Ta del av Christers smarta knep

Ta del av Christers smarta knep

Hela Christer Arvidssons båt Lady Four är en lektion i den högre avdelningen i praktiska och finurliga praktiska tips ombord. Här är några av hans tips ombord för ett enklare och roligare båtliv.

1. Enkel tenslagsdämpare som tystar

Varje midsommar tillbringar Christer och hans familj hos hans syster på norra Ornö. Båten får då ligga vid boj. Tidigare år har han lindat trasor och dylikt runt tenen då familjen alltid sover i båten. Men trafiken i farleden utanför är ganska livlig vilket gör att när vinden mojnat vaknar familjen av ”tenslagen” hela tiden.

Christers sätt att lösa problemet blev en fullträff med hjälp av en isolerslang. Idén är enkel att omsätta i praktiken. På med isolerslangen över tenen, trä tampen genom öglan och lägg fast. Isoleringsslangen, som används vid kylinstallationer finns i olika dimensioner, är ganska stark och liknar materialet i våt- och torrdräkter.

Bild 336751

2. Smidigt bandankarspel

När Christer skulle installera ett ”hängande” bandankarspel för fyra år sedan ville han inte förstöra utrymmet på durken i akterutrymmet. Har man en båt med begränsade utrymmen måste man tänka sig för.

Tillverkaren Winchmatic, var tveksam till Christers idé. Företaget trodde inte att någon gjort det tidigare men tyckte att han kunde försöka. Christer är inne på fjärde säsongen och hittills har lösningen fungerat perfekt. Det var bara blocket där bandet går in genom akterspegeln som han fick modifiera lite plus att göra en ram till spelet. Installationen var ganska enkel.

Bild 336752

3. Smidig stävstege underlättar

För att underlätta ombord- och ilandstigningar har Christer utrustat båten med en stävstege. Först bockade han ett plaströr avsett för elledningar på så sätt som stegen skulle se ut. Det bockade plaströret fick tjäna som förlaga för stävsteget i rostfritt som han lät tillverka hos en verkstad. Det fina med stävstegen är att den alltid är på plats, bara att fälla ner och sedan upp igen så är den ur vägen.

Bild 336753

Bild 336754

4. Glasprismor skänker ljus

För att ljusa upp på toaletten har Christer valt en lite ovanlig lösning. Istället för att montera in en ruta i taket valde han montera in två glasprismor. De skänker ett fantastiskt ljus när de reflekterar vidare ljuset på toaletten.

Bild 336755

5. Smart verktygsbord med målade verktyg

Vid ett tillfälle blev familjen inblåsta i Visby. Christer använde tiden till att tillverka en verktygstavla. Han köpte sedan en slags blå gummifärg som han doppade verktygen i. Nu finns verktygen alltid på plats och vilka som hör till båten är tydligt. Enda kruxet är att färgen är slut och Christer har inte lyckats finna någon ny. Den som vet var sådan färg finns är välkommen att meddela redaktionen det.

Bild 336756

Av: Tom Knutson Foto: Tom Knutson och Christer Arvidsson