

Vi är inte ensamma om att göra en utflykt norrut denna strålande men blåsiga högsommardag, så kön till kiosken och souvenirbutiken vid bussens ändhållplats är lång. Vi härdar ut för att fylla på energi med några lika typiskt danska som helt knallröda korvar inför den sista promenaden längs stranden ut mot Skagens rev. Även här finns kollektivtrafik i form av den i och för sig ganska lyxiga traktor­kärran Sandormen, men nu får det vara nog på bekvämligheterna och vi knatar på över sanddynerna. Längst ut blir det trångt, när hela lämmeltåget av turister tävlar om att vara den som står allra längst norrut och tar en selfie. Det rörliga och opålitliga revet fortsätter ännu längre ut, och kan anas som ljust turkos fläckar i det annars mörkgröna vattnet. På håll syns hur nyttotrafiken tar ut svängen ordentligt, här på gränsen mellan Skagerrak och Kattegatt.

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets
Ett lämmeltåg av människor promenerar den sista sträckan längs stranden, ut mot Danmarks allra nordligaste punkt på Grenen.

Den mjuka sanden och klitterna med sin strandråg inbjuder till lekar och korta stopp för att gräva en grop, bygga ett improviserat sandslott eller bara spana in ­något som flutit iland. Återtåget tar därmed sin tid, så både ­bunkermuseet från andra världskriget och den inbjudande restaurangen med sina vita dukar får anstå till nästa besök. Resten av familjen skyndar mot bussen “hem” till gästhamnen, medan jag själv tar en promenad tillbaka. På vägen passerar jag inte bara Skagens imponerande nuvarande fyr, utan även Den hvide fyr, som förtjänstfullt var i bruk mellan 1745 och 1858. På Fyrbakken finns också en intressant replika av den vippfyr som var en av de allra första i Skagen, och började användas redan 1626. Innan dess eldade man på ett fyrfat högst upp i en träkonstruktion.

En gul flagga vajar vid badvakternas hytt på sandstranden strax norr om Skagens hamn, vilket betyder att man kan bada, men att man behöver vara lite extra försiktig. Längre in i bebyggelsen är istället den rödvita ­Dannebrogen flitigt förekommande på flaggstängerna. Enligt sägnen kom Dannebrogen till redan på 1200-talet och har sett nästan likadan ut sedan dess. Många av husen på de pittoreska smågatorna är soligt gulmålade och ligger tätt, tätt, med härligt prunkande trädgårdar emellan. I Skagen är gult inte fult, utan tvärtom den mest typiska kulören.

Vi har inga problem att njuta och koppla av ytterligare några dygn, och besöker bland annat Gamla Skagen på Jyllands nordvästspets, med stränder av runda småstenar och ett otal fina krogar. Den tilsandede kirke, Sankt Laurentii kyrka från 1300-talet, som övergivits för att den inte kunde stå emot sanddynernas vandring, får också ett besök, innan vi kastar loss och lägger kursen i nordostlig riktning mot Lysekil. Beroende på vindar är det bara att välja önskad vinkel och färdmål på den svenska västkusten, som ligger helt inom räckhåll från Skagen. Eller förstås vice versa.

Färdmål: Njut av gemytet vid Danmarks nordspets
På små pittoreska gator i Skagen ligger de gamla husen tätt, tätt, med härligt blomstrande trädgårdar.

Skagens hamn

Skagen Lystbådehavn (gästhamn)

Position: N 57° 43,0’, E 10° 35,5’

Öppen året runt.

Hamnkontor på Pir 1

Tel +45 984 433 41

Mobil 

+45 232 009 41

Dygnspris 200 DKK upp till 40 fot

Dygnspris 280 DKK över 40 fot

Färskvatten och el ingår, likaså fräscha duschar.

Färdmål: Följ med till Sveriges vackraste naturområde

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Vinga – västkustens mest kända landmärke

TV: Han ska segla över Atlanten – med 1 meter lång båt


Text: Joakim Hermansson • 2017-04-03
ArtiklarBåtnyttBåtnyttFärdmål
Scroll to Top