Artiklar

Förläng båtsäsongen – Med rätt värmare slipper du frysa

Höst och vår kan bjuda på fina båtutflykter men kylan hindrar många från att ge sig ut. Med en värmare kan du förlänga säsongen och slippa att frysa.Vi hjälper dig att hitta rätt modell till bästa pris för just din båt.

Text: Redaktionen • 2008-03-26 Uppdaterad 2008-03-26

Många plockar upp sin båt ur vattnet redan i slutet av september och sedan får den stå på land fram till början av maj. De bitande höst- och vårvindarna skrämmer. Men med en värmare kan man få ut mer av båtsäsongen. Med lite tur blir de klara höstdagarna årets finaste båtutflykter.
Det finns tusenlappar att tjäna på att välja rätt värmare till båten. I vår undersökning skiljer det 13000 kronor mellan den billigaste och den dyraste modellen. Men då är det också stor skillnad i effekt.

När det gäller segelbåt är det viktigt att spara på strömmen och då finns det några modeller med mycket blygsam elförbrukning. Snålast är värmarna från POD och Glembring som i princip klarar sig helt utan el. Båda kan anslutas till ett vattenburet värmesystem och cirkulationen klarar av att drivas med självtryck. Men i större båtar kan även de här modellerna behöva hjälp av en cirkulationspump och då förlorar de lite av sina fördelar.
Bäst och mest rättvis blir den här jämförelsen om du utgår från längden på din båt och plockar ut de värmare som tillverkarna rekommenderar till den storleken. När det finns två modeller som anger samma storlek och liknande effekt kan du gå in och titta på inköpspris, bränsle- och strömförbrukning för att få en uppfattning om vilken som är mest prisvärd. Det är ingen vits att lägga extra pengar på ett system som är överdimensionerat. Det är inte heller roligt att installera en värmare som sedan visar sig inte räcka till.
Tänk även på kostnad för service och underhåll men det kan vara svårt att beräkna i inköpsskedet. En huvudregel är att ju enklare teknik desto lättare och billigare är det att åtgärda problemen själv.

Gasol, fotogen eller diesel
Valet av bränsle är en annan faktor som spelar in på värmeekonomin. Diesel är billigare än både gasol och fotogen men det har ett något lägre värmevärde.
Fotogen kostar mer men priset blir lägre vid köp av större mängder. Gasolen är dyrast av de tre alternativen men den har ett högt värmevärde och köper du i stora flaskor går det att få ner kostnaden rejält. Att hitta ett enhetligt kilopris för gasol låter sig inte göras. Det finns två leverantörer Air Liquide och AGA. De har olika storlekar på flaskor och kostnaderna för fyllning av gasol kan se väldigt olika ut hos olika återförsäljare. Därför ska de kilopriser som förekommer för gasol i tabellen endast ses som riktvärden.

Ett annat ställningstagande som man kan fundera över är valet mellan luft- eller vattenburen värme. Med vattenburet system kan du värma motorn och vatten i båten och med luftburen värme får du snabbare uppvärmning vilket i sin tur leder till att fukten försvinner snabbare ur båten. Vattenvärmaren tar längre tid att få upp värmen men ger sen en bra komfort. Strömförbrukning är generellt sett högre med luft- än vattenburen värme. En luftburen är hyfsat lätt att installera med luftslangar i båten som fördelar värmen. En vattenvärmare kräver vattenslangs dragning, sätta ditt element och ett expansionskärl.

Mest prisvärd
Vilken värmare är då bäst och billigast? Det skulle givetvis vara elegant om vi kunde peka ut den mest prisvärda modellen men riktigt så enkelt är det inte i praktiken. Har du en mindre båt är exempelvis en Wallas Classic 13000 mycket prisvärd i inköp men den går på fotogen och det kan bli dyrare i längden än diesel. I en större båt krävs det hög effekt och då kan en Eberspächer Hydronic 5 vara ett bra alternativ även om inköpspriset ligger ganska högt. Värmaren Alde Compact 3010 har inbyggd vattenberedare och är utrustad med 230 volts elpatron och det kanske är något som passar för den som ligger vid kaj och använder sin båt som ett alternativt boende.
Uppgifterna hittar ni i tabellen. Nu är det upp till er att funder över vilken modell som passar era behov bäst. Med rätt värmare kan ni förlänga båtsäsongen utan att få allt för kalla fötter.

Av: Samuel Karlsson


Text: Redaktionen • 2008-03-26
ArtiklarpraktisktbatagandeGuider
Scroll to Top