Fyrar fyller en viktig funktion men är också ofta vackra och mytomspunna // Foto: Getty Images (Obs Fyren på bilden är inte med på listan)

Artiklar

Sveriges läckraste fyrar

Fyrentusiasten: "Liknar en korallö i Söderhavet"

Text: Fredrik Olsson • 2019-11-29 Uppdaterad 2022-08-16

Som ung seglingsentusiast i Söderhamns skärgård lärde Esbjörn Hillberg känna lotsarna på lotsplatsen Rönnskär och passerade emellanåt den obemannade fyren Lilljungfrun. När han blev vuxen låg intresset och slumrade, tills han efter många år i internationell yrkeskarriär bodde i Storbritannien.

Av en slump hittade han och köpte på ett engelskt antikvariat ett parti med 50 böcker om fyrar, vilket åter tände gnistan. Sedermera kom han i kontakt med ett brittiskt fyrsällskap, vilket ledde till att engagemanget djupnade ytterligare. Vid ett tillfälle var Esbjörn till och med på väg att köpa en fyr på skotska västkusten. 

Hur många fyrar Esbjörn Hillberg har besökt genom åren vet han inte, men det rör sig om många hundra, svenska och utländska.

Besöken har resulterat i nästan 10 000 fotografier och han är numera också ordförande i Svenska Fyrsällskapet. 

I Praktiskt Båtägande nummer 11 intervjuades Esbjörn Hillberg och ni kan den läsa den texten och mycket mer om fyrar i det numret.

Här listar Esbjörn Hillberg sina sex svenska favoritfyrar.

Sveriges läckraste fyrar
Foto: Esbjörn Hillberg

Malören

Bottenviken, sydväst om Haparanda

N 65° 32, O23° 34

“På första plats hamnar Malören, främst för att jag där upplevde något sagolikt vackert. Vi färdades dit i enormt tjock dimma och kunde knappt ta oss i land, men en stund efter landstigningen lättade plötsligt dimman och solen tittade fram. Men bara precis över ön, runt omkring låg tjockan kvar. Malören är en unik, svåråtkomlig ö som är otroligt vacker och har en intressant historia. Fyren är från 1851. Den första konstruerades av Nils Gustaf von Heidenstam, en tillfällig fyr (1892–1910) på taket av fyrmästarbostaden (1851). Fiskarkapellet är från 1769, kallat för Skärgårdens katedral, och den otroligt vackra ej trädbevuxna ön liknar en korallö i Söderhavet.”

Sveriges läckraste fyrar
Foto: Esbjörn Hillberg

Understen

Södra Kvarken, Ålands hav

N 60° 17, O 18° 55

“Ensligheten på den vindpinade ön med den gamla fyren (1848) och den ‘nya’ (1916), mycket vackert formgivna fyren av legenden Hilmer Carlsson. Näst högst i landet, endast Långe Jan är högre. En utsatt ö med karg natur. Det råder besöksförbud på ön. Fyrplatsen är nästan oförändrad.”

Sveriges läckraste fyrar
Foto: Esbjörn Hillberg

Harnäsudde

Väst om Sjötorp, Vänern

N 58° 50,3 E 13° 57,1

“En inlandsfyr med mycket oförändrat på fyrplatsen och två riktiga fyrar (från 1890 och 1903) samt en ursprunglig fyr från 1865, den enda kvarvarande av denna typ i Sverige, på gaveln av fyrbostaden. Allt är gammalt och håller nu på att rustas upp till ursprungligt skick. Fyrplatsen är belägen nära Sjötorp i Vänern.”

Sveriges läckraste fyrar
Foto: Esbjörn Hillberg

Måseskär

Skagerack, sydväst om Käringön

N 58° 06, O 11° 20

“En härlig fyrplats med gammal bebyggelse och två fyrar (en från 1865 och en från 1978). Jag har besökt den massor av gånger även under vintern, och bott där över nyår, och har många underbara minnen därifrån. Ursprungsoptiken finns kvar i den gamla fyren. Den gamla fyren tänds också i tolv minuter varje nyårsnatt, samt årligen under Västerhavsveckan medan man underhåller den nya fyren.”

Sveriges läckraste fyrar
Foto: Esbjörn Hillberg

Nidingen

Kattegatt, utanför Kungsbacka

N 57° 18, O 11° 54

“Återigen en delvis oförändrad och enslig, rätt svårbesökt fyrplats med tre fyrar (två från 1832 och en från 1946). Låg härlig ö utan några träd, som är omgiven av svårnavigerade farvatten, där hundratals fartyg har förlist. Fyrplatsen var den första som Sverige fick på nuvarande svenskt territorium.”

Sveriges läckraste fyrar
Foto: Fredrik Olsson

Örskär

Södra Kvarken

N 60° 32, O 18° 22

“En av Sveriges äldsta fyrar, belägen på en lätttillgänglig mycket vacker ö med skyddande växtlighet och ett stort skogsområde. Fyren och den äldsta fyrbostaden är ritade på 1730-talet av slottsarkitekten Carl Hårleman och öppet belägna på en udde. Fyren är den enda i Sverige som saknar trappor. Istället har den en spiralformad tegelslag

Sveriges läckraste fyrar

Bildspel: 8 av världens mäktigaste fyrar

Bildquiz: Vad kan du om Sveriges fyrar?


Text: Fredrik Olsson • 2019-11-29
ArtiklarpraktisktbatagandeFyrar
Scroll to Top