151344.jpg

Artiklar

Den hemliga östgötaleden

Söderut från Linköping går Kinda kanal genom Östergötland ner mot småländska gränsen. Det är få båtturister som hittar hit men det är en pittoresk landsdel som borde upptäckas av fler.

Text: Redaktionen • 2007-03-17 Uppdaterad 2021-06-10

Om man ställer frågan till någon om vackra kanalfärder och slussningar kommer de flesta kanske att svara Göta kanal, möjligen beroende på att många Göta kanal-resenärer passerar förbi Linköping utan att kanske ens tänka på möjligheten att besöka Sveriges kanske vackraste kanal!

I detta nummer tar vi dig med på egen köl genom Kinda kanal i Östergötland. Med början i Linköpings insegling, där Stångån mynnar ut i Roxen, börjar vår resa söder ut på Kinda kanal. Kanalen är unik i den mening att man kanaliserat Stångån, vars vatten rinner norrut till skillnad från de flesta av Sveriges övriga farbara vattendrag. En liten trickighet med Kinda kanal är den maximalt tillåtna höjden om 3,09 meter. Detta har emellertid inte hindrat entusiastiska seglare som passerat med masten nerfälld.

Många som färdas på kanalen och sjösystemet, seglar den så kallade Blå triangeln. En rundresa med båt där färden går på Göta kanal från Mem till Roxen in genom Linköping, vidare på Kinda kanal, där slutdestinationen är Hycklinge. Ostkusten når man sedan med trailer till Gamleby och Västervik. (I skrivande stund ligger tyvärr trailermöjligheten vilande. Mer information om statusen finns på Kinda kanals hemsida. Se faktaruta).

Kinda kanal bjuder på aktiv slussning

Kinda Kanals nordligaste sluss vid Nykvarn är belägen i ett vattensystem med flera stora sjöar som sträcker sig drygt 43 distansminuter sydvart eller 80 kilometer om man så vill. Ändpunkten är Hycklinge eller Horn i södra delen av sjön Åsunden, i den pittoreska Kindabygden. Hela färdvägen erbjuder underbara naturvyer och många alternativ till strandhugg. Allt från gratis gästhamnar i anslutning till slussarna till underbara öar med inbjudande naturhamnar.

Kinda kanal byggdes ursprungligen som en vattenburen transportled för bygdens samhällen att transportera allehanda varor på. Påbörjad och grävd för hand under 1800-talet blev den på samma sätt som Göta kanal en viktig led för att nå större städer för handel med varor. Kanalen, till skillnad från Göta kanal, har enbart handmanövrerade slussar vilka betjänas av leende och tillmötesgående slussvaktare. Slussvaktarna uppskattar ett handtag med vevandet av slussportarna, en trevlig upplevelse på en totalt avstressande resa. Slussvaktarna gör förresten verkligen skäl för namnet då de bor i slussvaktarbostäder alldeles intill slussarna och därmed har ”vakt” över slussen! Som kanalfarare tar man gärna lunch i anslutning till slussen och passar på att byta några ord med slussvakten. Vid några av slussarna säljs även glass ”till efterrätt”.

Att slussa på Kinda kanal skiljer sig markant från den mer bakåtlutade slussningen på Göta kanal. Här på ”Kanalen” är man mycket mer delaktig i slussandet, något som vi hade lätt att minnas när vi bläddrade bland semesterminnena någonstans i höstmörkret.

Slussa mitt i stan

Kinda Kanal erbjuder hela 15 vackert belägna slussar, där den första är Nykvarns sluss. Denna enkelsluss fungerar som låset mellan Roxen och Stångån. Slussvakten Stefan, tar emot och guidar dig mot Linköpings centrum där vi också finner den första gästhamnen, precis granne med passagerarfartyget Kind. Skulle man enbart hinna besöka Linköpings gästhamn så är Nykvarns slussning gratis.

