151356.jpg

Artiklar

Vrångö – vinna eller försvinna

Fiskets betydelse för Göteborgs södra skärgård är stor. När utkomsterna från havet blir mindre, sätts hela samhällen på spel. Men på Vrångö gick invånarna ihop för ett antal år sedan för att gemensamt satsa på turismen. Ett resultat är den nya gästhamnen som invigdes av kungen 2004.

Text: Redaktionen • 2006-02-02 Uppdaterad 2006-02-02

Om du kommer söderifrån är Vrångö den första stora ön som du kommer till efter en lång havssegling. Kommer du istället norrifrån, blir det den sista innan du ger dig ut på öppet hav. Det strategiska läget tillsammans med en vacker natur och fina badstränder gör Vrångö till ett attraktivt turistmål. Och detta har också befolkningen insett. Med gemensamma och mycket ideella krafter har invånarna gått ihop och skapat en helt ny gästhamn som är unik för Göteborgs södra skärgård.

– Jag är ogärna högtravande i mitt språk, men det handlade faktiskt om att vinna eller försvinnna för Vrångö, säger Roger Torkelsson, eldsjälen bakom det nya hamnbygge.
Det var egentligen sjöfartsverkets sprängningar i inloppet till Göteborgs hamn som gjorde det möjligt att bygga den nya hamnen. För hamnpiren i Vrångö Gästhamn kommer egentligen från havets botten, från sprängsten.

– Istället för att köra ut med sprängstenen utanför Vinga, fick jag dem att åka till Vrångö istället, säger Roger Torkelsson.

När hamnen var klar hade inte mindre än 100 000 kubikmeter baxats ut till Vrångö. Eftersom Vrångö faktiskt klassades som ”glesbygd” av unionen kunde projektet delvis finansieras med hjälp av EU-stöd. Men huvuddelen av investeringen är gjord av Vrångöborna, berättar Roger Torkelsson. Cirka 7000 kvadratmeter attraktiv mark är skänkt till kommunen av invånarna för att kunna göra bygget möjligt, och tusentals ideella timmar är nedlagda av Roger Torkelsson och andra entusiastiska öbor. Sedan kunde hamnen invigas av kungen 2004.

Mottagandet av turisterna har varit över förväntan. 2005 hade Vrångö gästhamn, som nu kan ta emot cirka 130 båtar samtidigt, 4000 gästnätter totalt över året. Innan hamnen byggdes fanns det plats för enbart sex båtar. Med den nya hamnen hoppas invånarna att Vrångö ska kunna fortsätta att vara ett levande skärgårdssamhälle året runt.

När Roger Torkelsson lanserade sina idéer om att utveckla turismen på Vrångö möttes han först med tvekan. Men snart hade han folket bakom sig och öborna fick rösta mellan tre olika förslag.
– Jag är övertygad om att vi får ett mycket dynamiskt och spännande samhälle är ute, säger Roger Torkelsson.

I kölvattnet av hamnbygget har en affär öppnat på ön, så öborna slipper att åka till Donsö för att handla. Vidare har en fiskaffär slagit upp portarna. Dessutom har det också uppstått företag som erbjuder aktiviteter i skärgården, bland annat turer till tistlarna där det finns massor av säl och även en stor förekomst av vrak från 1600-talet och framåt.
— Och jag skulle tro, att när detaljplanen är klar, kommer det att hända ännu mer på. Troligtvis kommer det nya restauranger, spår Roger Torkelsson.

Av: Johan Andreasson


Text: Redaktionen • 2006-02-02
ArtiklarpraktisktbatagandeResereportage
Scroll to Top