151312.jpg

Artiklar

Rosättra varv – drömfabrik som satsar på framtiden

En Linjett är många skärgårdsseglares dröm. Den byggs exklusivt för att passa farvattnen i Östersjön. Nu siktar Rosättra varv på framtiden med en ny modell som ska vara klar om ett år.

Text: Redaktionen • 2008-02-20 Uppdaterad 2021-06-10

Polyester och sågspån. Dofterna från båtbyggarens ädla hantverk blandas och fyller varvet i Rosättra med en sällsam kontrast av tradition och nyskapande. Det är en märklig krock. Spännande och motsägelsefull på samma gång. Kanske finns nyckeln till varvets särart och framgång i det mötet mellan historia och framtid. Vid Vätsundets strand några mil nordost om Norrtälje har det byggts båtar i 120 år och med den pågående högkonjunkturen inom båtbranschen är siktet inställt på framtiden. En försiktig optimism vilar över varvet. Ambitionen är att presentera en ny 37-fotsmodell av segelbåten Linjett om ett år.

Det är trångt om utrymmet i varvets båthall. Ett tiotal Linjetter i olika storlekar och i olika skeden av tillverkningen står tätt uppradade sida vid sida. De halvfärdiga båtarnas innandömen är som avancerade pussel av teak och mahogny. Trädetaljerna formas och finslipas med handverktyg innan de monteras på plats. Det är ett tidskrävande finsnickeri. Inredningsarbetet till den största Linjetten, som är en 40-fotare, tar tre månader för två personer att göra. Det känns gediget.

Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden

– Vi kan inte konkurrera med de stora tillverkarna när det gäller priset. Vår ambition är istället att satsa på kvalitet och kundanpassade båtar. Att jobba så hantverksmässigt som vi gör tar tid men i gengälld tror vi att det blir ett bättre slutresultat, säger Markus Gustavsson som är tredje generationen Gustavsson att driva varvet i Rosättra.

Unika linjer

Produktionen är blygsam. Den som är intresserad av att köpa en Linjett får vara beredd på att vänta. Totalt lämnar tjugo båtar varvet varje år. En Linjett tillverkas endast på beställning och anpassas till kundens önskemål så långt det är möjligt. Varje båt blir unik och kundernas önskemål bidrar till att utveckla modellens utseende och utrustning. Trots den långa kötiden har varvet inga stora ambitioner att växa eller öka produktionstakten.

– Vi är måna om den personliga kontakten med våra kunder. De är våra bästa utvecklare och försäljare. Om vi blir för stora är det lätt att förlora den kontakten, säger Markus.

Linjetterna byggs med utpräglade egenskaper för att passa farvattnen i Östersjön. Kölen är relativt grundgående och sitter på en robust kölficka som tål grundstötningar. Fören lutar för att underlätta när båten ska lägga till vid klipporna i skärgården. De är smala i vattenlinjen och skrovet ligger relativt djupt, vilket ger lättdrivna båtar som går snabbt även med mindre segel. Båtarnas snabbhet har bevisats flera gånger när de deltagit och vunnit tävlingen Gotland runt. Det är främst Markus far Mats som med sina erfarenheter av kapp- och familjeseglingar bidragit till båtarnas framgång både som kappseglare och fungerande cruisingbåtar.

– Vi tycker att det är viktigt att båtarna både seglar snabbt och är bekväma. Det ska vara ett rent nöje att vara ute med en Linjett. Den ska vara som ett andra hem och måste fungera tryggt och säkert även när det är svåra förhållanden, säger Markus.

Filosofin bakom Linjetterna har visat sig vara framgångsrik och kanske är det en bidragande orsak till att Rosättra lyckats överleva i den hårda konkurrensen med större varv.

– Seglarna i Östersjön står för en relativt liten marknad och det lönar sig inte för de stora tillverkarna att ta fram en båt enbart för de här farvattnen, säger Markus.

