Praktiskt Båtägande

Nu släpps vattnet på i Göta Kanal

Allmänheten välkommen när Göta Kanal fylls upp.

Nu släpps vattnet på i Göta Kanal
Den 1 april släpps vattnet i Göta Kanal på igen och alla är välkomna // Foto: Creative Common

 

Efter vinters stora renoveringar i Berg är det dags att släppa på vattnet i Göta kanal igen.

På morgonen den 1 april börjar sträckan Brunnby – Berg att fyllas. 

Allmänhet som vill se när kanalen fylls upp är välkomna.

­Ett läckage som bland annat orsakats av att man en gång i tiden breddade kanalen på den här platsen i kombination med att den tätande leran genom åren har körts på av fartyg och åldrats genom frysning och upptining, gjorde att upp mot 30 000 mvatten per dygn har läckt ut från kanalen.

Men nu är det åtgärdat och helt tätt.

–Det krävdes därför en mycket speciell lösning med en arbetsprocess i 16 steg med olika typer av tätande dukar i kombination med en lerblandning som bland annat innehåller benotonitlera, en vulkanisk lera som har unika tätande egenskaper, förklarar Roger Altsäter, VD på AB Göta kanalbolag.

Projektet är en investering på 23 Mkr och i samband med detta arbete fick sträckan Berg - Brunnby också genomgå strandskoning och återställning av kanalprofilen. Även vingmurarna i bassängen i Berg har restaureras i vinter.

Allmänhet som vill se när kanalen fylls upp är välkomna. Sträckan mellan Brunnby till bron i Berg tar ca 6-8 timmar att fylla och påbörjas under morgonen den 1 april. Dagen efter påbörjas fyllning sträckan efter bron ner mot Roxen.

I dessa speciella tider uppmanar vi besökare att hålla avstånd till varandra och att stanna hemma om man inte känner sig helt frisk.

Göta kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och populäraste besöksmål, med 3 miljoner besökare varje år. AB Göta kanalbolag ägs av staten och ansvarar för att bevara och utveckla Göta kanal, samt för att skapa förutsättningar för turism längs kanalen. Farleden är öppen maj-september. 

www.gotakanal.se

Ja
30
1
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!