Plywoodplatta förenklar användning av ankarolina

Plywoodplatta förenklar användning av ankarolina

Detta tillbehör förenklar användningen av 35 meters ankarolina, bland annat vid avsaknaden av stäv- eller lotspulpit eller i mindre öppna båtar som saknar lämplig fast montageplats.

Bild 336814
Tillbehöret, plattan, är tillverkat av vattenfast plywood. Under plattan sitter tre stycken gummifötter (fyra stycken fungerar inte på välvda ytor) som gör att den ligger mycket stadigt. Plattan är dessutom försedd med en "stropp" av gummikord som läggs runt pollaren vid utdragning av bandet. Gummikorden bör vara av "vek" dimension för att den ej ska uppfattas som "angöringsstropp". Skulle ankarolinan av någon anledning falla överbord så gör plattan att rullen flyter och vänder sig upp och ner. Plattan är målad med gul färg på undersidan för att lätt upptäckas i vattnet.

Gummikorden samt handtaget gör den mycket lätt att få fatt på med båtshaken. Den befintliga "lösa" svarta upprullningsveven har försetts med vita flytkroppar (frigolit i ihåligheterna). En ny "fast" upprullningsvev med vikbart handtag ska provas. Plattan gör hanteringen av 35 meters ankarolina mycket flexibel eftersom hela arrangemanget blir "mobilt".

Alternativ användning

Vattensport: Till exempel dragband för ­ski-tube, vid dykning med mera.
Bilen: Surrning av last på släpvagn.
Snöskoter: Vid skidtolkning, som bogserband, som räddningsband vid vakräddning med mera.

Thomas Bergman