Anton Dahlberg tillsammans med Fredrik Bergström, silvermedaljörer på OS i Tokyo 2020. Foto: Sailing Energy

Kappsegling

Så satsar Sverige mot OS-guld i segling

Sverige tar sikte mot OS 2032 med en omfattande, långsiktig satsning inom segling, i samarbete med landets stora seglingsklubbar. Målet är att utveckla unga talanger till att nå världstoppen.

Text: Elinor Karlin • 2024-01-23 Uppdaterad 2024-01-23

Nu startas en långsiktig satsning för att få fler svenska seglare att nå världstoppen. Den olympiska offensiven riktar sig mot yngre seglare som visat särskild vilja och potential. Målet är OS-medaljer i Brisbane 2032.

Satsningen är ett gemensamt åtagande från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Svenska Seglarförbundet (SSF), Göteborgs Kungliga Segel Sällskap (GKSS), och Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS). Peter Reinebo, SOK:s sportdirektör, understryker vikten av att inkludera fler idrottare i långsiktig, full olympisk satsning och nämner att fler satsningar i olika idrotter planeras för att öka Sveriges internationella konkurrenskraft.

– Inom svensk segling gör man ett bra jobb och seglingen är en av våra starkaste sommaridrotter. Vi har en väldigt bra topp i dag och det är naturligt att vi nu satsar på nästa generation. Och det är viktigt att det sker i samarbete med Seglarförbundet, samt de största klubbarna KSSS och GKSS, säger SOK:s sportdirektör, Peter Reinebo. 

Satsningen inleds våren 2024 och är treårig, fokuserande på långsiktig prestationsutveckling inom olika områden som teknik, taktik, fysik och psykologi. Nio utvalda seglare ska kvalificera sig för SOK:s Topp- och Talanggrupp från 2026 eller 2027 för att påbörja en fullständig OS-satsning med förhoppningen om att delta i OS Los Angeles 2028 och sedan tävla i världstoppen mot Brisbane 2032.

LÄS MER: OS-silver i laser radial

Förbundskaptenen och seglingsoffensivens huvudansvarige, Magnus Grävare, säger:

– Vi har många talangfulla seglare i vårt utvecklingslag. Tack vare den här särskilda satsningen kan vi nu ge ett ökat stöd till några lovande seglare som gjort bra resultat på internationella juniormästerskap och visat en hög ambitionsnivå. Det här blir en stor hjälp för dem på vägen mot OS-medalj 2032.

Satsningen inkluderar utökad utlandsträning, deltagande i internationella regattor och förbättrat tränarstöd, både från förbundet och klubbar, både nationellt och internationellt. Det totala stödet uppgår till cirka 3 miljoner kronor per år och anpassas efter varje seglares individuella utvecklingsplan.

Satsningen innefattar även information och utbildning inom strategi/taktik, fysträning, nutrition, meteorologi samt “idrottssatsning hela livet”. Detta kommer ges vid olika träffar och digitalt, med individuell och regelbunden uppföljning av fysisk och psykisk träning.

Seglare i Olympisk Offensiv från och med 2024 är:

  • Hanna Koba (ILCA 6)
  • Erik Norlén (ILCA 7)
  • Vidar Nyström (iQFOiL)
  • Marius Westerlind/Olle Aronsson (49er)
  • Julia Henriksson/Klara Johansson (49erFX)
  • Klara Utterström/Ebba Berntsson (49erFX)

Andra seglare kan komma i fråga inför 2025 och/eller 2026 genom att visa stark utveckling och bra internationella resultat. Seglare kan också tas bort från satsningen, exempelvis på grund av bristande satsning.


Text: Elinor Karlin • 2024-01-23
BåtnyttGKSSJolleKappseglingKSSSOSvattensport
Scroll to Top