Båtnytt

Digital dröm för fiskare

Alla svenska fiskevatten på en hemsida

Digital dröm för fiskare
Snart ska alla svenska fiskevatten finnas på samma hemsida // Foto: Getty Images

Digitala fiskekartor har det funnits tidigare men inte i den här omfattningen och inte med alla områden samlade under samma paraply.

Nu håller Sveriges länsstyrelser tillsammans med Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten på med arbetet att skapa en unik digital karta över Sveriges alla fiskevatten.

En karta som aldrig tidigare funnits i den här storleken.

Länsstyrelsen i Jönköping är huvudansvariga för utvecklandet av fiskekartan men alla Sveriges Länsstyrelser har bidragit med information.

– Den skall omfatta alla områden där det går att köpa fiskekort och det skall underlätta för allmänheten att lätt kunna hitta vart det går att fiska, säger Anton Halldén på Länsstyrelsen i Jönköping som jobbat med att framställa kartan till svt.se.

Arbetet  har pågått i flera år och tanken är att det skall bli lättare för länsstyrelserna att samarbeta över gränserna, eftersom man har ett lagkrav att hålla ett register över alla Sveriges fiskevårdsområden.

Kartan kommer även innehålla information om vad det finns för sorters fisk i de olika vattendragen och hur man får tag i kontaktpersoner för att till exempel köpa fiskekort.

– Just nu är det svårt i många sjöar att få kontakt med fiskekortsförsäljare. Det finns väldigt lite information på nätet om det, och man får köra väldigt mycket "knacka dörr" eller känna rätt person för att veta hur man skall ta sig vidare, säger Johan Lihné, sportfiskare i Växjö.

Hemsidan där fiskekartan kommer att finnas tillgänglig kommer att vara helt klar under våren 2019.

Mycket bra.
Ja
11
0
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!