Artiklar

Praktiskt Båtägande gör jobbet

Nu gör vi det igen. Bråkar och ställer till det. Den här gången tittar vi närmare på flytvästar till barn. Läs hela ledaren i nr 5 här.

Text: Redaktionen • 2008-05-27 Uppdaterad 2008-05-27

Rimfrost. Kristaller som av glas på varje strå och blomma. Ett sista krampaktigt försök att måla marken vintervit. Så vackert. Så hoppingivande. Under rimfrosten ruvar våren. Längtan till havet får luft och äntligen är det dags för sjösättning.

April lurade oss några gånger men nu har vi fått vår redaktionsbåt i sjön. Efter vinterns väntan kan jag äntligen njuta av det som jag älskar mest. Friheten på havet.

Men som allting annat är det en frihet under ansvar. Havet är en resurs att värna och vårda och då måste vi alla vara med och göra vårt bästa.

Vi på Praktiskt Båtägande är inte nöjda. Vi vill förändra, påverka och förbättra. Andra kan få stoppa huvudet i sanden och blunda för båtlivets skönhetsfläckar. Inte Praktiskt Båtägade. Debatten om bottenfärgerna, som varit livlig under de senaste månaderna, är ett exempel. När många andra ivrigt påpekat att vi båtmänniskor är miljöälskande individer, som aldrig skulle bryta mot några föreskrifter när vi målar vår botten, har vi försökt problematisera frågan. Något som gett eko hela vägen till Riksåklagaren som nu funderar på at skärpa reglerna kring bottenfärgerna.Och nu gör vi det igen. Bråkar och ställer till det.

Den här gången tittar vi närmare på flytvästar till barn. Alla flyter men mer eller mindre bra. Och även en dålig flytväst är bättre än ingen alls. Men det finns detaljer som akn bli bättre. Vi har inte bara testat flytförmågan vi har också utsatt lyftöglan på västarna för ett dragprov. Det finns idag ingen standard för hu mycket öglan ska tåla men många använder den idag som säkerhetssele. En livsele för barn upp till 20 kilo ska klara en statisk belastning på 1500 newton. Vilket motsvarar cirka 150 kilo. Vi gick till närmsta gym och lastade på skrot tills västarna sprack. Hela testet hittar du på sidan 32 i den här tidningen. Resultatet av testet har väckt experternas intresse och kan få konsekvenser för flytvästarnas standard i framtiden.

Praktiskt Båtägande gör jobbet. Problematiserar istället för att förenkla.

Allt är inte poesi även om det är lätt att bli lyrisk när vårsolen värmer hjärtat.

Samuel Karlsson (chefredaktör Praktiskt Båtägande)


Text: Redaktionen • 2008-05-27
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top