Praktiskt Båtägande lät ett par helt vanliga båtfamiljer provpaddla en kvartett fina uppblåsbara allroundbrädor // Foto: Joakim Hermansson

Artiklar

SUP – den nya folkrörelsen

Intresset för att paddla SUP ökar lavinartat, och i varenda hamn åker de populära brädorna för ståpaddling fram när vi lagt till med våra fritidsbåtar. Praktiskt Båtägande har låtit ett par helt vanliga båtfamiljer provpaddla en kvartett fina uppblåsbara allroundbrädor.

Text: Joakim Hermansson • 2020-08-31 Uppdaterad 2021-06-09

 

Att stå upp och paddla med en lång enbladig paddel på sin surfingbräda var något som surfinstruktörerna på Hawaii började med för flera decennier sedan, när de snabbt behövde komma fram till sina vågsurfande elever. Företeelsen har numera utvecklats till en sport med ett flertal olika discipliner, som här hemma administreras av Svenska Kanotförbundet.

Så sent som i somras paddlades SM vid Stråvalla strand i Varberg, och även bland motionärerna har SUP:andet vuxit till något av en folkrörelse. Många paddlare lockas av möjligheten att i natursköna omgivningar träna många av kroppens muskler, samtidigt som även balanssinne och koordinationsförmåga stärks, medan andra främst vill lattja med sin bräda.

I synnerhet denna speciella hemestersommar har ståpaddlandets popularitet accelererat kraftigt, och containervis med SUP:ar har sålt slut i såväl specialistbutiker som på stormarknader och i lågprisvaruhus. Bland båtfolk är paddelbrädorna snart lika vanliga som gummijollar, och de kan i många fall faktiskt också fungera som ersättare. Det hävdar åtminstone de största entusiasterna.

I varenda gästhamn och naturhamn åker brädorna fram så snart vi lagt till med våra båtar, efter att de antingen har stått surrade längs mantåget eller legat hopvikta i sin förvaringsväska i något stuvfack. 

 

SUP – den nya folkrörelsen
SUP – den nya folkrörelsen

 

SUP gillas av alla, från barn som är uttråkade efter färden och behöver bli av med sin överskottsenergi, till föräldrar och andra vuxna som vill ha en lämplig träningsaktivitet även under båtsemestern. Vid sidan av indelningen i hårda och uppblåsbara brädor finns det också en hel del andra skillnader och specialiteter.

En spetsig för skär vattnet och glider bättre än en rundad. En längre bräda är oftast snabbare än en ko rtare, medan den senare å andra sidan kan vara lättare att manövrera. Och ju bredare SUP, desto bättre stabilitet. Hur tjock brädan är kan också variera, ofta mellan fyra och sex tum, där en tjockare bräda är mer kursstabil och går snabbare.

Det gäller också att välja rätt SUP utifrån kroppsvikt, så att brädan har rätt volym och bärighet och inte sjunker ner onödigt mycket i vattnet. Egentligen är inte något av allt detta raketvetenskap för den som är det minsta van vid båtar och deras egenskaper.

 

SUP – den nya folkrörelsen

 

I just fritidsbåtar passar de uppblåsbara SUP-varianterna extra bra, eftersom de tar betydligt mindre plats och därför lättare kan stuvas undan ombord när de är hoppackade än de hårda. Tack vare nutidens tillverkningsmetoder med moderna högtryckslösningar kan många uppblåsbara brädor få i stort sett samma rigida egenskaper, med samma stabilitet och styvhet, som sina hårda motsvarigheter.

Förenklat gäller att ju bättre uppbyggnad en uppblåsbar bräda har, desto hårdare kan den pumpas och desto bättre paddlingsegenskaper får man därmed. När brädan börjar kännas hård och man tror att den är färdigpumpad behöver man oftast pumpa minst lika mycket till för att få det rätta trycket. Inom intervallet 15–20 psi ligger det tryck som SUP-tillverkarna rekommenderar och som det gäller att uppnå för att brädan ska få de rätta egenskaperna.

Till samtliga uppblåsbara SUP:ar i vårt test medföljde pump, delbar paddel, reparationssats och bärväska. Testets tunnaste bräda, X-Seaplore 9.5′ för 3 990 kronor från Erlandsons Brygga, kändes lätt att bära och hantera även för barnen när den var uppblåst, men den upplevdes något mer blöt och inte lika kursstabil som de övriga under paddling, även om den var lättsvängd. Med sina 3 990 kronor hade Isup Swell 10.4 från Hjertmans det klart lägsta priset, men ändå smarta funktioner såsom löstagbar fena och att den blev minst och smidigast när den var ihoppackad.

 

SUP – den nya folkrörelsen

 

Alla de medföljande pumparna kunde ståta med psi-mätare för att kunna avläsa trycket, men endast brädan Red Paddle 10.6 Ride SE från Kajaktiv hade en pump med två luftkamrar, som gjorde det enklare både att snabbt fylla brädan och få upp trycket i den.

Red Paddle ingav också mest kvalitetskänsla och kändes stabil och snabb att paddla. Hade det inte varit för det höga priset, 12 500 kronor är ju mer än dubbelt så mycket som var och en av de övriga, liksom att den ihoppackad är så stor, hade Red Paddle varit den givna testvinnaren.

Den titeln går istället till Sun 10.8 från Standuppaddleboard, som kombinerar smidigt format ihoppackad med att vara stabil, tjockast och torrast, och allt detta till ett attraktivt pris på 4 999 kronor.

Fotnot: Testet är tidigare publicerat i Nya Praktiskt Båtägande 2020/9

Text: Joakim Hermansson

Foto: Emma Glaumann och Joakim Hermansson. 

SUP – den nya folkrörelsen
SUP – den nya folkrörelsen
SUP – den nya folkrörelsen
SUP – den nya folkrörelsen

Båtnytt i Florida: Här testar vi svävande surfingbrädan Lift E-foil

Elbräda med klös

TV: Se kraschen på foilingbrädan


Text: Joakim Hermansson • 2020-08-31
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top