Artiklar

Skaffa en jolle i sommar

En bra jolle gör det lättare att upptäcka mer av naturhamnarna men ger också en möjlighet att förtöja på svaj långt från grillande båtgrannar eller ett utmärkt sätt att låta barnen underhålla sig själva, då helst tillsammans med ett par åror i stället för en utombordsmotor. Ett flertal olika varianter av jollar finns på marknaden - vilken passar dig?

Text: Redaktionen • 2008-03-25 Uppdaterad 2008-03-25

Friheten med egen jolle kan göra semestern trivsammare. Möjligheten finns att förtöja en helg i en trevlig naturhamn men ändå kunna göra små dagsutflykter till trevliga öar och badvikar i närheten, själv eller tillsammans med barnen. Att ha jolle till fritidsbåten är inte så vanligt i Sverige som i många andra länder. Skälet kan vara att många förtöjer direkt vid klippan, något som många av våra skärgårdar tillåter. Det gör behovet av en jolle lite mindre.

Val av jolle Den tänkta användningen bestämmer vilken typ av jolle du ska skaffa. Egenskaper som mjuk eller hård jolle, storlek, budget, huruvida den kan ta en stor utombordare eller kanske möjligheten att segla – ska räknas in i valet. Research om jollens egenskaper är enkelt att göra på nätet och på båtmässor, då kan du också sätta dig in om du ska köpa en ny eller begagnad jolle. De uppblåsbara jollarna är populärast, eftersom de tar mindre plats när luften väl släpps ut. Men en hård jolle är ofta enklare att ro och segla. Nackdelen är att alla hårda jollar tar plats på däcket eller så blir de släpjollar och kan därmed välta om det är stora vågor.

Släpjolle Om man inte har plats på däck eller på dävertar med jollen så är det vanligt att dra den efter båten. Alla jollar låter sig inte släpas lika bra, de flesta jollar slingrar sig efter båten när de släpas. Slingrandet kan delvis avhjälpas genom styrfenor på jollens undersida men också genom att placera draglinan lågt och med hanfot till jollens för. De allra flesta jollar bör trimmas in för att släpas så bra som möjligt och för att ge lite motstånd i vattnet, vilket normalt ger minskad bränsleförbrukning.

Utombordare eller inte Att ro sin jolle har flera fördelar; du stör inte, det är bra motion och är billigt i förhållande till en utombordsmotor som står för motsatsen. Men med en motor blir du mer rörlig och kan göra längre utflykter. En liten utombordare är inte alltför dyr och kan hängas på akterpulpit eller stuvas i sittbrunnsfack när den inte används. Vill du inte ha bensin så finns det också elektriska motorer som skjuter fram en jolle ett par knop.

Gummibåt Den uppblåsbara gummibåten är den typ som blivit allra populärast som jolle bland svenska båtägare. Populariteten beror nog främst på att den kan rullas ihop och förvaras i ett sittbrunnsfack och därmed är ur vägen samt att den är stabil i vattnet och också osänkbar. De flesta jollar blåser man upp på några minuter och de är sedan redo att transportera besättningen till skärgårdsbutiken eller barnen till den lilla holmen i viken. Gummibåtens botten kan vara plywood eller aluminiumplattor eller ha uppblåsbar botten, då ofta med köl för att gå bättre i vattnet. En gummijolle görs sällan i gummi utan snarare i plast eller pvc. Riktigt förstklassiga jollar göra ibland i hypalon. Regeln är, som vanligt, att man får vad man betalar för.

RIB (Rigid Inflatable Boat) det vill säga en gummijolle med undervattenskropp i glasfiber gör att den går bättre i vattnet och finns i så små storlekar att de kan användas som jolle till en lite större båt. Nackdelen är att de ofta är ganska tunga om/när man ska ha upp dem på däck.

+ Stabila och osänkbara + Tar stor last + Skaver inte mot båten – Svåra att ro, speciellt i motvind – Kan få punktering – Gummit åldras

Rotationsgjuten plast En rotationsgjuten båt eller kanot har tillverkats i en roterande form där uppvärmd termoplast stelnar i båtens form. Plasten är lite mjuk och den repas lätt om man drar den över stenar eller något annat vasst. Materialet är dock mycket tåligt och går sällan sönder. Om de går sönder är det ganska lätt laga dem själv.

+ Hållbara, lätta att reparera + Finns ofta med segelrigg – Tunga – Skrapas lätt

Glasfiber och plast Båtar tillverkade i glasfiber och polyesterplast tillhör de vanligaste hårda jollarna som säljs. Vanligast är kanske optimistjollen, men också andra stora serier har tillverkats av små jollar.

De allra flesta glasfiberjollar har dubbla skrov för att inte sjunka, vilket är ett krav. Det kan ibland, som på optimisten, vara uppblåsbara flyttankar. Men inbyggda tankar är bättre.

+ Hållbara + Lätta att ro + Billiga – Kan vara tung

Aluminium Aluminium är ett mycket hållbart men ovanligt material för små jollar. Men om du har behov av en större jolle/roddbåt så är aluminium ett bra val eftersom det kräver lite underhåll.

