Båtnytt

Svenska långseglare hjälper orkandrabbade Karibien – samlar in pengar genom bokprojekt

Många svenska långseglare har Karibien att tacka för mycket. Nu vill de betala tillbaka genom att stötta det orkandrabbade området. Och du kan också på ett enkelt sätt hjälpa till.

Svenska långseglare hjälper orkandrabbade Karibien – samlar in pengar genom bokprojekt
Cruz Bay St. John på Amerikanska Jungfruöarna före och efter att orkanen Irma drog fram i början på september 2017. Foto: iStock

Karibien är en dröm för många svenska långseglare. Det är också en dröm som för ett flertal har gått i uppfyllelse. Så när de fick se sitt paradis raseras efter den senaste, svåra, orkansäsongen så föddes en tanke om att göra något för att betala tillbaka till detta område, som gett dem så många oförglömliga upplevelser.
Så här berättar initiativtagaren Thomas Weber om bokprojektet som blir deras sätt att bidra:

"Orkansäsongen 2017 var förödande för stora delar av Karibien. Infrastruktur, bostäder, odlingar och hamnanläggningar skadades för lång tid framöver. Samtidigt som turistsäsongen nu drar igång på de öar som klarade sig undan större skador behövs hjälpen mer än någonsin på de öar som drabbades värst."

 

 

Cruz Bay St. John på Amerikanska Jungfruöarna är bara en av många karibisk idyller...

...som sargades svårt när orkanen Irma drog fram över stora delar av Karibien och sydöstra USA i slutet av augusti och början på september 2017. Foto: iStock

"Tretton långseglare från Sverige har därför engagerat sig i ett bokprojekt Mot en ny horisont där överskottet går till hjälpinsatser för de orkandrabbade. Det är bland annat": 

* Milo Dalmann (första svenskan att segla själv över Atlanten). 
* Linda Hammarberg (familjen Hammarbergs seglats jorden runt skildrades i första säsongen av SVT:s Familjer på äventyr).
* Daniel Kulin (seglade jorden runt i en 8-metersbåt och medförfattade till Alla sa vi skulle dö).
* Arne och Helene Mårtensson (har seglat jorden runt och till Antarktis med sin 62-fotare Yaghan).

Med varsin berättelse från sina seglatser har de skapat en bok full av äventyr, utmaningar, inspiration och tips för den som själv vill ge sig iväg. 

Skulle du vilja segla i Karibien?
Ja
32
1
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!