151052.jpg

Artiklar

Flipper 700 för familjen

När två blev tre i familjen Wegler ville man byta till större båt. Valet föll på den välbekanta flytande sommarstugan från Finland, Flipper 700. Följ med ombord på en av många folkhemsflipprar.

Text: Jens Augustinsson • 2009-01-27 Uppdaterad 2024-04-18
När två blev tre i familjen Wegler ville man byta till större båt. Valet föll på den välbekanta flytande sommarstugan från Finland, Flipper 700. Följ med ombord på en av många folkhemsflipprar.

Att köpa en Flipper är den säkraste båtaffär man kan göra, tänker jag mig. När jag i minnet letar mig tillbaka till min barndoms båthamn ser jag dem dyka upp för mitt inre öga. Kanske var de inte flest till antalet i vår hamn där mina föräldrar hade båten, men de är lätta att komma ihåg, för de hade en egen karaktär: säregen färgsättning, ett lustigt namn och en fin logotyp. Dessutom hade Flipper något som var varje båtintresserad grabbs stora dröm. De hade ett par tuffare båtar i sitt modellprogram, Flipper Flash och Flying Flipper, vilket gav namnet Flipper ett mytiskt skimmer och en långt framskjuten plats i mitt hjärta.

Kanske är det detta fenomen som gör Flipper så populära än idag. Eller beror det helt enkelt på att det är kvalitetsbåtar? Eller så, vilket är troligast, är det en kombination av dessa två.

– Jag hörde runt lite på marinorna när vi skulle köpa och alla sa att de var lättsålda, berättar Styrbjörn Wegler när vi träffar honom och sonen Arvid ombord på deras Flipper 700, som familjen ägt i två år.

Och det är nog ett rimligt antagande att det där med lättsåldheten stämmer. För hur finskbyggd båten än är så är det svårt att tänka sig något mer svenskt än en Flipper. Stick in näsan på vilken båtklubb som helst och det finns alltid drösvis med Flipprar. Detta har naturligtvis också bidragit till en rad saker. Rent psykologiskt intalar man sig att en Flipper är en god investering enligt devisen “Eftersom det finns så många måste det ju vara bra båtar”. Omvänt hade det ju förmodligen aldrig sålts så många om det inte varit bra båtar. Flipper 700 tillverkades till exempel i 946 exemplar.

700:an befinner sig i ett prissegment som ligger inom rimlighetens gräns om man ser till att man faktiskt får en bobar båt med alla grundfaciliteter utan att behöva spränga 200 000-kronorsgränsen. (Man kan ju alltid diskutera hur användbar toaletten egentligen är.)

Men för en småbarnsfamilj på tre personer med sommarstugeambitioner, som familjen Wegler, är det ju ett rent klipp jämfört med att försöka hitta stuga med sjöglimt till ett rimligt pris. Själva gav de strax under 180 000 kronor.

– Vi ville ha en lite större båt när vi fick barn. Vi använder verkligen båten som sommarstuga nu och det fungerar alldeles utmärkt, berättar Styrbjörn.

Efter en mindre uppdatering av batterikapaciteten med två nya förbrukarbatterier à 115 ampere har de kunnat ligga still i tre dygn utan att batterierna sinat.

Förutom en överhalning av läckande powertrimkolvar har familjen Wegler annars inte gjort några större ingrepp i sin flytande sommarstuga från -82.

Flipper 700 för familjen

Familjebåten

Efter att ha läst en del om Flipperbåtar framträder allt mer bilden av att familjen Wegler är den typiska Flipper-ägaren. Man kan nästan få uppfattningen att Flipper 700, och fler Flippermodeller med den, redan på ritbordsstadiet anpassades efter familjeliv till sjöss.

En indikation på detta är det flatbottnade skrovet, som gör båten nästan hopplöst oregerlig och stampig i sjögång, vilket även Styrbjörn Wegler är snabb att skriva under på. Men väl i hamn kommer skrovet till sin rätt och båten blir till en stabil flytande sommarstuga. Det mest målande uttrycket är kanske familjemässiga sjöegenskaper.

I brist på separat akterruff skapades istället en mellanvägg i kapellet som gör den aktre delen av ruffen till en separat sovavdelning för en till två personer.

Styrbjörn Wegler tycker också att det finns bra förvaringsutrymmen ombord, och den väl tilltagna pent-rydelen har en godtagbar ståhöjd.

Extrautrustningslistan går inte att beskriva som något annat än kort. Badplattform, hopfällbar stävstege och ett motorfäste för reservmotor var i princip det enda som kunde köpas till.

Flipper 700 tillverkades för övrigt i två varianter. Förutom modellen som Styrbjörn äger tillverkades även Patrol, en modell med ett fast skott och skjutdörr ut mot ett öppet akterdäck. På akterdäck finns två längsgående tofter med stuvutrymme. Interiören består inte av mycket mer än ett pentry i salongen och en ruff med en v-koj.

Patrol tillverkades 1979-1985 och användes bland annat av den finska sjöpolisen.

Av: Text: Jens Augustinsson Foto: Philip Pereira dos Reis

Faktaruta

Flipper 700

Längd: 7,00 meter

Bredd: 2,50 meter

Djup: 0,7 meter

Vikt: 1 400 kilo

Kojplatser: 4-5 stycken

Vattentank: 80 liter

Bränsletank: 160 liter (rostfritt stål)

Motor/toppfart: AQ 130, 130 hästkrafter/26 knop, AQ 145, 138 hästkrafter/28 knop, AQ 151, 146 hästkrafter/29 knop, AQ 205A, 205 hästkrafter/34knop

Konstruktör: Sigurd Isacson

Tillverkare: Flipper Boats, Paimio, Finland

Tillverkningsår: 1975-1988

Tillverkade båtar: 946 ex

Begagnatpris: 125 000-185 000 kr

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Jens Augustinsson • 2009-01-27
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassiker
Scroll to Top