Båtnytt

Test: Båtnytt provkör nya muskelpaketen från Mercury

Mercury Marine storsatsar. Nu lanseras ytterligare två nya utombordsmotorer i den högsta effektklassen. Båtnytt har varit i Italien och testat nyheterna.

Test: Båtnytt provkör nya muskelpaketen från Mercury
Mercury satsar på nya v8-motorer. Foto: Båtnytt

Mercury Marine började med att ­lansera en ny generation av ­utombordare under båtmässan i Miami tidigt i våras. Nu släpper de resten av paketet, som Mercury själva beskriver som sin största satsning någonsin under bolagets 80-åriga historia. De senaste sex åren har man pumpat in cirka en miljard dollar på teknik- och produktutveckling, en satsning som nu bland annat resulterat i dels V6, Pro XS, på 3,4 liter och 175 hästkrafter, dels nya V8:or med en slagvolym på 4,6 liter och på 200, 225, 250 och 300 hästkrafter. V8:an kommer i versionerna FourStroke, Verado, SeaPro och Pro XS. Sammanlagt finns den nya V8-plattformen tillgänglig i elva olika modeller i 200–300 hk. Båtnytt får chansen att provköra de nya kraftpaketen under Europa­premiären i italienska Maggioresjön. 

 

Nya V8 på 4,6 liter erbjuds som 200, 225, 250 och 300 hk och nya V6
på 3,4 liter som 175 hk.

Vi kastar loss med en av testbåtarna, nya Axopar 37 utrustad med 2 x 300 Verado V8 och slås direkt av den snabba accelerationen även på låga varv. Imponerar gör även motorernas tysta gång. Mercury har jobbat mycket med att minska vibrationer och ljud. Vår testbåt är utrustad med elektronisk hydraulstyrning och aktiv trimkontroll, vilket ger en känsla av lyx, stabilitet och total trygghet, samtidigt som körglädjen definitivt finns kvar. Vi går från stillaliggande till topp­farten 47 knop på någon sekund. Accelerationen är grym. De dubbla V8 Verado-motorerna har onekligen ett rejält vridmoment med mycket kraft, samtidigt som de går överraskande tyst. Vi får också chansen att prova Veradon med singelmontage i en Flipper 760. Även här är vridmomentet och hur tyst motorn jobbar slående.

 

De nya 4,6 liters V8:orna finns i fyra olika modeller: FourStroke, Verado, SeaPro och Pro XS.