Konstruktören: Christer Widmark

Brandskär 28 var resultatet av att varvets grundare Jan Johansson och Kenth-Göran Mattsson ville ha en sjöduglig och stabil båt för fiske och dykning.

Jan Johansson tycker det är mycket sagt att de ritade båten. Att de skapade den ligger nog närmare sanningen.

När man för några år sedan skulle ta fram en ny modell anlitade de istället en konstruktör för att förfina tankarna om den perfekta bruksbåten. Och det är här Christer Widmark kommer in i bilden.

- Brandskär ska stå för stabilitet och sjöduglighet och jag fick fria händer att utforma båten under vattenlinjen för att uppnå det. Ovan vattenlinjen var det viktigt att ha den speciella Brandskär-looken. Så här i efterhand kan jag tycka att överhänget i fören blev för litet på 310 men det har jag ändrat på nu till nya 290, berättar Christer Widmark.


Ritat sjöräddningsbåt

Christer driver tillsammans med en kollega konsultföretaget Profjord. Själv beskriver han deras verksamhet med att de skapar ”innovativa lösningar för marinbranschen”. De senaste dryga tio åren har de bland annat varit sysselsatta med att utveckla Volvo Pentas nya foldingpropellrar som bland annat ger mycket mindre vibrationer i skrovet och förbättrar båtens backningsförmåga. Först ut var de med en trebladig variant 1996 och så sent som förra året lanserades den tvåbladiga modellen.

Christer Widmark har också ritat en båtmodell som många båtägare upplevt som räddaren i nöden. 1992 lämnade Sjöräddningssällskapets Gunnel Larsson-klass Christers ritbord. En knappt nio meter lång öppen sjöräddningsbåt som lämpar sig väl för snabba insatser i skärgårdsmiljö. Den är vattenjetdriven och sticker endast 40 centimeter.

Idag finns 22 stycken i tjänst i landets farvatten.


Roligt projekt

Precis som med Brandskär 310 frästes pluggarna till 290 i Kopparberg och Christer kan inte låta bli att fascineras av tanken att han mejlar iväg en ritning och ett par veckor senare kan man åka och kolla på pluggen för att få en uppfattning om hur båten kommer att se ut i verkligheten..

I maj sjösätts förhoppningsvis första exemplaret av Brandskär 290 och Christer Widmarks teori omsätts i praktik på riktigt.

- Jag tycker Brandskär har satt en hög ribba på sina båtar. Nya modellen är godkänd för 13 personer och har CE-klass B. Vi hade egentligen mer än fullt upp att göra på Profjord men vi tog det här projektet för att det var så roligt, avslutar han.