Praktiskt Båtägande

Här är för- och nackdelarna med dubbla roder

Dubbla roder blir allt vanligare på nya båtmodeller. Det medför färre styrproblem, bättre grepp om vattnet och stadigare styrning i frisk vind. Men dubbla roder gör också finmanövreringen för motor lite svårare, och så blir det fler styrdelar att underhålla.

Här är för- och nackdelarna med dubbla roder
Varför dubbla roder? Praktiskt Båtägande reder ut frågan tillsammans med båtkonstruktören Gabriel Heyman. Foto & Illustration: Halbberg Rassy

Ett båtskrov med bred akter kräver annorlunda styrning än ett långsmalt skrov. Därför blir segelbåtar med dubbla rattar och enkla eller dubbla roder allt vanligare, i takt med att båtskroven blir bredare över akterpartiet.

När en båt blir så bred över akterpartiet att ett centrerat roder delvis hamnar ovanför vattenytan då båten kränger, fungerar inte styrningen något vidare bra. Då behövs helt enkelt två roder för att nå ner i vattnet. 

Men hur påverkas egentligen en segelbåt av att ha dubbla roder? Vilka är de stora fördelarna? Och finns det någon baksida av myntet? Blir seglingskänslan annorlunda på en båt med dubbla roder?

Med hjälp av en av Sveriges mest erfarna båtkonstruktörer, Gabriel Heyman, reder vi ut de grundläggande principerna. Vi tar också reda på hur traditionella Hallberg-Rassyvarvet ser på båtar med dubbla roder.

Lista: Plus och minus med dubbla roder