Förresten, håll gärna ett öga på Kinds tidtabell så att du inte möter henne på ett trångt ställe i kanalen. Broschyrer om Kind och kanalen finns i slussarna.

I stilla mak glider vi fram på kanalen, mitt bland hus och vandrande flanörer, och angör ”Paviljongen” mitt i vattnet strax innan Tannefors slussar. Paviljongen och dess väntbrygga tjänar utmärkt som övernattning. Som alternativ till båtmaten kan man då passa på och äta hos Lasse Lööw på hans Café Tannefors Slussar. Vissa kvällar spelas där även upp vackra toner av gästande musiker. Tannefors är en trippelsluss som ligger inbäddad mitt i Linköpings stadsbebyggelse. Här får man en annorlunda och spännande upplevelse då vattnet släpps på från den översta slussen och ner över hela den vidöppna slusstrappan. Med avstängd motorn drar du båten in i nästa slusskammare allteftersom slussvakten ger tecken. Innan du vet ordet av är du högst uppe i slussen och en stigning om hela 10,5 meter är avklarad.

Den hemliga östgötaleden

Mätta och belåtna tar vi oss vidare mot nästa sluss genom en vindlande sträckning i Linköpings utkanter. Vi passerar många små sandplättar i strandkanten, där barn och vuxna med förtjusning badar i kanalen. Hackefors sluss, som nästa upplevelse heter, är en enkelsluss som med sin nivåskillnad på drygt sju meter var den djupaste enkelslussen i Europa när den byggdes. Här kommer 15-meterslinorna väl till pass vill jag lova! Stående på däck i botten av slussen ska du inte glömma att föreviga känslan av att stå som på botten av en brunn.

Slottsmiljö och golfbanor

Vi fortsätter färden förbi ett stycke bebyggelse till Hjulsbro sluss. Lyfthöjden i denna är oftast mindre än en halv meter. Några hundra meter efter slussen, på babords sida, hittar du gamla Hjulsbro Varv och Jocke Johanssons ”Museum” som visar upp många intressanta prylar från gångna tider. Jocke berättar gärna om sin släkt och varvets tidigare verksamhet samt om sjöfarten på kanalen i gamla tider, se faktaruta om sevärdheter!

Strax innan du når fram till Slattefors sluss kommer du att flyta ”rakt igenom” Landeryds golfbana som är belägen mycket nära inpå kanalen. Det är väl inte många som har klubborna med ombord, men vem vet, Landeryd kan rekommenderas!

Vi avstår frestelserna denna gång och stävar på mot den första sjön som heter Ärlången. Sjön ligger i en vacker fördjupning i naturen och bjuder på ett par fina tilläggningsplatser, men vi rundar udden med Sturefors slott, ritat av Tessin d.y. och uppfört av Carl Piper mellan 1699 och 1705. Ett mycket vackert slott som än idag tjänar som bostad. Markerna och vissa delar runt slottet kan besökas som utflyktsmål. Sturefors sluss, som ligger strax intill är på gångavstånd från slottet, för den som vill sträcka lite på benen. Det går även utmärkt att övernatta vid väntbryggan.

Med slottet i aktern går färden mot samhället Sturefors där kanalen och Stångån snirklar sig fram under en järnvägsbro, förbi ortens populära bad för att varmt välkomnas av Thomas i Hamra sluss. Thomas är en riktig äventyrare som tillsammans med Stefan i Nykvarns sluss, avverkat många mil på motorcykelryggen genom delar av världen som du och jag bara kan drömma om. Be honom gärna berätta några ord om han har tid. Hamra med sina två slusskammare är början på Kinda kanals grand final. 25 meters stigning ligger framför stäven om vi summerar Hamra och Hovetorp bakom nästa krök.

