151351.jpg

Artiklar

Skotlåset hjälper oss att lägga till

Hej jag heter Åke har använt tipset jag ger här i ett tiotal år, först på vår motorbåt sedan på segelbåten med mycket lyckat resultat. Det började med motorbåten och jollen. När vi skulle in i någon hamn fick frun alltid dra in jollen för hand med lös lina och om jag gjorde ett gaspådrag,

Text: Redaktionen • 2006-09-17 Uppdaterad 2021-06-10

Hej jag heter Åke har använt tipset jag ger här i ett tiotal år, först på vår motorbåt sedan på segelbåten med mycket lyckat resultat. Det började med motorbåten och jollen. När vi skulle in i någon hamn fick frun alltid dra in jollen för hand med lös lina och om jag gjorde ett gaspådrag, för att parera något, löpte linan ut med brännsår i min frus händer som följd. Viss osämja uppstod men då kläckte vi idén att det vore bra om man alltid hade linan fast. Vi köpte ett skotlås, monterade det bakvänt på akterdäck och problemet var löst. Vi får dessutom inga problem med linor i propellern. Man kan dra in linan utan att öppna skotet, när man sedan åker iväg igen kan man släppa ut lite i taget utan att man bränner fingrarna och snabbt göra något annat om det behövs, sedan kom vi på att det måste fungera bra till ankarlinan med.

Nu har vi bytt till segelbåt där det fungerar alldeles utmärkt på många sätt. När vi kommer nära tilläggning lägger jag i ankaret i sjön, det hänger bra i skotlåset som bara är öppna där ankaret ska ligga. När det är 4-5 meter kvar till bryggan låser jag låset, drar fast ankaret och släpper lugnt in båten till land. Jag kan gå fram, ta förlinan och hoppa i land och förtöja båten. Sedan gå bak i båten, dra in ankarlinan och där ligger båten perfekt. Det hela ser helproffsigt ut. Det är dessutom väldigt bra när man är ute själv. På natten drar jag fram linan till ruffluckan och har båten draggat något kan man spänna upp den utan att behöva kliva upp – skönt. Linan är 10-millieter och flätad och jag har gjort ett lagom stort hål i aktertoften som linan kan löpa ner genom. Innanför har jag byggt en box som linan är fäst inuti med en ändknut. Om man har låset till boxluckan i halvlåst läge när man drar in linan slipper man nästan allt sjögräs och det är lätt att låta ankaret hänga kvar tills det är rent.

Vänliga hälsningar Åke och Suzanne

Skotlåset hjälper oss att lägga till Skotlåset hjälper oss att lägga till


Text: Redaktionen • 2006-09-17
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Scroll to Top