Båtnytt

Förenkla ditt båtliv med ett elektriskt ankarspel

Spara armar och rygg med ett elektriskt ankarspel. Det under­lättar avsevärt, oavsett om du ­ligger mot land eller på svaj.

Förenkla ditt båtliv med ett elektriskt ankarspel
Låt elektroniken i form av ett elektriskt ankarspel hjälpa dig att göra grovjobbet ombord. Foto: Lewmar & Johan von Essen

Att tillbringa fina sommardagar i naturhamn är en fullständigt självklar del av båt­livet för oss skandinaviska seglare och båtåkare. Många har en egen favoritklippa eller kanske en alldeles särskilt vacker vik som man återvänder till år efter år och längtar till under den kalla årstiden.

Men naturhamnar kräver så gott som alltid att båten läggs fast med hjälp av eget ankare. Antingen ligger man med fören mot en klippa och behöver ett säkert ankare i aktern, eller så droppar man helt enkelt ett ankare i fören och lägger sig bekvämt tillrätta på svaj. Oavsett vilket som är aktuellt, så underlättar ett elektriskt ankarspel arbetet ombord betydligt.

När man hyr båt i Medelhavet, i Karibien eller på någon annan mer exotisk plats, är elektriskt ankarspel en självklarhet, i alla fall i fören. Med ett kraftigt och starkt spel med 50 meter grov kätting kan man då ankra tryggt och säkert på svaj i nästan vilken vik som helst. På både segel- och motorbåtar här hemma är det mer vanligt med ankarspel i aktern, eftersom vi gärna förtöjer med fören mot land. Vill man gardera sig mot problem med ankringen, kan det följaktligen vara en god idé att förse sin båt med lämpligt ankarspel och tillhörande ankare i både fören och aktern.

Ett ankarspel för horisontell montering och kätting kan pryda sin plats om det är snyggt utformat, men kan också vara i vägen på ett litet fördäck.

Ankarspel finns för vertikal eller horisontell montering i båten. Ofta väljer man horisontell montering i fören. Då dras kätting eller lina över en rulle på ett peke i fören och akterut till ankarspelet, som gärna är monterat dolt under luckan till ankarboxen, men montering uppe på fördäck är också vanlig.

Linan eller kättingen faller sedan ner och ringlar sig på plats i ankarboxen. I aktern är det däremot vanligare med vertikal montering av ankarspelet, eftersom det där installeras i akterspegeln. Ankaret kan då ligga redo över en rulle på badplattformen, eller hänga i en ankar­dävert som fälls ner direkt från akterspegeln. Linan eller kättingen faller ner och ringlar sig på plats i ankarboxen även här.

Nästa sida: Så väljer du rätt ankarspel

I aktern passar oftast ankarspel för vertikalt montage bäst, gärna till­sammans med en ankardävert som håller ut ankaret från akterspegeln.