En lång historia

Varvet i Rosättra har en lång historia och det är ett av de äldsta i landet som fortfarande är i drift. Allt började i september 1886 då Erik Jansson från Rosättra gård började bygga båtar på platsen. Verksamheten växte med tiden och 1906 fick man exempelvis en stororder på tre stycken motorbåtar från LM Eriksson för totalt 3000 kronor. Omsättningen samma år var 10000 kronor. Ett tiotal båtbyggare var då sysselsatta på varvet.

Erik Janssons söner Bertil och John tog över verksamheten i Rosättra 1914. De drev varvet tillsammans under en tid år men efter några turer dem emellan stod Bertil som ensam ägare 1924. Under hans ledning byggdes bland annat stora segelbåtar och motorbåtar ritade av Iversen. Torsten Kreuger var en av de mer kända kunderna.

Det var under den här tiden som Markus farfar Fritjof Gustavsson började arbeta på varvet. Han kom från en syskonskara med fem bröder som alla var snickare eller båtbyggare. Fritjof hade ett stort intresse av varvet och när han fick erbjudande att ta över verksamheten 1948 slog han till direkt. Sedan dess har varvet i Rosättra varit i familjen Gustavssons ägo. Under 1950-talet började man bygga den välkända Laurinkostern ritad av Arvid Laurin. Det blev en riktig långkörare som även Fritjofs söner Ola, Jan och Mats fortsatte bygga när de tog över varvet. En ny epok inleddes i början av 1970-talet med plastens intåg. Då tog man fram en snabb familjebåt med ett plaskskrov kombinerat med en gedigen träinredning. Den fick namnet Linjett 30. Modellen togs fram och konstruerades helt och hållet på Rosättra av de tre bröderna Gustavsson. Den första serietillverkade Linjett 30 lämnade varvet 1974. Fram till 1979 tillverkades totalt 112 stycken exemplar av modellen. Erfarenheterna från den första modellen har man med sig än idag när nya modeller ska tas fram.

Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden

Konsten att skapa en ny modell

Varvets utvecklingsavdelning ligger i ett eget litet utrymme med utsikt mot vattnet. Det är Mats Gustavssons domäner. Han drev varvet från mitten av 1970-talet men tog ett steg tillbaka för något år sedan då han lämnade över till sonen Markus. Numera jobbar Mats med att ta fram en ny Linjetten som ska säkra varvets framtid.

Det är ett arbete med lite annorlunda tidsperspektiv. Inga snabba lösningar är tillåtna. Första steget i arbetet är att tillverka en trämodell av skrovet. Många timmar läggs till att hitta och forma de rätta linjerna. Därefter sågas modellen upp i bitar och med utgångspunkt från varje del byggs sedan en hel prototyp upp för hand. Den var klar till sommaren 2006 och under några månader utsattes prototypen för en rad tuffa tester.

– Det är inte många som arbetar på det här sättet idag. Men för oss är det så viktigt att en ny modell håller under lång tid att vi vill försäkra oss om fungerar som vi tänkt oss innan vi börjar med produktionen, säger Mats.

Efter sommaren togs båten upp och plockades isär. Det mödosamma arbetet med att omsätta resultaten av provseglingarna till verklighet kunde börja. Först var det däck och sittbrunn som modifierades. Under tre månader jobbade Mats med att slipa för hand och finjustera formerna för att få en så komfortabelt och funktionell överbyggnad på båten som möjligt. Nästa steg i utvecklingsarbetet var att inleda finjusteringarna av skrovet. När vi besöker Rosättra är Mats i full färd att finslipa skrovets form med sandpapper. Han är formligen täckt med ett lager av slipdamm.

– Man skulle kunna sitta och rulla tummarna i en solstol i Spanien istället men det vill man ju inte innerst inne. Jag tycker det är ett privilegium att kunna fortsätta jobba med det som jag älskar. Även om det kan vara lite enformigt ibland, säger han.

Millimeter för millimeter slipar han bort minsta ojämnhet i skrovet. Ett till synes oändligt arbete. Målet är att han ska vara klar på fyra månader.

