Septembers praktiska båtägare

Septembers praktiska båtägare

Den här månaden får Elinor Gerle, Göteborg ett presentkort värt 1000 kronor hos Hjertmans för sitt bidrag ”Sy en modern och snygg hissgardin till båten”. Därmed har hon en plats i finalen då priset ”Årets praktiska båtägare” ska delas ut. Grattis, vi ser till att presentkortet kommer hem till dig!


Sy en modern och snygg hissgardin till båten

Idén med dessa gardiner kom jag på när vi köpte vår Hallberg-Rassy Misil II. Många segelbåtar av typ Maxi och Misil har fönsterrutor som är avsmalnande föröver vilket kan ställa till det när man skall sy gardiner. Gardiner i båten skall vara både funktionella och snygga och man skall kunna dra undan dem, så att solljuset kommer in, på dagen och täcka fönstren på natten. I vår Misil var de befintliga gardinerna sydda i kilformat vilket gjorde att de främre gardinerna blev mycket pösiga när man drog dem föröver och de aktre gardinerna satt fast när man skulle dra dem akterut.


Min lösning på detta var att sy hissgardiner som går att dra uppåt istället för åt sidorna. Jag började med att ta bort den nedre metallskenan som satt under fönstret och behöll enbart den övre metallskenan. Jag inhandlade ett tjockt canvastyg, mässingsöljetter, ögleskruvar i mässing, några meter smal polyestersilkeslina samt två dragskostoppers. Efter att ha grovklippt tyget så började jag att sy en kanal i överkant på gardinen. På kanalen sydde jag sedan på den smala polyestersilkeslinan med sicksacksömn. Linan är alltså påsydd längs med hela kanalen på gardinens baksida och på linan trädde jag på hakarna som används för att fästas i skenans öglor.


Nu var det dags att gå ner till båten och mäta upp så att gardinernas lutning i underkant skulle bli rätt. Efter att ha satt upp gardinen i överkant så tog jag en platt list (lika lång som fönstret) och höll upp i underkant av fönstret. Jag fäste gardinens underkant runt listen med nålar och tog sedan med mig gardinen för att sy färdigt den hemma. Listen sys alltså fast i underkanten av gardinen för att ge stabilitet. Efter att ha sytt kanterna så slog jag i öljetter och trädde därefter ett snöre i öljetterna. När jag satt upp gardinerna i båten så trädde jag igenom snöret i yttersta öglan i skenan, vid gardinens överkant, och i underkant satte jag fast snöret i en liten ögleskruv. För att kunna dra upp och ned gardinen på ett smidigt sätt så inhandlade jag två dragskostopprar, som man brukar ha på jackor, och satte fast dessa i snöret under gardinen. På så sätt kan man lätt dra upp och ner gardinen som en ”hissgardin” och man kan själv bestämma hur mycket man vill att gardinen ska skymma fönstret.

Lycka till!

Elinor Gerle