Båtplatserna på Orust har blivit en het politisk potatis // Foto: Getty Images

Artiklar

Stort bråk om båtplatser på Orust

"Är en typ av snyltare"

Text: Martin Strömberg • 2019-07-25 Uppdaterad 2021-06-09

I våras fick cirka 200 personer med båtplats på Orust reda på via post att deras båtplats skulle försvinna.

Beslutet är fattat i kommunstyrelsen och går ut på att de som inte är kommuninvånare inte får ha kvar sin kommunala båtplats efter den 31 oktober. De som valt att ha kvar båtplatsen under säsongen har dessutom fått höjd avgift med 20 procent jämfört med Orustborna.

En av dem som drabbats är Lennart Jonasson, som haft hyreskontrakt och båtplats på Gullholmen i 52 år.

– Min släkt är härifrån och jag kom till ön första gången när jag var knappt 20 dagar gammal. Då tog min mamma med mig för att fira jul. Sedan dess har jag varit på Gullholmen varje år. Men när det kom till att köpa bostad blev det så att jag aldrig hade möjlighet att göra det här på Gullholmen. Däremot har jag haft hyreskontrakt här i 52 år och båtplats lika länge, berättar han för GT.

På Orust har Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Folkviljan på Orus, gått samman och bildat majoritet.

Anders Arnell (m) är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han berättar för GT att bakgrunden till det nya båtplatsbeslutet är att cirka 300 kommunmedlemmar står i kö till de kommunala båtplatserna. Detta är ett led i satsningen att öka befolkningen på Orust och att kunna ge fler invånare båtplats.

– Nu bor det ungefär 35 000 personer på Orust men det är bara hälften av dessa som är skrivna här och endast cirka 6 000 som betalar skatt. Det har lett till att vi idag har en av Sveriges högsta kommunalskatter. Detta är en del av satsningen att på sikt kunna sänka den kommunala skatten, säger Arnell, till GT.

Kommunledningens ambition är att fler ska skriva sig på Orust och att en båtplats då ska vara en kommunal rättighet.

– De som äger en fastighet betalar då fastighetsskatt och därmed bidrar de till det allmänna och räknas som kommunmedlemmar. Det är de allmänna som betalar delar av båtplatserna. Man kan säga att de som gnäller nu är en typ av snyltare och att de nu blir chockade över att det inte är en mänsklig rättighet att ha en båtplats på Orust när man betalar skatt någon annanstans, säger Arnell.

Han kan heller inte förstå att de som blir av med sina båtplatser tycker att det är orättvist.

– Det kan jag inte förstå, för det är verkligen inte orättvist. Det är de på Orust som jobbar och betalar skatt som subventionerar deras båtplatser och det är orättvist.

Här väntas kraftiga avgiftshöjningar för båtplatser

Stenungsunds hamn kan bli privat – risk för prischock på båtplatser


Text: Martin Strömberg • 2019-07-25
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top