Tillbehören som ger dig mer

Tillbehören som ger dig mer

Med rätt tillbehör kan högtryckstvättens bli effektivare och användas till mer än bara ta bort smutsen på båten. Här är tipsen som ger dig mer av din maskin.

Två munstycken följer i regel med en högtryckstvätt när man köper den. Den ena har en flat stråle vars bredd man kan justera och i det andra, rotojetmunstycket, beskriver strålen en snabb roterande rörelse vilket ökar effekten. Det finns mängder av intressanta tillbehör som vidgar användningsmöjligheterna för högtryckstvätten. Några tillbehör som väl i första hand är tänkta för tvätt av bilar kan vara av intresse också för båtfolk. Ett munstycke med vinklat utblås för att tvätta inne i hjulhus och bakom tröskellådor kan också underlätta vid båttvätt som ofta innebär obekväma arbetsställningar. På bilden Kärcher långa underspolningsrör som länge var Kärchers mest sålda tillbehör. Hos Nilfisk-Alto finns ett enkelt litet vinklat munstycke. Med högtryckstvättarna från Bosch följer ett vinkelmunstycke med från början.

För tvätt av ömtåliga ytor är borstar där högtrycket skapar en roterande rörelse utmärkta. Men ytan bör vara väl spolad och borsten ska vara ren. Borstar finns i flera olika varianter, med eller utan möjlighet att vinkla skaftet. Nilfisk-Alto har också en rolig roterande konisk borste med utbytbar borst. En lite mjukare röd borst är tänkt för lättmetallfälgar men kan vara utmärkt för tvätt av ömtåligare båtdetaljer. En med styvare svart borst är avsedd för trädgårdsmöbler men säkert även nyttig vid tvätt av båtgrejer.

Bild 336581

Dämpa sprutet!

Det skvätter ofta förfärligt när man kör högtryckstvätten. Inte sällan flyttas smutsen från omkringliggande ytor och fördärvar dessa. Det är ingen glädje med en ren båt om huset intill har blivit smutsigt. Kärcher lilla huv för 325 kr kan sättas över Kärchers rotojet-munstycken och avsevärt minska sprutet.

Flytta vattnet!

Båtägare kan drabbas av ansenliga vattensamlingar. Med högtryckstvätt och tillsats kan man exempelvis tömma den blötlagda läckande träbåten eller översvämningen i kölsvinet. Nilfisk-Altos stora nyhet i år på tillbehörsfronten är en vattensug. Den sätts på munstyckets plats längst ut på handtaget. Den medföljande rätt korta utloppsslangen kan bytas ut mot en upp till 10 m lång 1”-trädgårdsslang.

Kärchers motsvarighet, en dräneringsejektor har varit med några år. Den placeras direkt på högtrycksslangens plats och den tre meter långa matningsslangen doppas i vattnet som ska bort. Det uppsugna vattnet hamnar därför omedelbart framför högtryckstvätten. Men det går att montera en grov, 1”-trädgårdsslang på utloppet och föra vattnet dit man vill.

Vilken är då effektivast? Det blev en snabb kamp. Vi hann knappt knäppa på tidtagaruret förrän hinkarna var tömda. Nifisk- Alto vann knappt 17 sek mot Kärcher 20 sek. Nifisk-Altos variant vann också i högre grad vårt gillande. Vi tyckte den var bekvämare att arbeta med.

Bild 336582

Blästra bort rosten!

Sandblästring är en effektiv metod för att få bort rost och färg på metallytor. Vi har provat en sandblästringstillsats till högtryckstvätt. Det fungerar utmärkt men det stänker väldeliga. Denna plaskiga teknik kan naturligtvis inte användas i överallt. Men visst är den ett intressant och icke dammande alternativ till hand- eller maskindrivna stålborstar för rostbekämpning på exempelvis rostiga järnkölar. En sandblästringstillsats kostar ca 600 kr. En säck sand om 25 kg brukar kosta runt 50 kr.

Uppgradera din gamla högtryckstvätt!

Har du en några år gammal högtryckstvätt så är du förmodligen rätt trött på den hårda slangen. Äger du en Nilfisk-Alto så har du säkert också svurit över att handtag och slang inte enkelt tas isär när slangen bildat ett skatbo. För runt tusenlappen du få en verkligt trevlig maskin genom att köpa en längre och mjukare slang. De finns att köpa som reservdelar.

Har du en gammal Nilfisk-Altomaskin ska du naturligtvis passa på att samtidigt byta handtag. Ett nytt som lätt kan kopplas bort från slangen kostar 225 kr (art nr 126 481 146). En tio meter lång mjuk slang som passar till enkla maskiner utan slangvinda kostar 975 kr (art nr 106 562 213).

Kärcherägarna slipper köpa nytt handtag. Det gamla duger. En 10 m stålarmerad gummislang kostar 956 kr (art nr 9551-035).

Apropå slangar så kan slangen från den inbyggda tvättmedelstanken med åren få veck som gör att flödet av tvättmedel stoppas upp. Vi köpte en armerad slang med samma invändiga diameter som den gamla för 18 kr i en fackbutik. Den bör säkras med slangklämmor. Har du liknande problem? Kolla först att en tjockare slang får plats innan du klipper av den gamla!

På enklare maskiner är hjulen och deras axlar av plast och kan kärva. De kan smörjas av smörjmedel av typ WD-40 eller liknande.

För lösa förbindelser

Fånigt nog finns ingen standard för tillbehörsfästet. Olika märken kör med sin variant, i regel någon typ av bajonettfäste. Visserligen är de stora tillverkarnas tillbehörsprogram ganska heltäckande men det kan finnas grejer ur andra sortiment som lockar. Exempelvis har säkert många Kärcherägare tittat lystet på Nilfisk Alto koniska roterande borstar. Eller du kanske är ägare av en Nilfisk-Altomaskin och är sugen på att prova din grannes underspolningsmunstycke från Kärcher?

Hjälp finns att få. Det går att få tag i ett antal adaptrar som gör många kombinationer möjliga. Nilfisk-Alto säljer sedan många år en adapter som gör det möjligt att använda Nilfisk-Altos tillbehör till högtryckstvättar från Kärcher, art nr 106 411 296 för ca 85 kr. Nu finns också en adapter som gör det omvända möjligt, Kärchertillbehör till en Nilfisk-Altomaskin, best nr 126-411 396 för ca 85 kr. Hittar du gamla tillbehör från Alto med bajonettfäste kan du koppla ihop dem med en modern Nilfisk-Altomaskins snabbkoppling med en adapter för 75 kr, art nr 126 411 389. Stihl och Nilfisk-Alto har samma fäste, så tillbehör och maskiner mellan dessa märken kan fritt kombineras.

Bosch säljer en adapter som gör det möjligt att köra Kärchertillbehör med en Boschmaskin, art nr F 016 800 226, pris 59 kr. Bosch säljer också en sats om fyra adaptrar för att använda Boschtillbehör till andra fabrikat, art nr F 016 800 198, pris 119 kr. Det kan kopplas ihop med Kärcher och Nilfisk-Alto och med två för oss okända europeiska fabrikat. Vi kunde inte koppla ihop med Meec.

Bild 336583

Av: Håkan Hardenborg Foto: Håkan Hardenborg    www.hardenborg.se