Spana på fiskgjusar

Vill några i besättningen röra på sig så kan man gärna promenera utmed kanalen den dryga kilometern fram till Hovetorps slussar. Hovetorps slussar, med sina fyra slusskammare och en utjämningsdamm i mitten, ger ett pampigt intryck. Väl genom slussarna kommer du in i hamnbassängen för Hovetorps båtklubb. Här finns också en av Kinda kanals gästhamnar. Den finner du på styrbords sida i slutet av hamnen.

Från Hovetorp är det drygt 1 M till sjön Stora Rängen, som erbjuder många fina övernattningsplatser i både den norra delen men kanske främst i södra delen där du finner ett flertal öar.

Bestorp är namnet på samhället i sjöns södra del. Här erbjuder Bestorps båtklubb två gästplatser i ett mycket skyddat läge. Vanligtvis brukar inte hårt vädret ställa till mycket förtret i insjöar, men ett varnandes ord är nog på sin plats. Sjöarna vi färdas på är tillräckligt stora för att du ska planera din övernattning, så lyssna gärna på sjörapporten för mellersta Östersjön och Vänern!

Den hemliga östgötaleden

Stiftsgården Vårdnäs är värd ett strandhugg innan du fortsätter vidare mot Lilla Rängen, om inte annat kanske för en liten glass. Det finns även en enklare matservering där! Den stora bryggan går utmärkt att lägga sig emot en kort stund, håll bara ett öga på de badande så ni samsas om utrymmet.

Lilla Rängen gör verkligen skäl för namnet, den är stundom som en breddad kanal. Se till att du har kikaren till hands så kanske du får syn på ett av flera häckande fiskgjusepar. Deras bon är verkligen pampiga där de rider i skyn på toppen av en fura. Lite längre fram ligger samhället Brokind som passeras på väg till slussen med samma namn.

Den hemliga östgötaleden

Brokind sluss är kanske kanalens vackraste, där den ligger i glittrande solljus med brus från vattnet i forsen intill och det vackra Brokinds slott som granne. Slottet har sin historia ända från 1730. Men platsen är känd redan från 1379 genom Bo Jonson Grip. Strax bortom slottet ligger resterna av den första slussen som rasade under byggnationen. Vid Brokinds sluss ligger också sjösystemets enda sjömack som säljer både bensin och diesel. Väntbryggan bjuder på några fikabord som nu kanske kommer väl till pass för lunchkorgen. Brokinds sluss är kanalens mest trafikerade då många av sjöarnas lokala båtar rör sig mellan sjöarna och därmed ofta passerar slussen.

Prova fiskelyckan i Järnlunden

Med kanalens sista sluss i ryggen stävar man ut i Järnlunden som till stora delar är naturreservat, så beakta fartbegränsningarna. Dröj dig gärna kvar i Järnlunden, kanske för att prova fiskelyckan eller för det fina badvattnets skull. Fiskekort, som är obligatoriskt för fiske i sjöarna, kan du köpa i Brokinds sluss. Fråga också för vilket område kortet gäller då det finns flera fiskevårdsområden.

Järnlundens största ö Bromön har en utmärkt naturhamn i norra viken, med bra skydd för alla vindriktningar, utom från norr. Båtklubbarna har monterat fasta förtöjningar i bergen på flera ställen av udden, även på utsidan mot farleden. Här finns både grillplatser och sopmajor. I södra delen av Järnlunden ligger ön Fläsklösen. Egentligen en liten holme där Kalle-Stina bodde fram till 1945. Det går utmärkt att lägga till vid ön, var bara uppmärksam på grynnorna sydsydväst om ön.

Den hemliga östgötaleden

Nästa större ort på vägen är Rimforsa. Där finns gästhamn med både vatten och el. Välsorterad affär som även är ombud för apotek och drycker, har du på en kilometers avstånd. Halvvägs till affären finns också den lilla macken som har det mesta.

När du lämnar Rimforsa söderut kommer du att passera genom Rimforsa kanal, en grävd kanal som sammanbinder Järnlunden och Åsunden. När man kommer igenom den korta kanalen har passagerarfartyget Kind sin ändhållplats. Att resa med Kind på Kinda kanal är ett populärt inslag. En heldagsutflykt kan bestå av tåg till Rimforsa brygga och sedan retur till Linköping med Kind varvid en härlig måltid kan avnjutas under seglatsen.

