Praktiskt Båtägande

Köpguide: Aquador 25 WA: Välbyggd överraskning

Michael och Yvonne Lang gick grundligt till väga när de äntligen skulle bli med båt. Valet föll på en begagnad Aquador 25 WA av 2003 års modell.

Köpguide: Aquador 25 WA: Välbyggd överraskning
Foto: Joakim Hermansson

 När Michael och Yvonne Lang sålde sitt hus och flyttade till en lägenhet i Stenungsund, väcktes också intresset för att skaffa båt. Helt utan tidigare båtvana inledde det äkta paret lämpligt nog sin båtkarriär med att först gå en kurs och ta förarbevis, innan de skannade marknaden efter lämpliga objekt:

– Jag är uppvuxen med husvagnssemestrar och visste att det skulle vi aldrig någonsin ge oss på. Dessutom är jag totalt opraktisk med motorer och maskiner, och vi hade aldrig tidigare haft någon båt. Därför ville vi ha en lätthanterad och lättskött båt, och blev rekommenderade en Aquador 25 WA av Göran på Orust Marin. Han har blivit lite av vår båtmentor och tar också hand om båten på vintrarna åt oss, berättar Michael Lang.

Paret Langs båt ligger förtöjd några kilometer från hemmet, vid den nya bryggan i Getskär, och har blivit som en kombination av flytande och flyttbar sommarstuga och sjöbod.

– Vi har lagt mycket tid på att lära oss köra båt, med stor respekt för att det inte är alldeles självklart hur allt ska gå till. Men ombord på vår Aquador rör man sig lätt och tryggt till båtens alla hörn, något som underlättar vid tilläggningar och manövrer. Den känns verkligen som en bra nybörjarbåt, poängterar Michael Lang, och avslöjar att sonens rhodesian ridgeback också brukar få följa med ombord.

– Han är inte precis den minsta vovven man kan ha med sig, men finner sig väl till rätta och är nöjd med att han kan gå omkring och titta överallt, skrattar Lang.

Deras Aquador 25 WA är av 2003 års modell och köptes begagnad 2012 av en fiskare på Asperö, som hade många fler båtar än den. Fiskaren kunde förstås köra båt nästintill med förbundna ögon, men för paret Lang blev en rejäl bogpropeller den första nödvändiga investeringen: 

– Det sägs ju att alla riktiga båtförare ska kunna köra båt utan bogpropeller, men för en nybörjare som jag har den varit till ovärderlig hjälp i trånga gästhamnar eller när sidvinden legat på i naturhamnar, konstaterar Michael Lang.

Asperöfiskaren hade monterat en nästan överdimensionerad gps-plotter vid förarplatsen, av exakt samma typ som han hade i sin fiskebåt, och den hängde med i köpet. Även om den skymmer en del av den övriga instrumenteringen så har den också varit till god hjälp när Langs varit ute på sina båtturer.

– Ja, det är klart att en plotter underlättar, men på förarbeviskursen lärde vi ju oss att läsa vanliga papperssjökort också, påpekar Michael Lang, och tillägger att han värdesätter att de snabbt kommer iväg ut på sjön:

– Det är bara att ta bort bakre delen av kapellet, vrida om nyckeln och lägga loss förtöjningarna, så är vi iväg.

Med ständigt resande och mycket kontakt med människor i jobbet, uppskattar Michael Lang också rofylldheten, tystnaden och ensamheten som turerna med båten skänker.

– Den är så lätt att hantera ensam, och jag älskar badturerna jag kan göra tidiga sommarmorgnar, säger han och sammanfattar själv sin Aquador 25 WA:

– Den har helt klart motsvarat förväntningarna. Med råge!

Michael Langs bästa tips: 

 

1. Installera bogpropeller som underlättar vid tilläggning.

2. Sy i en tittlucka i kapellet, att sticka upp huvudet igenom.

3. Flytta badstegen så att du inte klämmer dig mot drevet.

Aquador 25 WA

Längd: 7,7 meter
Bredd: 2,85 meter

Djup: 0,75 meter
Deplacement: 3 250 kg 

Vatten: 55 liter
Bränsle: 260 liter

Motor: VP KAD 44 260 hk
Kojplatser: 3–4 st

Konstruktör: Rolf Eliasson
Varv: Bella Boats, Finland

Tillverkningsår: 1999–2006
Antal tillverkade: Cirka 40

Pris begagnad: 400 000–700 000 kr