1675168.jpg

Artiklar

Resmål: Gullholmen

Det är flera fina platser som konkurrerar när man ska utse Bohusläns pärla, men vi är många som utan tvekan skulle rösta på Gullholmen

Text: Praktiskt Båtägande • 2020-07-28 Uppdaterad 2022-09-30

För min del började det för över 30 år sedan med ett sommarjobb på ön. Det var intensiva veckor, och det fanns inte mycket tid för upptäckter, men Gullholmens speciella atmosfär fastnade.

Jobben och de långa somrarna på Gullholmen fortsatte under nästan tio år, men sedan var det andra sysselsättningar som tog över. Besöken på Gullholmen blev allt glesare, så det är många minnen som väcks till liv när jag nu återvänder under några mycket varma dagar sommaren 2020.

Katten Pelle går inte att glömma. Han gick upp rejält i vikt under sommaren på grund av sin mycket utstuderade strategi. Pelle besökte gästbåtarna för att se vad de hade att erbjuda i form av mat. Efter att ha kollat av utbudet återvände han till den båt som var lämpligast för att äta sig mätt.

Resmål: Gullholmen
Semester i Bohuslän innebär fisk och skaldjur // Foto: Jonas Arvidsson
Resmål: Gullholmen
Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen, troligtvis med anor redan från 1200-talet // Foto: Jonas Arvidsson

Eller “kapten Krok” som efter ett alldeles för blött midsommarfirande fick ett snedspel sent på natten och lossade alla förtöjningarna för gästbåtarna. Han sattes under förnedrande former på första färjan till Orust på morgonen och sågs aldrig till igen.

Det var åtminstone så för 30 år sedan att Gullholmen var obligatorisk första anhalt när man hämtat en helt ny båt hos Hallberg-Rassy i Ellös. Skepparen var ofta nervös, så tilläggningarna kunde vara intressanta att beskåda, speciellt om det fanns mer pengar än sjömanskap.

Var det helg kom ibland killarna från varven över för att festa på Gullholmen, oftast i enkla, öppna båtar. En gång hände det sig att det var ganska fullt i hamnen, så de la till på utsidan av en splitter ny Hallberg-Rassy. Ägaren protesterade högljutt när åtta halvt berusade killar klev upp på hans nya, fina teakdäck.

Då vände sig en av dem till honom och sa: “Du, vad har du för nummer på den här båten?” Skepparen hade numret i huvudet, och när han väl meddelat detta kom repliken snabbt: “Det är jag som har lagt däcket.”

Gullholmen är ett av Bohusläns äldsta fiskelägen, troligtvis med anor redan från 1200-talet. Som så många andra platser längs denna del av vår kust kom ett rejält uppsving under de stora sillperioderna på 1700- och 1800-talen. Gullholmen växte och fick både sillsalteri och konservfabrik – båda ombyggda till lägenheter idag.

Resmål: Gullholmen
Resmål: Gullholmen
Passagen förbi Islandsberg är inga problem vid lugnt väder. Vid styv västlig vind kan det bli svårare eller till och med farligt, även för större båtar // Foto: Jonas Arvidsson

Fisket skedde traditionellt i närområdet med sjöbåtar byggda i Kungsviken eller Svineviken på norra Orust – ett genuint båtbyggarkunnande som fortfarande lever i området. I mitten på 1800-talet började man använda ångmaskiner i England, så det gick att få tag på billiga seglande fiskekuttrar. Det var många som insåg möjligheterna, och Gullholmen hade snart en stor flotta som främst bedrev fiske ute i Nordsjön.

Med ökade inkomster blev det också betydligt större skillnad mellan dem som ägde båtarna och de enkla fiskarna. Ett välbevarat exempel på detta är Skepparhuset, där familjen Arvidssons (nej, vi är inte släkt) hem i princip stått orört i hundra år. Missa inte ett besök i denna fantastiska tidskapsel.

Stenstugan, också den museum idag, visar hur fattiga daglönare bodde.

Gullholmen var fram till 1999 en kronoholme, vilket innebar att marken ägdes av staten och att det var fritt fram att bygga där. Detta ledde till den mycket täta bebyggelse vi kan se idag – på vissa ställen är det inte många meter mellan husen.

Man kan undra hur konfliktnivån var när det bodde som mest människor här? Idag är bebyggelsen skyddad, så byggnaderna är mycket väl underhållna.

En promenad på Gullholmen kan dock vara något förvirrande om man är van vid tomter och gränser. Ibland känns det som att man promenerar rakt in till någon. För att få ordning på förvirringen finns det en huvudgata, lämpligt nog döpt till Gatan. Den börjar redan när du kommer över bron från Lilla Härmanö, och följer du bara den är det svårt att gå vilse. Från Gatan finns det skyltar till Stenstugan, Skepparhuset och inte minst Gullholmsgården.

Resmål: Gullholmen
På Gullholmsbaden finns restaurang, pub och minigolf // Foto: Jonas Arvidsson
Resmål: Gullholmen
På Gullholmens naturmuseum kan du se fåglar som förekommer lokalt, men även andra djur // Foto: Jonas Arvidsson

Gullholmsgården byggdes 1896 och har använts som skola, möteslokal och biograf. Idag fungerar huset främst som naturmuseum och bibliotek, men även allmän samlingslokal. Gullholmsborna går och röstar här i valtider. Den främsta attraktionen, och anledningen till att du inte får missa ett besök, är Torbjörn Hansson och hans fantastiska naturmuseum.

