Varför lämna båten vid bryggan när du ändå inte ska använda den? Att hyra ut den kan vara ett alternativ för att få ett välkommet bidrag till kostnaden för att äga båten // Foto: Martin Leisborn

Artiklar

Så fungerar det: Hyr ut båten

Hyr du ut båten några veckor per år kan ägandet bli näst intill gratis. Vi ger dig några råd på vägen

Text: Martin Leisborn • 2021-03-05 Uppdaterad 2021-06-09

 

För oss praktiska båtägare bär det emot att ens tänka tanken på att inte ha en egen båt. Att hyra någon annans är helt enkelt inte vår melodi. Vi vill ju ha tillgång till båten när som helst, länge och ofta. Att fixa med den och reparera den ibland är en fin terapi. (För att inte tala om hur givande det kan vara att installera lite nya grejer i den emellanåt.) Det är en hobby, en livsstil och en glädje vi inte vill gå miste om.

Men det kan onekligen vara dyrt. Och kanske utnyttjar vi inte båten alla veckor på sommaren. Det finns kanske andra aktiviteter och intressen som också lockar, eller som intresserar resten av familjen. Om du känner igen dig i de tankarna, då finns ett alternativ som kan vara den perfekta lösningen för dig. Hyr ut din båt några veckor per säsong. Din plånbok blir betydligt gladare och medmänniskor som inte har lyckan att ha egen båt kan glädjas åt att få använda din pärla när du själv gör något annat.

Så fungerar det: Hyr ut båten
Både motor-och segelbåtar kan hyras ut, nya och gamla // Foto: Martin Leisborn
Så fungerar det: Hyr ut båten
En egengjord instruktionsmanual till båten ger en bra start för hyrestagarna och bidrar till att din båt används på ett säkert sätt // Foto: Martin Leisborn

Stajla båten: Åtta entimmesfix för under 500 kronor

 

Det finns minst tre olika sätt att hyra ut sin båt: Ett är att som privatperson hyra ut egen båt direkt till kund. Det andra är att hyra ut båten via ett uthyrningsföretag. Det tredje att genom ett båtcharterföretag köpa en båt som framför allt är till för att hyras ut av företaget, men att du själv äger båten och har ett visst antal veckor per år då du kan utnyttja den. Här tittar vi närmare på de två första.

Vi börjar med direktuthyrning till kund. För det första är det helt lagligt att hyra ut båten, precis som det är att låna ut den. Det enda du bör känna till är Skatteverkets regler och försäkringsbolagets krav och se till att ta dem i beaktande.

Trots att båtägande ibland kan kännas som att skotta pengar i ett svart hål räknas din båt faktiskt som en tillgång. Det innebär att eventuell uthyrning är skattepliktig kapitalinkomst. Du får göra avdrag för sådana utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen, som förmedlingsavgiften om du hyr ut genom en förmedlare. Du får också avdrag för särskild tilläggsförsäkring som du behöver för uthyrningen. (Se ruta längs ner i texten om försäkringsbolagens villkor.)

Du får däremot inte göra avdrag för sådana utgifter som du normalt skulle ha haft för tillgången om den inte hade hyrts ut, som båtplats, vinterförvaring, sjösättning, bottenfärg etcetera, eftersom det är utgifter som du normalt har om du äger en båt. Skatten på överskottet (hyresersättning minus avdrag) är 30 procent. Se dock upp för att hyra ut för mycket eller för ofta. Hyr du ut båten “frekvent och med kontinuitet” anses du bedriva ekonomisk verksamhet och blir då momspliktig. Det är också betydligt mer komplicerat.

Mer info finns på skatteverket.se.

Så fungerar det: Hyr ut båten
Många båtar har mängder av linor, block och utrustning av olika slag. För den som inte är van vid båten kan det vara svårt att veta vilka linor som ska dras var och hur saker ska användas // Foto: Martin Leisborn
Så fungerar det: Hyr ut båten
Den elektroniska utrustningen kan vara lätt eller komplicerad att förstå sig på // Foto: Martin Leisborn

 

En gällande försäkring måste naturligtvis också finnas, och den ska innefatta uthyrning av din båt. Nästan alla försäkringsbolag tillåter uthyrning men villkoren varierar mellan olika bolag. Så kolla med ditt försäkringbolag om vad som gäller innan du sätter igång.

Sedan är det bara att skaffa kunder, och hur du gör det är naturligtvis upp till dig. Det kanske går via rykte och bryggsnack eller en annons på nätet eller på annat sätt. Men det är bra att ha tydligt skrivna regler och avtal. Kunderna måste veta vad som gäller, vad det kostar, när de ska betala, om det krävs deposition som ges tillbaka efteråt om båten lämnas tillbaka i gott skick och så vidare. Avtalet och villkor ska göras skriftligt. God kommunikation är en förutsättning för att undvika missförstånd och missnöjda kunder.

