Ett nytt rullsegel - lätt och billigt

Ett nytt rullsegel - lätt och billigt

I somras seglade jag sönder min rullgenua vars duk såg dagens ljus för ett antal decennier sedan.

Medan jag väntade på mitt nya segel (eftersom det var sommar var väntetiden extra lång) hade jag förstås ingen större lust att leka bryggseglare. Jag ville inte heller plocka ner rullen, vilket väl i och för sig inte är så svårt då det är en Plastimo-rulle.

I stället klurade jag på en adapter för att kunna segla med "vanliga" segel på ett rullsystem. Lösningen var tämligen enkel. Jag skar loss profiltejpen i rullgenuans förlik och satte dit öljetter med samma avstånd som pistolhakarnas placering på kryssfocken. Sedan var det bara att haka på focken på "adaptern" och sedan dra upp den i rullprofilen och så hade jag lätt, enkelt och billigt ett nytt rullsegel. Det funkade perfekt de veckor det tog innan mitt nya segel kom.

Bild 336813
Jag misstänker att en dylik adapter inte bara är användbar när ordinarie rullgenua trasats sönder, utan även kan fungera om man till exempel vill sätta en stormfock. I mitt fall lät jag tejp­remsan vara lika lång som fockens förlik, troligen kan man även bara göra ett antal korta adapters. Sedan trär man bara på så många man behöver på profilen för olika segel.

Ralph Andersson