Så gör du egna takluckor i akrylglas

Så gör du egna takluckor i akrylglas

Bild 336759
Jag har byggt takluckor i akrylglas (plexiglas) på min Flipper 710.

Jag har byggt takluckor i akrylglas (plexiglas) på min Flipper 710. Polykarbonat (lexan, makrolon) är lite dyrare än plexi, men också betydligt starkare. Jag valde det ­billigare rökfärgade plexiglaset, åtta millimeter, som går i en blå ton. Tjockare plexi än så fick inte plats i min båt. Det fanns en befintlig list i taköppningen, en list som även döljer kanten på takluckan.

Det blev en modell där plexin ligger nersänkt i taket med eloxerade ramar runt kanterna, liknande de ramar som sitter runt fönstren. Vid de öppningsbara luckorna och uttagen för dessa har jag karosserilist i eloxerad aluminium.

Så här gjorde jag

Jag började med att göra en mall i masonit som passade i ­takhålet. Sedan formade jag två tvärgående mallar för radien i uttaget. Radien är olika i förlig kant och akterkant. Jag sågade ­plexin efter masonitmallen och spände fast den med tvingar på radiemallarna. För att inte få för många inbyggda spänningar är det viktigt att man gör detta innan man skruvar fast aluminiumlisten. De runda hörnen har jag format av eloxerad aluminiumplåt.

Aluminiumlisterna är skruvade med ­kullerförsänkt rostfri maskinskruv, mått 3 x 8 millimeter. Detta innebär att alla hål måste borras och gängas annars bygger man in spänningar i plexin. Att tillverka luckhållare och lucklås själv som jag gjort kanske verkar lite överarbetat - de går ju att köpa färdiga. Men tycker man som jag att det är kul, så varför inte!

Jag hade svårt att låta bli att ta bort skyddsfolien på plasten, men den fick sitta där till den dag under våren då det hela skruvades på plats. På bilden syns karosseriprofilen som jag använde runt själva luckan samt uttagen för luckan. Eftersom luckan är större än hålet blir det en vattenfälla så att regn och stänk inte kommer in.

Och så var takluckan på plats!

Sege

Jobbfakta
Kostnad: Ca 3 000 kr.
Tid: Vinterprojekt.

Projektet i bilder

Bild 336760

Bild 336761

Bild 336762

Bild 336763

Bild 336764

Bild 336765

Bild 336766

Bild 336767