Artiklar

Torrt med avfuktare ombord

Hej! Har prenumererat sedan länge och haft stor behållning av tidningens tips, speciellt det som gäller ombyggnad och förbättringar. Ett “Fixartips” som jag vill komma med och som jag inte kunnat hitta i tidningen gäller avfuktning. 2007 var ju en synnerligen blöt sommar. Min son hade köpt en motorseglare som vi ( farfar-son-barnbarn) seglade från

Text: Redaktionen • 2008-05-26 Uppdaterad 2008-05-26

Hej!

Har prenumererat sedan länge och haft stor behållning av tidningens tips, speciellt det som gäller ombyggnad och förbättringar. Ett “Fixartips” som jag vill komma med och som jag inte kunnat hitta i tidningen gäller avfuktning.

2007 var ju en synnerligen blöt sommar. Min son hade köpt en motorseglare som vi ( farfar-son-barnbarn) seglade från Marstrand till Bålsta under juli månad (hustrun följde vår resa och där det regnade mest och blåste hårdast där var vi just då sade hon).
Regnet vräkte ned och många gånger hård sjö. Regnkläder inombords och fukt-kondens gjorde livet “surt” under första tiden.
Men när vi kom till Varberg och låg inblåsta gjorde vi en höjdare, på Clas Ohlson köpte vi en elektrisk avfuktare 220V (Duracraft) och med den inkopplad kunde vi få bort fukten ombord. Kläderna torkades och ingen kondens på rutorna längre, behaglig miljö ombord- helt fantastiskt!
Den som vaknade på efternatten tappade av vattnet i kondensbehållaren som blivit full, ca 3 liter, och kanske automatiskt stängt av avfuktaren. Möjligheten till automatisk vattenavtappning hade vi inte ordnat med.
Som ytterligare krydda hade vi en kupévärmare på grund av att båtens värmesystem inte var inkopplat (på grund av motorbyte).

Vi använde avfuktaren när vi hade tillgång till landström, vilket vi hade rätt ofta då vädret var dåligt för användning av naturhamnar och resan var en “transportresa”.
Vi hade dock en växelriktare på 600 W, att användas till elverktyg, och med den skulle vi under drift kunnat ha avfuktaren inkopplad då den drar 210 W.
I vinter har avfuktaren gjort stor nytta när båten står på land och med önskad inställning på hygrostaten är den i drift i korta perioder och det är torrt ombord.
Till nästa säsong funderar vi på hur avfuktaren skall kunna byggas in i båten mera permanent,
den är ju “nästan” lika behövlig som toa o pentry.

Hoppas att mitt tips kommer till nytta.

Mvh

Ove Lindh, Kristinehamn


Text: Redaktionen • 2008-05-26
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Scroll to Top