Båtnytt

Vattenskotrar kontrolleras i Mälaren

"En enda allvarlig olycka är en olycka för mycket"

Vattenskotrar kontrolleras i Mälaren
Många klagar på att det körs vårdslöst med vattenskotrar på Mälaren // Foto: Getty Images (Arkivbild, ej från Mälaren)

 

Det är många husägare och båtägare som senaste tiden klagat på att det framförs vattenskotrar i hög hastighet alldeles för nära stränder, bebyggelse och andra båtar.

Nu har Kustbevakningen ankrat upp sitt fartyg Södertälje vid Norr Mälarstrand och ska därifrån köra ut med sina mindre båtar för att kontrollera hastigheterna på Mälaren.

Tanken är att man i förebyggande syfte ska få båt- och vattenskoterförare att hålla farten men också att bötfälla dem som bryter mot hastighetsbegränsningarna.

– Det är ju roligt att köra vattenskoter, det tycker jag också, men man måste göra det på ett sådant sätt att det inte blir en fara för andras och sitt eget liv, säger Johan Westberg på Kustbevakningen, till svt.se.

Kustbevakningen kan dela ut böter men har ingen möjlighet att beslagta vattenskotern även om man sett hur föraren kört både olagligt och på ett ställe där människors liv kan vara i fara.

Olyckorna har hittills varit få men många menar nu att det bara är en tidsfråga innan det händer något allvarligt.

För fem år sedan skadades en kvinna svårt, men överlevde, när hon blev påkörd nedanför Ljunglöfska Slottet i Blackeberg.

– Det spelar ingen roll att olyckorna är få. Vattenskotrarna som kör vårdslöst är både ett orosmoment och ett störningsmoment för de badande och bara en enda allvarlig olycka är en olycka för mycket, säger Johan Westberg på Kustbevakningen.

 

Ja
14
7
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!