– Det kan kännas lite destruktivt ibland att ta ge sig på en fullt fungerande båt och förstöra den på det här sättet. Men arbetet med prototypen är bara ett led i mot målet, säger han.

När skrovet slipats färdigt används det för att skapa den form som sedan kommer att användas i produktion för serietillverkningen av de nya Linjetterna. Det är fortfarande mycket arbete kvar innan den nya modellen finns på marknaden och på Rosättra varv är man försiktig med informationen runt båten. De vill inte berätta allt för mycket om den modell som kommer först om ett år.

– Vi kan inte jobba som de stora varven nere i Europa. De plockar fram flera nya modeller inför varje ny säsong. För oss är det viktigt att båten fortfarande är en nyhet när den väl kommer. Därför kan vi inte idag avslöja allt för mycket om den här nya Linjetten, säger Mats.

Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden

Smala och snabba systrar

Idag tillverkas Linjett i två olika storlekar 33 och 40 fot. Enligt varvets egen information är den minsta modellen, Linjett 33, en båt som seglar snabbt, bekvämt och har en behaglig tyngd. Hon har vunnit flera kappseglingar och tål 1,5 tons semesterpackning utan att ändra seglingskaraktär. Nästa storlek i familjen är varvets flaggskepp Linjett 40. Det är Rosättras egen Mats Gustavsson som är mannen bakom båten.

– Målet med Linjett 40 var att göra en modell som man seglar enkelt och bekvämt på två personer. Jag ville få fram tidlösa linjer och ett modernt “oceankoncept”. Det en båt som trivs bra på regattor, säger han.

Linjett 40 är även den lättdriven med relativt små segel. Vattenlinjen är smal men hon är bred upptill för att ge en stabilitet på kryssen och det gör henne slutstyv. Generellt sett kan man säga att en smal segelbåt med tung köl har en liten begynnelsestyvhet, den börjar vika ner sig redan vid svagare vindar, men ju mer båten lutar desto mer strävar kölen efter att resa den igen. Styvheten ökar precis som den gör på Linjett 40.

Utvecklingen av Linjetterna har gått från lite mindre segelbåtar till större. Men med den nya 37-fotaren som Mats Gustavsson nu finslipar tar man ett litet steg tillbaka. Kanske är det i strävan efter att bygga den optimala segelbåten som man nu väljer ett något mindre format.

– Många av våra kunder är vana seglare. De har lång erfarenhet av andra båtar och ser köpet av en Linjett som lite av en dröm som går i uppfyllelse. För dem är seglingsupplevelsen viktig. Det ska vara roligt att segla helt enkelt, säger Markus Gustavsson.

Av: Samuel Karlsson

Faktaruta

Linjett 40 Längd över allt: 12,35 meter Bredd: 3,75 meter Djupgående: 1,94 meter Längd vattenlinje: 10.20 meter Bredd vattenlinje: 2,85 meter Kölvikt: 2,85 ton Storsegel: 44 kvadratmeter Fock: 28 kvadratmeter Genua: 98 kvadratmeter Spinnaker: 98 kvadratmeter Motor: Yanmar 56 hästkrafter LYS: 1,30 Cirkapris fullt utrustad: 2,7 miljoner kronor

Linjett 33 Längd över allt: 10,1 meter Längd i vattenlinjen: 8,23 meter Bredd: 3,24 meter Djupgående: 1,66 meter Deplacement: 4,5 ton Segelyta med fock: 45,2 kvadratmeter Masthöjd över vattenlinjen: 15,5 meter. Motor: Yanmar 18,2 hästkrafter IMS: 693 s/M LYS: 1,17 Cirkapris fullt utrustad: 1,3 miljoner kronor

Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden

Rosättra varv - drömfabrik som satsar på framtiden


Text: Redaktionen • 2008-02-20
ArtiklarpraktisktbatagandeSvenska varv
Scroll to Top