Göteborgs södra skärgård - Här slipper du knö daj in

Göteborgs södra skärgård - Här slipper du knö daj in

Söder om Rivöfjorden och norr om Tistlarna ligger Göteborgs södra skärgård. Här finner du en handfull stora öar med åretruntboende och på sommaren tusentals sommargäster. Men i hamnarna där slipper du trängseln även under högsäsong, för de flesta åker norrut. Än så länge i alla fall.

I Göteborgs södra skärgård är det fisket och sjöfarten som dominerar. Här sjuder livet i hamnarna året runt, oavsett båtturismen. Här finns de största fiskebåtarna i Sverige. Vissa är så stora att de knappt får plats i hemmahamnen. Här finns också en stor del av Sveriges rederier samlad. Trots att det finns få gästhamnar med en väl utvecklad service, finns det ändå gott om plats.

Det blir sällan trångt. Inte ens under högsäsong mitt i juli när det brukar vara som värst längre upp, i Bohuslän. Det är snarare under helgerna på försäsong och eftersäsong som det kan bli trångt, då båtfolket från fastlandet gör sina helgutflykter. Kommer du hit får du räkna med att ligga i fiskehamnen, i den äldre delen tillsammans med fiskebåtarna. När fiskarna är ute i sina båtar går det oftast bra att låna deras platser, bara du har flyttat på dig när de kommer tillbaka. På helgerna kan det också gå bra att förtöja på utsidan av fiskebåtarna när dessa ligger still. För då har fiskarna helgledigt.

Bild 336791

På söndag går en stor del av öbefolkningen i kyrkan, speciellt på Donsö och Vrångö där frikyrkorna tar en stor plats. Bara på Vrångö med knappt 400 fastboende finns tre olika samfund att välja mellan. Och visst släcks det lite tidigare i husen om kvällarna än på andra platser och visst är det så att Yngve i ICA-butiken på Donsö säljer enbart lättöl. Det får räcka,punkt slut.

Göteborgs södra skärgård börjar i norr vid ön Rivö och sträcker sig fågelvägen ungefär 10 nautiska mil söder ut till de yttre skären Tistlarna. Ett tusental öar med många naturhamnar. Och sannolikheten är stor att du ska hitta någon skyddad natthamn. I söder ligger Kungsö med en underbar sandstrand perfekt för barnen. Här ankrar du upp och är skyddad för vindar från sydväst till nordväst. I sydväst finns populära fjordholmarna, med flera alternativa lägen beroende på vindarna. Holmarna är populära och från farleden på Askimsfjorden kan man se en skog av master bakom bergsknallarna. Men det är nog de större och bebodda öarna som gjort Göteborgs södra skärgård känt. Möjligtvis är det besjungna Brännö eller kanske Evert Taubes Vinga som man förknippar skärgården med.

Brännö i norr skiljer sig faktiskt en aning från de andra öarna. Här är inslaget av sjöfart och fiske mindre. Istället är det sommargästerna som tydligare sätter sin prägel på ön. Och restaurangen, Brännö Värdshus, ligger faktiskt mitt på ön längs huvudgatan. Det är en ö som är lummig med många vackra hus och som attraherar många artister och kulturmänniskor.

Bild 336792

Operasångaren och skådisen Stefan Ljungkvist bor sommartid på ön. Öns store son, vissångaren Lasse Dahlquist, ligger begraven vid kyrkan på ön. Men hans kända och väldigt göteborska valser lever än. Och dansen på Brännö brygga fortsätter faktiskt. Varje torsdagskväll gungar det på bryggan i Husvik.

Något som man inte bör missa är en utflykt till Vinga. För där ute i väst finns faktiskt också en liten ordnad gästhamn, möjlig att angöra för båtar med ett djup på 2,5 meter. Den karga och dramatiska ön bjuder inte bara på magnifika naturupplevelser och ett friskt badvatten, utan också på ett Taubemuseum som drivs av Vinga vänner. Den store skalden tillbringade ju sina barndomsår på platsen eftersom hans far var fyrmästare på ön.

Bild 336793

Centralorten i skärgården är Styrsö. Här bor det över 1500 människor året runt och det mesta som behövs finns på ön. Möter du ön från norra sidan och girar styrbord från farleden hamnar du i den så kallade snobbrännan och från första parkett kan du betrakta det fashionabla Styrsö med vackra trävillor från sekelskiftet. Från strandkanten sträcker sig långa bryggor - många privata - långt ut i vattnet. Ön har i långa tider varit de välbeställda göteborgarnas sommarparadis med badhus och restauranger.

