Verktygstavla i stickkojen

Verktygstavla i stickkojen

Här ett tips som ger en enkel men praktisk verktygstavla. Som de flesta har jag förvarat båtens verktyg i en normal verktygslåda i ett fack under ena kojen. Det funkar bra förutom när man vill pyssla på kvällen och familjen redan gått till kojs ... Då ska både dynor och hustru lyftas för att sedan krångla ut verktygslådan - varken lätt eller praktiskt. Efter två inbrott då tjuvarna direkt gått på stuvfacken och tagit samtliga verktyg (och sånt är ju försäkringsbolagen inget vidare på att ersätta) så insåg jag att en bättre lösning måste till. Att släpa hem verktygen varje gång var inte ett alternativ, alltså måste en smart och mer dold förvaring till.


I båten, som är en Schelinkryssare, finns en stickkoj under sittbrunnen. Här förvarar nog många sina bordsskivor men inte vi, så här fanns plats. Utrymmet mättes upp och en mahognyskiva sågades till. På denna la jag sedan ut de vanligaste verktygen som jag vill ha ombord och efter lite pusslande fick jag ihop dem på samma skiva. Det gäller att man både har dem säkrade när skivan är lodrät som vågrät och även några spärrar för kryss och sjögång. Jag har satt dit vanliga träpluggar från IKEA som håller dem på plats. Det hela är sedan lackat.


I "taket" i stickkojen gjordes gejdrar av ek som fästes upp. På dessa finns stopp i för- och akterkant. När man ska ha ut tavlan lyfter man bara lite lätt i förkanten så att man kommer förbi den lilla klacken. Skivan har ett uttag i akterkant så att den fullt utdragen kan fällas ner och hänga kvar på denna lilla klack. Den vilar då i nederkant på dynan i stickkojen. När verktygstavlan är fullt infälld syns den knappt när man står i salongen.


Det har funkat mycket bra och nu har vi även provat det i sjögång, i hård kryss och under gång för motor. Jag var rädd att de skulle börja hoppa eller skramla runt men det hela har varit till belåtenhet. Det har även gått att ta fram verktyg med sonen sovande i stickkojen för skivan kan ju dras ut utan att fällas ner.


Kostnaden, cirka 300 kronor, var för skruv, vinkeljärn och krokar samt gejdrarna av eklister. Skivan (som ju kunde vara snyggare) låg i båtklubbens städhög och den kunde jag inte låta bli.

Hansi Ohlsson