+ Stryktålig + Kräver lite underhåll – Kan vara tung

Träjollen Inget slår en vacker lackad träjolle för den rätta känslan och då gärna med ett par granåror i mässingsklykorna eller en klassisk Seagull utombordsmotor (som förresten tillverkades fram till 1996).

En träjolle i plywood är dessutom lätt att bygga själv och vi har precis haft en artikel om detta i PB.

+ Trä är vackert + Lätt att bygga själv – Kan vara tung – Kräver omvårdnad

Hopfällbara jollar Det finns flera hopfällbara typer av jollar och jollar som går att dela i två . Då förvaras delarna i varandra för att ta upp mindre utrymme på däck.

+ Tar litet utrymme – Tar tid att sätta ihop

Segeljolle En segeljolle är en helt vanlig jolle som kan ha olika material, till och med uppblåsbara segeljollar som kan utrustas med en liten rigg finns. Någon form av centerbord brukar behövas för att avdriften ska bli mindre. Optimistjollen är populär som släpjolle eftersom den har en effektiv rigg och generellt kan köpas begagnad till ett överkomligt pris.

Segeljollen ger också utmärkt möjlighet att introducera barnen till att lära sig mer om båtar och att segla.

+ Miljövänligt och tyst transportsätt + Lära barnen segla – Mycket delar tar plats ombord

Segeljolle En segeljolle är en helt vanlig jolle som kan ha olika material, till och med uppblåsbara segeljollar som kan utrustas med en liten rigg finns. Någon form av centerbord brukar behövas för att avdriften ska bli mindre. Optimistjollen är populär som släpjolle eftersom den har en effektiv rigg och generellt kan köpas begagnad till ett överkomligt pris.

Segeljollen ger också utmärkt möjlighet att introducera barnen till att lära sig mer om båtar och att segla.

+ Miljövänligt och tyst transportsätt + Lära barnen segla – Mycket delar tar plats ombord

Kajak Kanske inte en jolle i sin rätta mening men ett utmärkt färdsätt för att upptäcka grunda ytterskärgårdar. Kajaker är svåra att ta på släp eftersom de gärna skär i vattnet. På en segelbåt kan man göra stora krokar som man kan förvara kanoten eller kanoterna på utsidan av mantåget. På motorbåtar kan man ibland göra en sorts takräcke. Har man en relativt stor båt kan man naturligtvis ta kanoten på däck.

+ Lättframdrivna – Tar stor plats – Svåra att släpa

Blandningar Det finns uppblåsbara kajaker och till och med rotationsgjutna jollar med uppblåsbar gummikrage och med rigg och segel – en blandning av flera olika typer för att få fram önskvärda egenskaper.

+ Tar det bästa från alla olika typer – Kan vara dyra

5 önskvärda egenskaper för en bra jolle 1 Slitstark 2 Lätt att lyfta 3 Enkel att manövrera 4 Billig/prisvärd 5 Kursstabil vid släp

Begreppsförklaring En jolle i denna artikel definieras som en liten båt avsedd för två-tre personer och som är lämplig att släpa efter eller förvara på däck/dävertar på en mindre fritidsbåt och normalt i längder upp till 2,5-3 meter. ”Jolle” heter det på ostkusten, medan det heter ”dinge” på västkusten – vilket uttryck man använder är naturligtvis valfritt.

Vi har skrivit flera gånger tidigare i Praktiskt Båtägande om jollar: Nr 10-2005, ”Bygg en egen jolle” Nr 3-2005, ”Laga hålet i gummijollen” Nr 6-2004, ”Välj liten jolle: vikbar, pumpbar delbar” Nr 4-2003, Gummibåtstest – 9 jollar i test Nr 2-2003, ”Barnens första jolle”

Jollar Här är några av alla de företag som säljer hårda jollar: 1-kronan; www.kronaboats.com Alufish, www,alufish.no Blueblue optimistjolle, www.segelochbat.se Crescent 245, www.cremo.se Celsingejollen, www.celsinge.se Fun Yak, www.fun-yak.com Jolly, www.jollybatar.se Linder, www.linder.se Pioner, www.kellox.no Nautic 260, www.nauticboats.nu Portaboote, www.marineproducts.se Snickeri Träbåten, www.trabaten.com Terhi, www.terhi.fi Walkerbay, www.aspero.se Älmsta aluminiumbåtar, www.alubatar.com

Exempel på distributörer av gummibåtar: Achilles, www.loxkel.no Arimar, www.swederib.com ARK gummibåt, www.luftochvatten.se Avon, www.sportmanship.se Bombard, www.telegrafbergetmarin.se Brig, www.brig.se Caribe, www.caribeboats.se Genesis/Odessey, www.aspero.se Narwhal, www.viking-life.com Plastimo, www.navimo.se Quicksilver, www.marinepower.nu Suzumar, www.suzukimc.nu Valiant, www.marinepower.nu Yam, www.yamaha-motor.se Zebec, www.windrider.se Zodiac, www.sportmanship.se

Av: Micke Westin


Text: Redaktionen • 2008-03-25
ArtiklarpraktisktbatagandeGuider
Scroll to Top