Halvvägs genom kanalen

Innan du tuffar söder ut på Åsunden rekommenderar jag att du testar dina kunskaper i att manövrera i trånga passager. Strax söder Rimforsa, vid Skedevi, ligger Skedevi kanal som tar dig in i sjön Ämmern. Nio meter båt med bortåt en meters djupgående är inga problem, men smalt är det! Kontrollera gärna vattenståndet innan. Det kan du fråga Nisse om i Brokinds sluss. Sevärdheterna i och runt Ämmern är Skedevi slott från 1775 samt några fina naturhamnar.

Väl tillbaka i Åsunden, och om hungern pockar på, kan du söka upp Rimforsa strand för en gourmetupplevelse i herrgårdsmiljö. Gården har egen brygga som du är välkommen till.

Åsunden är en mycket stor sjö. Den representerar halva sjösystemets sträckning, så vi har bara kommit halvvägs ännu. Det finns många fina naturhamnar att stanna till vid. I sjökortet är många av dem utmärkta med ett ankare, men många får du söka efter själv vilket ju är lite av fröjden med båtlivet. Du bör vara aktsam, även vid dem som är märkta med ankare, då det finns en del stenar nära strandlinjen vid vissa öar. Söker du gästhamn är nästa stopp Hovby och Kisa båtklubb. Här finns också färskvatten och sopmaja.

Vi närmar oss nu Åsundens hjärta, och när vi stävar ut på den öppna fjärden får vi nästa en känsla av att vi befinner oss i skärgården. Med ett vattendjup på bortåt 62 meter är vattnet rent och fint och härligt att bada i. Letar du bland de många öarna så finns mången mysig naturhamn att stanna till vid. Ta gärna en avstickare in i viken till Björkfors, ett litet samhälle som så många andra på landsorten är huvudsakligen befolkat av fritidsboende. Räkna inte med att lanthandeln är öppen utan dina inköp får vänta till Horn eller Hycklinge.

Östergötlands kallaste plats om vintern

Inte bara sjön i sig bjuder på fina naturupplevelser. Lite längre ner i Åsunden finns Gumhems skeppssättningar och domarringar. Ett stort område att vandra runt i och kanske även avnjuta en medhavd lunchkorg. Gumhem är ett märkligt fornminne som andas en hel del historia och mystik. Är du uppmärksam hittar du kanske en och annan sommarsvamp i markerna!

Här nere i den södra delen av Åsunden har du ytterligare ett antal öar att välja på. Som ombyte till ö-livet kan man botanisera blad gravhögar, grottor och kyrkor från 1700-talet, i omgivningarna runt både Horn och Hycklinge. Vi väljer emellertid att gå den långa viken in mot samhället Horn.

Sista delen av inseglingen till Horn följer den snirklande Stångån som från sitt tillflöde i Småland mynnar ut i Åsunden, och just här i Horn. Från Horn och söderut är förresten Stångån ett mycket populärt mål för kanotpaddlare, där man kan ta sig djupt in i Småland på vattnet! Horn har en väl skyddad och bra gästhamn med nära till affär. Önskar man komplettera med lite starkare varor så kan detta beställas på Bensinmacken i Hycklinge som är traktens systemombud. Som kuriosa kan nämnas, att vintertid nämns Horn ofta som Östergötlands kallaste plats, något vi verkligen inte märker av på sommaren.

