Artiklar

Bilgenerator ger mer ampere för pengarna

I många fall går det lika bra att använda bilgenerator i båten. Göteborgsbåten Bon-bon har använt bilgenerator i sin Hero 101 sedan 1991. – Du får mycket mer ampere för pengarna, säger skepparen Björn Ringius. Därför använder vi bilgenerator. Inte alla båtar kan använda bilgenerator. Marina generatorer har en plus- och en minusanslutning. Bilgeneratorer har

Text: Redaktionen • 2005-05-24 Uppdaterad 2005-05-24

I många fall går det lika bra att använda bilgenerator i båten. Göteborgsbåten Bon-bon har använt bilgenerator i sin Hero 101 sedan 1991.

– Du får mycket mer ampere för pengarna, säger skepparen Björn Ringius. Därför använder vi bilgenerator.

Inte alla båtar kan använda bilgenerator. Marina generatorer har en plus- och en minusanslutning. Bilgeneratorer har bara plusanslutning. Minusanslutningen, eller jordningen, går via chassit. För ungefär tio år sedan slutade man jorda chassin i båtmotorer på grund av de skadeverkningar galvaniska strömmar kan ställa till med. Det är alltså oftast båtar äldre än tio år som kan välja denna generatortyp. Bilgeneratorer saknar gnistskydd, vilket gör att de bara går att använda tillsammans med dieselmotorer.

Vad en bilgenerator kostar beror på var den inhandlas, men som prisexempel kan nämnas att en 150 amperes Volvo 960-generator inköpt på en bilskrot kostade 1 500 kronor. En vanlig marin generator med samma amperetal kostar runt 4 000-5 000 kronor.

Sofia Wirberg, S/y Aigeas


Text: Redaktionen • 2005-05-24
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Scroll to Top