Praktiskt Båtägande

Därför ska du testa trailerbart båtliv

I dessa dagar av brist på båtplatser och trängsel på sjön kan lösningen vara att lasta båten på trailer och köra vart du vill för att sedan lägga till hemma på parkeringen.

Därför ska du testa trailerbart båtliv
Ta båten på släp och vidga horisonterna för ditt båtliv. Foto: Seascape
Sidan 2: Bo ombord – även på land
Sidan 3: Kappsegling och cruising
Sidan 4: För- och nackdelar med trailerbart båtliv
Sidan 5: Resmålstips för trailerburna

Sommarmorgon och solen skiner. Jonas Ringh tittar ut genom fönstret. Där står familjens semesterbåt och väntar utanför knuten. Dagens båttur är inte långt borta. Nej, Jonas bor inte alldeles vid bryggan utan faktiskt en bra bit från närmaste vatten. Båten står på en trailer. Familjen Ringh är en av de många som anammat detta växande koncept – ett trailerburet båtliv.

– Utan att vara en sjömänniska har jag alltid tyckt om att vara på sjön och har paddlat och vindsurfat en del. Vi bodde tidigare i Nyköping men när vi sedan blev tvungna att flytta till Stockholm sa nån att "om man bor i Åre har man skidor och om man bor i Stockholm har man båt", och det är väl sant, skrattar Jonas. 

Inspirationen till vad som skulle bli hans och familjens stil kom dock från ett annat hörn i Sverige.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Familjen Ringh har valt en Silver Marine 480 för sitt trailerburna båtliv. Foto: Jonas Ringh

– Vi var på västkusten vid ett tillfälle och där fanns en ramp som användes till att lägga i och upp båtar, och jag tänkte: "Men så här kan man ju göra!" 

Tanken på trailerburet var född, och Jonas tog en provtur i en Silver Marine 480 med en 4-takts Tohatsu 50 hk och bestämde sig gans-ka snabbt för ett köp.

– Det är en rib-båt, ganska lätt, men man kan vara upp till sju vuxna ombord, även i lite högre sjö.

Läs mer: Så väljer du rätt gummibåt

Två år har nu gått sedan båten införskaffades och båtturerna har blivit många och omtyckta. Oftast är familjen med och inte sällan kommer vänner med på utflykt i skärgården. 

– Jag är även ute själv och fiskar ibland. Och så blir det vattenskidor för äldsta barnet. Det är enkelt, lek, utflykter, äventyr och lite fiske. Jag tycker det är jättebra!

Varje ramp blir en ny möjlighet till en båttur. Foto: Jonas Ringh