En del av båtarna i det nya museet kommer från Statens maritima museers samlingar i Karlskrona och Båthall 2 på Djurgården i Stockholm, andra från det numera nedlagda Veteranbåtsmuseet i Västerås. Foto: Båtnytt

Båtnytt

Ta båten till nya nationella fritidsbåtsmuseet

Statens maritima museer och Länsmuseet Norrland bygger tillsammans ett nytt hem för 27 fritidsbåtar.

Text: Båtnytt • 2017-07-24 Uppdaterad 2021-06-09

Nu har portarna slagit upp till det nya Fritidsbåtsmuseet i Härnösand.

Det är Statens maritima museer och Länsmuseet Norrland som tillsammans bygger ett nytt hem för 27 fritidsbåtar, inrymt i det gamla tobaksmonopolets lokaler nere i Härnösands södra hamn.

Ambitionen är att guida besökarna genom den svenska fritidsbåtens historia. Utställningen spänner över olika tids-perioder och bland båtarna finns allt från plymsnäckor till hardtopbåtar. Besökarna kan också ta del av berättelser från de som byggt båtarna och seglat dem.

– Det är inte de allra snyggaste och mest kända båtarna. Men det är en bred representation, säger David Fahlén, avdelningschef på Murberget Länsmuseet Norrland.

En del av båtarna kommer från Statens maritima museers samlingar i Karlskrona och Båthall 2 på Djurgården i Stockholm, andra från det numera nedlagda Veteranbåtsmuseet i Västerås. Men många objekt har tagits från Höga kustens eget unika båtliv. Förutom fiskebåtar finns bland annat den nyrenoverade kosterbåten Lunkentuss, som seglades jorden runt på 1960-talet av två Sundsvallsbor.

Besökarna kan också prova på att slå knopar, göra nyckelringar och hänga i det marina biblioteket (med bland annat ett 1000-tal exemplar av Båtnytt!). Tanken är att fritidsbåtsmuseet ska samla berättelser och erfarenheter, både från de som åkt och de som byggt båtar. Med start nästa år arrangerar museet projekt båtkompis.

– De som har båt ska helt enkelt kunna anmäla sig och ta med folk ut på sjön, säger David Fahlén.

Museet är öppet alla dagar mellan 10.00 och 17.00, från 1 juli till och med 27 augusti. De som kommer med egen båt lägger enkelt till i gästhamnen nedanför museet.

fritidsbatsmuseet.se

Här är hemliga Coronetsamlingen som är störst i världen

Bilder: Klassiska sportbåtar från 70- och 80-talet

TV: Kolla in BMW-båten från 50-talet


Text: Båtnytt • 2017-07-24
BåtnyttNyheterBåtnyttFärdmålNyheter
Scroll to Top