151317.jpg

Artiklar

En del pyssel

De flesta Monark 690 har börjat bli till åren. Skicket i interiören kan variera och det syns om ägaren inte tagit hand om sin båt. Lunsen är lite speciell.

Text: Redaktionen • 2008-02-19 Uppdaterad 2021-06-10

Bengt jobbar till vardags som utställningssnickare och konstnär. Han är van att hitta på egna lösningar och bygga snygga saker i trä. Det märks även i båten. När Bengt visar mig runt i sittbrunnen och kabinen dyker det upp flera kluriga detaljer som han hittat på själv. För min del tycker jag det är intressant att besöka en båt som har en så engagerad ägare. Många av hans lösningar går att dra nytta av och överföra till andra modeller.
Trots sin relativa litenhet har Monark 690 det som behövs för att du ska kunna vara ute med familjen under längre turer i skärgården. Det finns pentry, toalett, kojplatser till fem personer och stuvutrymmen så det räcker. Det enda som saknas är ett kylskåp. Grunden är så gedigen att den inte kräver några förändringar men samtidigt finns det möjligheter för den som vill att sätta en egen prägel på båten. Det har Bengt gjort. Hela sittbrunnen har fått en ny inredning i ask och teak. Det vackra träet smälter in bra med Lunsens övriga färger.

En del pyssel

Var sak på sin plats
Även om sittplatserna i sittbrunnen fått en ny skrud i trä kan de precis som tidigare göras om till två kojplatser inför natten och under sittplatserna finns praktiska förvaringsutrymmen. Hela interiören är välplanerad och kompakt.
Bengt har gjort flera förändringar som gör att Lunsen skiljer sig från det ursprungliga utförandet. Från början sitter det ett rorkult direkt på hjärtstocken men den har Bengt plockat bort. Han har gjort om styrningen och monterat en styrväxel som låser rodret vilket innebär att det inte fungerar med en rorkult längre.
Vi vänder blickarna från sittbrunnen och tittar på inredningen under doghousets. Där ligger pentryt på styrbordssida med ett spritkök som utrustats med ett flamskydd och en liten vask med färskvattenpump. Det sitter en rostfri diskho i pentryt och i den har Bengt en lös plastbaljan som passar exakt i hon. Kranen är bytt. Det finns inget kylskåp men han ställer in en kylväska i skåpet under pentryt.

En del pyssel

Styrplatsen har placerats på babord sida. Du sitter högt med bra sikt ut runt båten. Instrumenteringen på en sådan här gammal båt har ofta bytts ut och modifierads genom åren. När det gäller Lunsen sitter instrumenten överskådligt och reglagen inom räckhåll. Framför styrplatsen finns ett sjökortsbord. Det infördes vid omgörningen i början av 70-talet. Bengt har bytt ut det mot ett egentillverkat i trä som passar till den övriga inredningen som han byggt i sittbrunnen.

En del pyssel

Han har också gjort en egen lösning för att få bukt med imman på fönsterrutorna. Genom att ta ett dammsugarmunstycke i aluminium och monterat det på ett kort bit av ett avloppsrör har han fått en funktionell defroster. Munstycket, som han sätter direkt på en slang från värmaren, kan han vrida och rikta för att få önskat effekt på rutan.

En del pyssel

En kompakt ruff
Vi går längre in i båten och kikar in i ruffen. Det första intrycket av ruffen på Monark 690 är att den är ljus och trevlig. Fönstren runt om och takluckan gör sitt till för att förstärka det ljusa intrycket. Men det är lågt till tak. Endast 142 centimeter högt så det vill till att huka sig.
Direkt på babordssida ligger toaletten. I Lunsen har Bengt satt in en Portapotti men det kan finnas andra lösningar. På styrbordssida finns en garderob och en litet barskåp. Därefter kommer kojerna. Med iläggsskiva kan två vuxna och ett barn utan problem i ruffen. Det som skiljer Monark 690 från liknande båtar i samma storlek är maststöttan som går ner mitt mellan sittplatserna. Den är lite störande och på det lilla utrymmet blir det lite bökigt att krångla sig runt masten när du vill sätta dig eller lägga dig ner i kojen. Under sittplatserna finns förvaringsutrymmen. Längst fram i fören låg det från början en vattentank på 60 liter. Den har bengt plockat bort. Nu använder han vattendunkar istället och han har placerat blytackor som barlast i fören.

En del pyssel

Ruffen på Monark 690 är ingen lyxvåning. Men för den som är van vid lite enklare förhållanden och inte är rädd att trängas lite räcker den långt.

En del pyssel

Av: Samuel Karlsson

En del pyssel En del pyssel En del pyssel

En del pyssel En del pyssel En del pyssel


Text: Redaktionen • 2008-02-19
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassiker
Scroll to Top