Den hemliga östgötaleden

Vi kastar återigen loss och far vidare mot slutmålet Hycklinge. Ute på Åsunden viker vi av åt sydost och passerar därmed den lilla ön Utterholmen. Du finner ön på babord sida om farleden. Den som inte bangar för lite höjder och känner sig hågad för äventyr, kan prova på ”hoppklippan” på Utterholmen. Klippan, som är belägen på öns sydvästsida, kan ge dig hisnade luftfärder från olika avsatser, den högsta på närmare tio meter. Ekolodet mäter mer än sex meter under klippan, så vatten att landa i finns det gott om! På vägen till Hycklinge passerar vi Bjuggö som har en, för att vara insjö, förhållandevis stor sandstrand. Visserligen är stranden allmän men har man småttingar ombord och tillgång till en jolle, kan man faktiskt ankra i närheten och ro in, så stör man dessutom ingen med båten.

Hycklinge har en gästbrygga med plats för några båtar. Den är helt kostnadsfri men den enda service som finns är det nog så viktiga dricksvattnet. Slangvinda finns på bryggan, men själva tappstället är 50 meter uppåt vägen. Ytterligare ett stycke efter vägen ligger både bensinmacken och affären.

För den som nu inte tänkt vända åter norrut, så återstår bara trailertransporten till Gamleby och Östersjöns vatten. På Kinda kanals hemsida hittar du information om trailertransporten, något som du måste kontrollera innan resan (se faktarutan om trailing).

Maximala mått för båtar:

Längd: 24.5 meter. Bredd: 4.5 meter. Höjd: 3.09 meter. Djup:1,5 meter.

Sjökort

”Sjö- och turistkarta över Kinda kanal och dess sjösystem” kan beställas hos: Bokia tel. 013-12 99 00. Kan även köpas i ingångsslussarna Nykvarn och Brokind. Mer info om Kinda kanal finns på: www.kindakanal.se

Sevärdheter och aktiviteter

Hackefors sluss. Hjulsbro Varv. Obs, förbeställning hos Jocke Johansson 013-152298. Sturefors slott. Trollegater, Sveriges största urbergsgrotta 90 meter lång (7,5 kilometer från Rimforsa). Hallstad ängar med bland annat en fornborg (3,5 kilometer från Rimforsa). Skedevi kanal. Skedevi slott. Gumhem.

Camping och kanotuthyrning

Rimforsa camping, 0494-204 40. Horns Camping, 0494-303 57. Stiftsgården Vårdnäs, 013-368500.

Turistinformation

Kinda kommun, www.kinda.se Linköpings kommun, www.linkoping.se Kinda turism, www.kindaturism.se Östgötaporten, www.ostergotland.info

Mat och dryck

Café Tannefors, www.slusscafet.com , 013-121506, 013-120136. Stiftsgården, Vårdnäs, 013-368500. Rimforsa Strand, www.rimforsastrand.se , 0494-792 90. ICA i Rimforsa (samt apotek och utlämningsställe för systemvaror). Ica i Horn. Rimforsa Bil & Service (utlämningsställe för systemvaror).

Gästhamnar och ramper med mera

Gästhamnar Linköping centrum (Blå flagg). Tannefors. Hovetorp. Bestorps båtklubb. Rimforsa. Hovby. Horn. Samt tilläggsplatser i anslutning till de flesta lussarna.

Sjösättningsramper

Linköping, ovanför Nykvarn sluss. Hovetorp. Bestorp (Bestorps båtklubb). Rimforsa (Kinda båtklubb). Hovby (Kisa båtklubb). Horn. Hycklinge. Vissa sjösättningsramper är avgiftsbelagda och/eller kräver upplåsning.

Avmastning

Segelbåtar som vill gå i kanalen kan masta av i segelbåtshamnen i Linköping eller Gamleby.

Bränsle

Braskens Bro Tannefors slussar. Brokinds sluss (vid kaj). Rimforsa Bil & Service. Bensin & Service, Hycklinge.

Av: ANDERS SVENSSON

Den hemliga östgötaleden Den hemliga östgötaleden Den hemliga östgötaleden

Den hemliga östgötaleden Den hemliga östgötaleden Den hemliga östgötaleden


Text: Redaktionen • 2007-03-17
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top