Båtnytt

Svenskar tar över i toppen för Volvo Ocean Race

Två av Sveriges absolut mest meriterade personer i Volvo Ocean Race-sammanhang tar över rodret för organisationen.

Svenskar tar över i toppen för Volvo Ocean Race
Svenskarna Richard Brisius och Johan Salén tar över rodret i Volvo Ocean Race. Foto: Ainhoa Sanchez/Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Svenskarna Richard Brisius och Johan Salén har utsetts till President respektive co-President för Volvo Ocean Race-organisationen.

Brisius och Salén fanns med på besättningslistorna i dåvarande Whitbread Round the World Race redan 1989-1990, på italienska Gatorade respektive svenska The Card. Sen dess har de samlat på sig nästan osannolikt mycket erfarenhet från Whitbread/Volvo Ocean Race.

Men det är inte främst som seglare som de gjort sig kända, utan som organisatörer bakom en rad lyckade, svenska, Volvo Ocean Race-projekt. De har bland annat jobbat med de vinnande svenska båtarna EF Language (1997-1998) och Ericsson 4 (2008-2009), samt var med och fixade festen kring det mycket populära svenskflaggade Team SCA i senaste upplagan av tävlingen (2014-2015).

Richard Brisius är för tillfället vd för det svenska bolag, ägt av svenska olympiska kommittén, som arbetar med Sveriges ansökningskampanj för vinter-OS och Paralympics 2026. Detta uppdrag kommer han fortsätta ha parallellt med det nya jobbet inom VOR-organisationen.

– Det är en ära att få jobba med mina vänner i Volvo Ocean Race igen. Tävlingen är en centralgestalt inom seglingssporten och den har format en så stor del av mitt liv, kommenterar Richard Brisius i ett pressmeddelande.

Johan Salén har arbetat tillsammans med Richard Brisius i alla Volvo Ocean Race-projekt de varit inblandade i (som organisatörer). Johan Salén kommer få en ledande roll där han både arbetar aktivt med de processer som pågår och kommer även ägna tid åt planeringsarbetet för hur Volvo Ocean Race ska se ut i framtiden.

  

Det här kommer göra gott för Volvo Ocean Race.
Ja
76
1
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!