Att ligga still på djupt vatten

Hur kan man hindra båten från att driva för hastigt om det är för djupt för att ankra? Vid motorstopp i hård blåst kan det vara en nödvändig konst, speciellt för motorbåtar.

På sjöspråk kallas det att "dreja bi". För motorbåtar finns det ett sätt men för segelbåtar finns det två.

Först och enklast är att skaffa sig ett drivankare. Det är i princip en liten fallskärm med lina som man skickar överbord och som bromsar båten. Drivankare kan man hitta hos de flesta välsorterade båtaffärer.

Man kan också tillverka ett eget drivankare med ett par kvadratmeter säckväv och linor. Det gäller bara att få den att se ut som en fallskärm.

Segelbåtsägare kan även ta till ett annat trick, nämligen den ursprungliga manövern att köla - dreja bi med hjälp av storseglet och focken. Det här fungerar bäst på långkölade segelbåtar. Vissa fenkölade klarar det inte alls.

Så här gör du: Gör ett slag utan att lossa på lovarts genuaskot. Båten stannar upp direkt. Styr sedan direkt för att återgå till ursprunglig kurs. Nu låser sig båten snett mot vinden och driver bara sakta bakåt.

I vissa fall kan man behöva trimma storseglet lite för att få båten att balansera och ligga still. Jag rekommenderar att man tränar på denna manöver. Det kan krävas erfarenhet innan man lyckats perfekt. Ensamseglare använder ofta den här manövern ute på haven när de ska äta lunch eller sova en stund.

Pelle S