Smart hjälp för trasiga gängor

Smart hjälp för trasiga gängor

Har du någon gång råkat ut för att en gänga gått sönder?

Har du någon gång råkat ut för att en gänga gått sönder? Kanske har du lossat en gänga i ett aluminiumblock på utombordaren då gängan gått sönder, eller så har du behövt borra ut en skruv som inte gick att lossa. Många gånger har då räddningen varit att gänga upp hålet till en större dimension. Men det finns faktiskt ett bättre sätt som verkstadsproffs använder sig av: nämligen en gänginsats.

Rostfria gänginsatser från Helicoil finns i de flesta dimensioner i millimeter, tum och även för tändstiftsgängor. Det blir faktiskt starkare med gänginsats än utan. Man kan hitta gänginsatser som är originalmonterade ifrån vissa tillverkare, oftast sitter de i just aluminium. Om man inte borrar ett för stort hål är det även möjligt att borra bort besvärliga skruvar. Till exempel kan en M6-skruv borras bort med maximal borr­diameter 6,3 millimeter.

Priset för en ­reparationssats är cirka 1 000 kronor. Då ingår special­gängtapp, monteringsverktyg samt tio stycken insatsgängor. Om du ­borrar i aluminium bör du tänka på att smörja borr och gängtapp med sprit, till exempel T-röd. Använd helst inte olja. I stål där­emot är olja alldeles utmärkt och bör därför användas.

Generalagent för Helicoil är Colly Company, www.colly.se. Reparationssatser finns bland annat att köpa hos Sifvert skruv (www.sifvert-skruv.se) eller hos välsorterade järnaffärer.

Lasse, Täby

Bild 336817