Landgång för hunden

Landgång för hunden

Att hunden lyckas lära sig att gå på stävstegen tillhör sällsyntheterna. Ofta ser jag hur man spänner på hunden sin flytväst och bär i handtaget som om det vore en väska. Alternativet är annars att ta hunden i famnen, vilket kan vara rätt knepigt om hunden är stor, och sedan klättra på stegen och hala berghällar. Jag har förut presenterat min ”stävstege innovation” där människor kan, trots stor variation i avstånd mellan däck och underlag, med lätthet gå i land, med hjälp av den förlängningsbara stegen.

Nu har jag vidareutvecklat min idé och byggt två landgångar som kan hängas på och kombineras med stävstegen. Jag har även här utgått från en helt vanlig aluminiumstege och på undersidan skruvat en plywoodskiva och där emellan klämt en matta.


Min strävan har varit att ha utrustning med, så att jag inte är begränsad till vissa förutsättningar vid tilläggningen. När stävstegen först hängts på plats och jag går i land och förtöjer, tar jag sedan i lugn och ro fram den landgång som är lämplig och krokar den på stävstegen för att sedan låta hunden få gå i land. För att ge hunden maximal trygghet har vi också övat henne att gå på landgången, monterad på land. När sedan landgången sitter på båten är den en känd ”gångbana” även om lutningen varierar. För att hunden inte ska halka då hon hoppar över pulpitstången har vi lagt en matta på fördäcket. Landgången håller självklart också för människor, även om det blir lite av att gå i en ”hönstrappa”. Både stävstegarna och landgångarna flyter om de skulle tappas i sjön.

Kjell Palmqvist