De senaste dagarna har algblomningen exploderat i Östersjön // Foto: SMHI

Artiklar

Algblomningen total i Östersjön

"Man ska ha respekt för dem och undvika att doppa huvudet"

Text: Martin Strömberg • 2018-07-17 Uppdaterad 2018-07-17

 

De senaste dagarna har algblomningen i Östersjön skjutit fart och ytvattensamlingar täcker stora delar. 

– Det har utvecklats under helgen. Vi har fått in många lokala rapporter om blomning i Stockholms skärgård, Kalmar sund och andra platser, säger Maya Miltell, handläggare på Informationscentralen för Egentliga Östersjön, till SvT.

Satellitbilder över Östersjön från SMHI visar att cyanobakterierna – som det korrekta namnet lyder – har brett ut sig och ökat kraftigt de senaste fem dagarna.

Hela området öster om Gotland liksom finska viken och vattnen hela vägen från Blekinge ner till Polen. Dessutom är blomningen i full gång längs hela den svenska ostkusten upp till Ålands hav.

I Bottniska viken är blomningen inte lika massiv, men rapporter har kommit in om mindre ansamlingar.

En del av algerna kan vara giftiga, men just nu vet man inte hur vanliga dessa är.

– Vi vet inte. Provtagningarna är ännu inte klara. Att artbestämma blågrönalger med blotta ögat är mycket svårt. Man ska ha respekt för dem och undvika att doppa huvudet om det är mycket sörja i vattnet. Man ska också hålla djur och barn borta från algerna. Det är inte bra att svälja algerna om de är giftiga säger Maya Miltell.

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.

Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

 


Text: Martin Strömberg • 2018-07-17
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top