Båtnytt

Med stabiliseringsfenor från Humphree slipper du gungande båt – även vid stillaliggande

Företaget Humphree har utvecklat stabiliseringsfenor som monteras under båten. De gör underverk för att få båten att gunga mindre. Men smakar det så kostar det.

Med stabiliseringsfenor från Humphree slipper du gungande båt – även vid stillaliggande
Nu finns tekniken som gör båtfärden nästan lika bekväm som att ligga vid bryggan. Och när du ligger vid bryggan är det nästan som att ligga på land. Foto: Joakim Hermansson

I förra numret av Båtnytt kikade vi närmare på inter­ceptorer, plattor som blixtsnabbt skjuts upp och ner en halv decimeter från akterspegelns kant, och som därigenom lyfter akterpartiet, förbättrar gångläget och minskar båtens rörelser. I kombination med ett avancerat styrsystem gör interceptorerna underverk på båtar från 25 fots längd, som gör hyfsad fart genom vattnet. Den som däremot vill slippa utspillda drinkar när båten ligger stilla, eller en båt som slingrar sig runt omkring ankare eller boj, behöver uppgradera med en uppsättning elmotorstyrda kolfiberfenor under sin båt.

Hisingsbaserade Humphree har utöver interceptorer även stabiliseringsfenor i sitt sortiment, passande för båtar mellan 12 och 50 meters längd. Fenorna monteras alltid i par, en på var sida av båten strax akter om mitten, och med två par på större yachter. De byggs i lätt och styv kolfiber i fyra storlekar från 0,45 till en kvadratmeter, och kopplas till en kraftig elmotor på insidan skrovet. Konstruktionen är sådan att en tillräckligt hård grundkänning bryter fenan i infästningen, för att skrov och motor inte ska skadas alls. De kraftfulla borstfria elmotorerna ger fenorna 90 graders utslag på en sekund, och ett helt varv tar alltså bara fyra sekunder. Fenorna startar och stannar inte heller med ett ryck, utan helt mjukt, för att minimera oljud.

 

Fenorna tillverkas i kolfiber och monteras i par mitt under båten. Foto: Humphree