151217.jpg

Artiklar

Hopfällbar sittplats till nedgångsluckan

På många båtar är ruffnedgången en populär sittplats. Tyvärr har den ofta en ganska hög tröskel för att hindra vatten att rinna ner i ruffen från bridgedäck. Här kan det behövas något som gör sittplatsen bekvämare för stunden, och som också ger en chans att se ut över rufftaket. Jag gjorde en hopfällbar bänk av

Text: Redaktionen • 2008-03-05 Uppdaterad 2021-06-10

På många båtar är ruffnedgången en populär sittplats. Tyvärr har den ofta en ganska hög tröskel för att hindra vatten att rinna ner i ruffen från bridgedäck.

Här kan det behövas något som gör sittplatsen bekvämare för stunden, och som också ger en chans att se ut över rufftaket.

Jag gjorde en hopfällbar bänk av 20 millimeter marinplywood för en väns 32-fotare, men den skulle enkelt kunna anpassas till många andra båttyper. Mekanismen “över centrum” är till för att öppna benen vid användning, eller fälla ihop dem när bänken stuvas undan. Den utgörs av två rundskalliga skruvar nära gångjärnen och några gummiband. Man måste halvt om halvt fälla in benen för att markera skruvhålen, så att de två skruvarna och gångjärnens vridpunkt är i linje med varandra.

På min egen båt har jag en något lyxigare modell, då jag har använt överbliven teak som material.

Observera: De två skårorna nedtill är gjorda så att det inte spelar någon roll åt vilket håll jag sätter bänken över tröskeln på bridgedäcket.

Dave Young

Hopfällbar sittplats till nedgångsluckan


Text: Redaktionen • 2008-03-05
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Scroll to Top