Båtnytt

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie

Världens största båttillverkare, franska Jeanneau, försöker nu förföra oss svala nordbor med en helt ny serie bowriders. Först ut är Cap Camarat 6.5 BR – en snygg, enkel och prisvärd båt som håller måttet även under kyliga dagar. Båtnytt har testat.

Test: Jeanneaus första i ny bowriderserie
Franska Jeanneau riktar blickarna mot oss nordbor och lanserar lagom till säsongen 2017 både en 6,5- och en 5,5-metersbowrider. Samtliga bilder: Max Carlgren

Bowrider-trenden håller i sig. Nu riktar storproducerande Jeanneau blickarna mot oss nordbor och lanserar lagom till säsongen 2017 både en 6,5- och en 5,5-metersbowrider. Vi fick chansen redan i höstas att testa Cap ­Camarat 6.5 BR. Den som är bekant med Cap Camarat-flottans utseende lär känna igen skrovlinjerna, framförallt från Cap Camarat 6,5 WA, som lirar i samma storleksliga och ­delar bland annat den bulliga fören och breda mittpassagen. 6.5 BR saknar överflödig lyx, men är funktionell och bjuder på det mesta en båt under 25 fot bör göra.

6.5 BR har försetts med ett ordentligt grabbräcke i ­stäven och ett extra steg precis längst fram på fördäck gör det lätt att gå ombord. Väljer du att ha dynorna kvar, och samtidigt inte har vädrets makter på din sida, får du ­räkna med att dynorna blir smutsiga om du går ombord via stäven. Jag gillar att räcket går hela vägen fram till vindrutan.

På babordssidan finns en längsgående soffa, medan den på styrbordssidan är något kortare. Detta för att istället få plats med ett steg som underlättar avsevärt vid ombord/ilandklivning när du lagt till längs med. Fiffigt, för du ­slipper gå på dynorna. Sittdynorna hålls på plats med hjälp av band som man spänner i dynorna och sedan fäster med ett plastspänne. Detta spänne lär slitas hårt och snabbt, så jag är inte helt övertygad om att detta är en bättre sätta-fast-dynor-metod än de här i Norden mer vanliga metallknapparna. Genom att fästa två mindre dynor på vardera sida om skotten skapas sköna ryggstöd för den som vill sträcka ut sig.

I stäven finns en rymlig stuv. Även under sittbänkarna väntar stora stuvutrymmen. Dessa nås genom dörrar på båda sidor om pulpeten. Det kan vara något krångligt med lösa luckor, men fördelen är att du kommer åt ordentligt. Ett plus för rejäla knapar i stäven och en bra lås-/lyftögla. Däremot är det ont om fästen för fendrarna och det saknas fenderförvaring, något som allt fler tillverkare i segmentet har börjat erbjuda och som både underlättar vid användningen och håller bättre ordning i båten. 

 

Stittplatsen på styrbordssidan har gjorts kortare för att få plats med ett steg. Smart tänkt när man vill undvika att gå på dynorna.

En tvådelad dörr leder vidare in i båten. Passagen mellan förar- och passagerarkonsol är föredömligt bred och det är lätt att röra sig ombord. Förarplatsen bjuder på en skönt upprensad instrumentbräda. Här finns Yamahas motorinstrument och plats för en stor plotter, en välplacerad mugghållare och skön ratt, samt bra fotstöd. Däremot upplevde jag gasreglaget på vår testbåt som något rackligt. Vindrutan är inte uppseendeväckande hög, men skyddar helt ok vid sittande körposition.

Jag som har svårt att sitta stilla och därför gillar att halvstå lutad mot uppfällt sittstöd, får känna av en del vinddrag i håret, men sikten är god och vindrutans överkant hamnar inte i min ögonhöjd. De två offshorestolarna har höga ryggstöd, är skålformade och mycket bekväma. Jag gillar också handtaget på sidan av förarplatsen. 

Läs mer: Tre bra alternativ till Cap Camarat 6.5 BR

På passagerarsidan finns ett rejält handtag att hålla sig i, samt ett lättåtkomligt stuvfack i ovankant på pulpeten och infällda mugghållare, fotstöd, samt usb-uttag. Vår testbåt är även utrustad med stereo. I stort sett finns inte mycket att klaga på, men inte heller att jubla högt över. Utförandet är enkelt och funktionellt, som sig bör på en prispressad båt. Däremot hade jag gärna sett att det även ingick vindrutetorkare på passagerarsidan som standard.

 

Förarplatsen är enkel och avskalad, men har det som behövs för en god sittposition. Sikten är bra.