Pensionat ”Skäret”, som ligger på Styrsös östra sida, den som vetter mot grannön Donsö, gör sitt bästa för att återuppliva de gamla goda tiderna. Här äter du middag i vacker miljö serverad av trevlig personal (sommaren 2005). Restaurangen har en egen brygga med segelbåtsdjup som man kan använda vid ett besök. I händelse av att du tröttnar på kojen i båten, finns boendealternativ då Skäret också är ett pensionat.

Bild 336794

Gästhamnarna på Styrsö finns på den norra delen. I nordväst finns Sandvikshamnen, en fiskehamn som är väl skyddad utom vid nordliga vindar. På norrsidan ligger Styrsö Tången med sjömack och närhet till affär. Men här ligger du öppen mot norr om du ligger på utsidan av pontonbryggan, så räkna med svall från passerande båtar. I nordväst ligger Bratten där också skärgårdsbåtarna lägger till. Här finns också en enklare restaurang.

Öster om Styrsö ligger Donsö, fiskarnas och tankredarnas ö. Här har ortsbefolkningen fullt upp med sin egen vardag och livet är inte direkt tillrättalagt för båtturismen. Men det är långt ifrån tråkigt. Hamnen är i sig ett skådespel och ön har en tät och ”pittoresk” bebyggelse. Ön har fina badstränder och är populär bland Göteborgarna som tar sig hit över dagen.

På Donsö har man till och med en egen dialekt, eller i alla fall en accent. Något hårdare och med mer slanguttryck än till exempel grannen i söder, Vrångö. Ön är också förbunden med Styrsö med en bro. Lite skämtsamt sägs det att Styrsöborna över lag uppskattar förbindelsen med grannarna. Men på Donsö där är man lite mer skeptiska. Man har ju fullt upp med sitt, som sagt:

- Det var la käckt med en bro, säger Styrsöbon. - Med all den betongen kunde man istället ha byggt en mur runt ön, säger Donsöbon.

Det berättas också en historia om när Donsös store son, Sten Allan Olsson, grundaren till det multinationella bolaget och rederiet Stena, var ute på sin barndoms ö. Där träffade han sin barndomskamrat Artur. Kamraten hade inte lämnat Donsö. Han var ungkarl och hade jobbat som ”ålefeskare” på sommaren och skomakare på vintern. De satt i Arturs verkstad och talade om gamla tider. Artur hade alltid varit väldigt ordningssam och det var rent och snyggt i lokalen, varpå Sten Alla sa:

- Ja Artur, jag ser att du har det bra du. Och Artur svarade så där typiskt rappt göteborskt - Det hade du också kunnat haft. Om du hade skött dig!

Längst i söder ligger Vrångö, ett samhälle med knappt 400 fastboende invånare. Här finns hus med de klassiska eternitplattorna, något som avslöjar att det är permanentboende som äger husen. Hit ut tar det nästan en timmer med skärgårdsfärjorna. Naturen är storslagen och stränderna på ostsidan i närheten av färjeläget i Mittvik anses vara några av dom bästa skärgården. Här finns också krogen på ön. Ett enkelt hak men väldigt personligt och trevligt.

Men ön som faktiskt klassas som ”glesbygd” av EU har nyligen fått EU-stöd. 2004 stod den nya hamnen klar och här finns egentligen den enda gästhamnen som erbjuder all den service som båtturisten blivit van vid. I väntan på den nya detaljplanen finns det långt gångna planer på att göra Vrångö ännu mer attraktiv för båtfolket.

”Brännö är skärgårdens grannaste ö” När vi får gäster brukar jag ta med dem till Brännö. Det är en ö med en skön blandning av fisketraditioner och influenser från sommargästerna. Det kulturella utbudet är också stort med viskvällar på värdshuset och andra aktiviteter. Brännö är skärgårdens grannaste ö.

”Om du ska besöka någon är det lätt att få plats” ”Skärgården har generellt ett mycket väldigt hjälpsamt folk som kan berätta många goda historier. Men ibland kan det vara svårt att hitta tilläggsplatser, speciellt om du saknar kontakter. Jag minns en gång när jag skulle till Asperö för att hälsa på en bekant. Jag blev avvisad överallt för att det fanns bara privata bryggor. Men när jag sa att jag skulle hälsa på Johnny säger en man bryggan: Ge mig tampen!”.


Bild 336795

Jag är tredje generationen från en fiskarsläkt på Donsö, så visst är jag lite hemmablind. När jag lämnar Donsö på sommaren åker jag gärna till Vrångö. Mycket tack vare människorna på ön, som är så gästvänliga. Och där finns också ett par fantastiska stränder” ”Sedan vill jag framhäva vädret på öarna. När molnen ligger tunga över fastlandet, skiner solen ute på öarna. Molnen vänder på något sätt vid fastlandet och orkar inte ut över vattnet.”