Gullholmens och Härmanös djurliv finns här presenterat i pedagogiska dioramor som Torbjörn byggt upp under många år. Han börjar närma sig 80 år nu, men har öppet nästan varje dag under sommaren. Det är alltid lika intressant att lyssna på alla de berättelser om Gullholmen han har, men framför allt hans enorma fågelkunnande.

I takt med att befolkningen ökade byggdes det också hus på Härmanö, så samhället finns på båda sidor om sundet. Det är också på Härmanö som mataffären och kyrkan finns, och gästhamnen ligger tekniskt sett mellan Härmanö och ön Skottaren.

Idag är det få som bryr sig om skillnaderna – man åker till Gullholmen.

Resmål: Gullholmen
I hamnen lägger du till med akterboj, fasta linor eller långsides // Foto: Jonas Arvidsson
Resmål: Gullholmen
Som på de flesta bebyggda öar kretsar mycket av livet kring mataffären och färjeläget // Foto: Jonas Arvidsson

Om Gullholmen kännetecknas av sin täta bebyggelse är Härmanö dess motsats. Förutom en smal remsa i nordost är Härmanö till största delen vildmark med ett rikt fågelliv och djur som man kanske inte förknippar med yttersta kustbandet, som bäver och älg. Större delen av Härmanö är idag naturreservat med fina promenadstigar ända ner till Härmanöhuvud. Det finns informationsskyltar på många platser, och Länsstyrelsen har en informativ broschyr med karta att ladda ner från sin hemsida.

För att fortsätta hålla landskapet öppet finns det betande kreatur. Promenerar du inne på ön ska du därför vara beredd på att möta dessa nyttoarbetare. De flesta har väl kanske inga problem med får och getter, men korna kan vara nyfikna. Tänk också på avstånden när du planerar din promenad. Härmanö är en stor ö, och från hamnen till Härmanöhuvud är det cirka sex kilometer.

Även om det finns fasta båtplatser här är hamnen ganska tom större delen av året. Det är bara under semesterperioden det kan bli trångt. Den flytbrygga som idag förbinder Härmanö med Skottaren kom till i mitten av 1980-talet, och gästplatserna på den östra sidan har idag fasta förtöjningslinor. Så har det inte alltid varit. Den första tiden var det eget akterankare som gällde, och det var lika intressant varje morgon att se hur ankartrasslet skulle lösas, inte minst med tanke på att många fastnade i kät- tingarna som håller flytbryggan på plats.

Resmål: Gullholmen
Skepparhuset är en fantastisk tidskapsel och en av Gullholmens juveler // Foto: Jonas Arvidsson
Resmål: Gullholmen
Det gamla sillsalteriet på ön Skottaren är idag ombyggt till lägenheter och restaurang // Foto: Jonas Arvidsson

Platserna mot Skottaren har bojar för akterlinorna. Numera är hela den sida av Skottaren som vetter mot farleden brygga, inklusive en lång flytbrygga söderut. Dessa platser är främst till för tillfällig förtöjning under dagen då svallet från passerande båtar kan bli besvärande, inte minst från färjorna från Tuvesvik till Gullholmen och Käringön.

Som så många andra kustsamhällen har Gullholmen gått från att vara en plats där man tog tillvara havets rikedomar till ett sommarnöje. Kommer man hit en onsdag i november är det inte många lampor som lyser i husen. Det lär bara vara runt hundra åretruntboende. Under sommarmånaderna ser det annorlunda ut, då pratar vi istället tusentals besökare.

Det är ändå imponerande att ett så litet samhälle har så mycket att erbjuda förutom en säker gästhamn med bra service – livsmedelsaffär nere i hamnen som också är ombud för Systembolaget och Watski, tre restauranger, fiskaffär, fyra museer inklusive ett konstmuseum, minigolfbana, badplatser (både klippa och sandstrand) och framför allt ett genuint intresse hos de boende, både helårs- och fritids-, att både bevara och utveckla denna unika miljö utan att det blir ett nöjesfält eller en Disneykuliss.

Text och Foto: Jonas Arvidsson

Fotnot: Texten är publicerad i Praktiskt Båtägande 2020/8

Resmål: Gullholmen
På torget bakom mataffären finns Hamncafét som serverar lunch och middag alla dagar i veckan under sommaren // Foto: Jonas Arvidsson
Resmål: Gullholmen
Det är ändå imponerande att ett så litet samhälle har så mycket att erbjuda // Foto: Jonas Arvidsson

Resmål: Kragerø – omväxlande på norska sydkusten

Resmål: Ven – sundets lilla pärla

RESMÅL: Slät granit och turkosa vatten

Resmål: Mälaren

Resmål: Stora Nassa och Lilla Nassa

RESMÅL: Värmlands långa sjö

Resmål: Mot Hollands hjärta


Text: Praktiskt Båtägande • 2020-07-28
ArtiklarpraktisktbatagandeResmål
Scroll to Top