Båtnytt

Nu får man betalt för att skrota sin båt – i Norge

Övergivna och dumpade båtar börjar bli ett problem i vårt västra grannland. Men nyordningen har gett bra effekt direkt.

Nu får man betalt för att skrota sin båt – i Norge
Nu är alla båtar värda minst 1 000 kronor i Norge, sedan man infört en vrakpant. Foto: iStock

Som vi tidigare skrivit om så har en samling dykarklubbar i Norge uppmärksammat och agerat mot problemet med sjunkna fritidsbåtar som skräpar ner havsbottnarna.

För att stävja problemet så tog den norska regeringen under början på hösten 2017 beslutet att införa ett slags vrakpant. Båtägare kan nu få 1 000 kronor för att lämna in sin gamla båt till en återvinningscentral.

Upplägget är följande. Norska återvinningscentraler är sedan första oktober 2017 skyldiga att ta emot gamla uttjänta plastbåtar. Men inte alla båtar.

1. Reglerna säger att du gratis ska kunna lämna din båt i storleksordningen upp till 15 fot (4,57 meter) i din hemkommun eller i närheten av densamma. Detta gäller för båtar som inte har inombordare. Kanoter, kajaker och liknande farkoster är också inräknade.

2. Vidare ska det gå att lämna in sin båt på upp till 49,21 fot (15 meter). Idagsläget finns det två återvinningscentraler som fått extra anslag för hantering av dessa men alla centraler kan ansöka om anslag och fler kommer att tillkomma. De anläggningar som får ta emot större båtar är skyldiga att gratis ta emot båtar upp till 1 100 kilo. 

3. För båtar större än 1 100 kilo gäller att återvinningscentralen ges möjlighet att ta ut en avgift av den som lämnar in båten, för att täcka omkostnader kring återvinningen av båten. 

Oavsett om du betalar något eller inte när du lämnar in en båt, så har du i efterhand möjlighet att få tillbaka lite pengar. För varje båt som du levererar till en återvinningscentral får du i efterhand 1 000 kronor utbetalt som en form av vrakpant.
Enligt norska NRK har det kommit in nästan 1 000 båtar för återvinning sedan vrakpanten infördes. 

Sedan 2015 finns det ett riksomfattande nätverk för båtskrotning i Sverige. Här hemma får du dock i nuläget inget betalt för att lämna in en båt. Läs mer här om hur du gör för att skrota en båt.

Inför vrakpant i Sverige nu!
Ja
145
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!