151203.jpg

Artiklar

Trött på strömslukande lampor?

Det var jag också men jag tyckte det var för dyrt med nya diodlampor. Jag blev därför positivt överraskad när jag var på Ikea i våras och fick se ”Tjugofyra” för 239 kronor. Tjugofyra består av fyra lampor med nio dioder i varje och dubbelhäftande fästkuddar samt en transformator. Lamporna är anpassade för 12 volt

Text: Redaktionen • 2008-03-17 Uppdaterad 2008-03-17

Det var jag också men jag tyckte det var för dyrt med nya diodlampor. Jag blev därför positivt överraskad när jag var på Ikea i våras och fick se ”Tjugofyra” för 239 kronor. Tjugofyra består av fyra lampor med nio dioder i varje och dubbelhäftande fästkuddar samt en transformator. Lamporna är anpassade för 12 volt och priset per lampa blir bara 55 kronor. Dessutom kan man i många fall använda befintliga lampskärmar och kontakter (= inga nya håltagningar). Transformatorn har du ingen användning för, så den kan du lämna till återvinning eller använda i någon annan uppfinning.

Gör så här:

– Skruva bort befintlig lampa och ta bort glödlampan.

– Dra in diodlampans ledning till lampknappen (strömställaren).

– Montera diodlampan i lampskärmen med fästkuddarna. Du får klippa isär fästkuddarna för att de ska få lämplig form.

– Koppla in lampan och montera den. Om den inte fungerar byter du plats på sladdarna till strömställaren så att den som var plus blir minus och tvärt om (en diod släpper ju bara fram ström åt ena hållet).

Hela arbetet borde klaras av på en timme om du har fyra lampor att byta.

Ulf Silvander


Text: Redaktionen • 2008-03-17
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Scroll to Top