Båtnytt

TV: Här är polisens nyaste båt – första exemplaret levererat

Efter lång väntan är det äntligen dags. Den första av sjöpolisens två nya stora båtar är levererad till västkusten.

TV: Här är polisens nyaste båt – första exemplaret levererat
Snart i ett farvatten nära dig. Sjöpolisen region väst har fått sin nya båt levererad. Nu väntar utbildning på båten för personalen innan de kastar loss för tjänstgöring i sitt nya åk. Foto: Swede ship Marine

Tidigt i somras fick Båtnytt.se en provtur i en av sjöpolisens nya båtar, en Vector 32 med dubbla Mercury Verado på akterspegeln. Nu har sjöpolisen också fått leverans av den första av två lite större båtar, ett svenskbyggt monster på cirka 15 meter. 

På måndagen den 17 september kunde äntligen sjöpolisens personal i region väst kliva ombord på sin nya båt. Som Båtnytt.se skrivit om förut är den nära 15 meter långa båten byggd av svenska Swede Ship Marine och den ligger nu vid kaj på Tångudden i Göteborg.

Nu väntar några dagars utbildning för personalen innan båten kommer tas i bruk. Så här skrev polisen väst – sjöpolisen på sin facebooksida i på måndagen den 17 september:

"ÄNTLIGEN! 
Denna dagen har vi på sjöpolisen region väst sett fram emot länge. Nu kan vi äntligen presentera vår nya stora polisbåt. Efter många år, avbrutna upphandlingar och väntetid ligger den nu vid sin kajplats på Tångudden, snart redo att tas i bruk. 
 
Dagen som gått har vi i personalen fått den första, övergripande utbildningen på båtens system och funktioner. Det återstår dock ytterligare ett antal dagars utbildning där varje system gås igenom i detalj. Officiell invigning med dop kommer att hållas nästa vecka.
 
Här följer en liten smygtitt på exteriör och delar av interiören (se filmen ovan. Reds. anm.). 
Detaljer om prestanda mm kommer senare."
 
Den som är nyfiken kan ta sig en närmare titt på båtarna på onsdag den 26 september. Då är det dopceremoni för båda de nya båtarna i Tånguddens hamn i Göteborg mellan 09.00 och 11.00.

Swede Ship – Längd: 14,95 meter, Bredd: 4,14 meter, Motor: Två dieselmotorer på 700 hk vardera, Räckvidd: 300 nautiska mil, Utrustning: Sonar och mörkerutrustning. Kran för att bland annat kunna lyfta ombord en vattenskoter. Ledningsplats med avancerad utrustning för ledning av utdragna händelser. Foto: Swede Ship Marine

Längd: 9,85 meter, Bredd: 2,76 meter, Motor: Två Mercury Verado utombordare på vardera 300 hk Räckvidd: 200 nautiska mil. Foto: Båtnytt

Läs mer om Swede Ship Marine och den nya polisbåten här:
 

Här är polisens nya båt – anpassad för sjöräddning

Här är SSM 40 – Sveriges mäktigaste aluminiumbåt

Nya polisbåten snart på plats

 
Läs mer om historiska svenska polisbåtar 

Från Silvergrogg till stridsbåt – svenska polisbåtar då och nu 

Det verkar vara ett riktigt vettigt köp.
Ja
51
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!