Niklas Eriksson berättar att midsommarafton är otroligt lugnt - men när alla ska hem igen så brukar det hända grejer. Foto: Johan Cooke, Elinor Karlin

Båtnytt

Många havererar under midsommar: “Bästa helgen att få hjälp på”

Snart blir öar och skärgårdar överfyllda med glada midsommarfirare. Men alla tar sig inte hem igen på söndag för egen motor. "Det är ju en del som händer", säger Niklas Eriksson på Team Marin.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-20 Uppdaterad 2023-06-20

En av Sveriges största båthelger är i antågande: Midsommarhelgen. Plötsligt ekar båtklubbarna tomma och nästan alla båtägare vallfärdas till närmaste klubbholme eller skärgårdskobbe för att få fira en filmisk midsommar med “dragspel och rajtantajtan”. Men med folkfester så kommer också den mindre romantiska sidorna av båtlivet: Missödena. 

– På midsommarafton är det generellt lugnt – och från klockan 13 så är det helt dött i skärgåden. Det är på midsommardagen, och framförallt på söndagen som det blir fullt upp, berättar Niklas Eriksson på Team Marin, som arbetar med båtassistans och skadeservice. 

LÄS MER: Sjöräddarens tips inför midsommar: Så förbereder du båten

Midsommar är inte bara en oerhört populär båthelg som lockar ut många – den ligger också relativt tidigt på säsongen vilket gör att många ännu kan räkna ganska få sjömil efter sjösättning. Antalet missöden är direkt kopplat till att det helt enkelt är väldigt många personer som är ute med båten samtidigt.

– Det är en hel del som händer, men det finns väldigt mycket resurser ute den här helgen. Alltifrån sjöpolis till lotsar och Sjöräddningssällskapet är ute redan, det här kan vara den bästa helgen att få hjälp på. 

Många av de problem de får åka ut på hade dock gått att förebygga. De får åka ut till både kokande motorer, tampar som sitter fast i propellern och personer som rakt av fått soppatorsk. 

– Förhoppningsvis är det inga olyckor, alltså att de krockar eller kör på grund. Personskador vill man ju undvika, säger Niklas Eriksson. 

Själv firar han alltid midsommar på jobbet – i en assistansbåt alltid redo när någon behöver hjälp. Det är årets roligaste arbetsdag, berättar Niklas Eriksson. 

– Alla är ju glada! Även fast det kanske har skitit sig med båten så får man ju hjälp när vi kommer. Det blir som en liten kick, framförallt när vi får igång båtarna. Vi får nästan igång 50 procent av alla vi hjälper, antingen på telefon eller genom att skicka en assistansskeppare. 

Testkör innan semestern

  • “Motorerna är ofta gamla på våra båtar, och det finns inte längre några garantier som täcker dem. Du måste själv ha koll.”
  • “Testkör motorn och se att allt funkar. Lassa inte ner hela familjen med båten och dra ut med en gång, första helgen efter sjösättning. Det blir inte alltid så bra.” 
  • “Flytväst på, och inga barn längst fram i båten. Ingen bör egentligen sitta i fören. Trillar man i så är propellern som en köttkvarn.”

Text: Elinor Karlin • 2023-06-20
Båtnytt
Scroll to Top