Att ta betalt är den kanske trevligaste biten av det hela, frågan är bara hur mycket du kan ta. Det styrs både av tillgång och efterfrågan och av båttyp, skick, och årsmodell. För mindre 70-talsbåtar i hyfsat skick kanske det rör sig om bara några tusenlappar per vecka, medan en större, nyare och modernare båt i toppskick kan hyras ut för uppåt 30 000 kronor per vecka.

Många väljer även att ta en deposition i förväg, förutom själva hyresavgiften som också betalas innan. Depositionen kan vara ett belopp som motsvarar självrisken och är då ett bra sätt att se till att betalning av den är säkerställd om hyresgästerna orsakar skador på båten. Vid mindre skador kan småreparationer också dras av från den förbetalda depositionen, och det som blir över betalas tillbaka till kunden.

Så fungerar det: Hyr ut båten
Hur seglen ska sättas och skotas kan också behöva klarläggas före avfärd // Foto: Martin Leisborn
Så fungerar det: Hyr ut båten
En så enkel sak som att sätta upp sittbrunnskapellet kan vara svårt för den som inte gjort det förut // Foto: Martin Leisborn

Fler vill hyra båt i sommar

 

Att hyra ut båten innebär även en del merjobb för dig som ägare och det tar en del tid. Först och främst ska båten vara i gott skick och ha den utrustning som behövs för att kunderna ska kunna använda den på ett säkert sätt. Tänk på säkerheten och se till att det finns brandsläckare och gärna flytvästar, kastlina och livboj på båten. Gör även en inventarieförteckning som gör det lätt att pricka av om allt är kvar i gott skick efteråt. Kan du dessutom göra en tydlig manual med enkla instruktioner för olika funktioner ombord är det ännu bättre. Båten kanske ska städas inför varje tillfälle. När kunderna anländer är det viktigt att ha en genomgång med dem, och när de återvänder ska allt gås igenom igen.

Det kan tilläggas att kunder inte sällan har frågor eller råkar på problem under hyrtiden, och kan du som uthyrare vara tillgänglig per telefon uppskattas det mycket av dem som hyr din båt. Med ansvarsfulla kunder och bra service av uthyraren blir båda parter nöjda.

Att hyra ut genom ett charterföretag är ett annat sätt, troligtvis tryggare. Företaget hjälper då till med alla kontrakt, villkor, betalningsöverföringar och annat samt själva förmedlingen. Nackdelen är att de även tar en bit av kakan, det är ju det de lever på. Men de har troligtvis mycket erfarenhet på området och kan ge dig bra information om hur det fungerar och vad du kan förvänta dig för inkomst och merarbete med det hela.

Det finns ett antal företag i Sverige som kan hyra ut din båt, exempelvis Bohus Charter, Skipperi och andra. På deras hemsidor finns bra information om vad du kan förvänta dig och hur det hela fungerar. De underlättar till stor del hela förfarandet, men har också krav på dig som båtens ägare.

Så fungerar det: Hyr ut båten
Mallar till hyresavtal finns gratis på nätet, men det går bra att göra ett eget. Det viktiga är att det finns ett skrivet avtal att underteckna // Foto: Martin Leisborn
Så fungerar det: Hyr ut båten
Får hyrestagaren ge sig in i slussar med din båt? Ange alla eventuella begränsningar i avtalet // Foto: Martin Leisborn

 

Bohus Charter skriver bland annat: “Båtägaren ansvarar för att all utrustning som är upptagen i utrust- ningslistan finns och är funktionsduglig. Att båten är försäkrad för uthyrning under den aktuella uthyrningsperioden och för all skadereglering i samband med eventuell försäkringsskada. Båtägaren är också skyldig att följa beslut i ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) och att återbetala eventuella ersättningar till kunden utan dröjsmål.”

Det går heller inte att dra sig ur uthyrningsavtal hur som helst. Har du avtalat att hyra ut båten är du också skyldig att genomföra det du bekräftat till företaget ifråga, annars kan du bli ersättningsskyldig. Återigen gäller det att vara seriös, kommunikativ och ansvarsfull.

Så, är du fortfarande intresserad av att hyra ut båten?

Det var kanske inte lika enkelt som det lät i början, och var och en måste fråga sig om det är värt det. Helt krasst innebär det att du själv bär alla kostnader för att äga båten, måla, reparera, sjösätta, vinterförvara, hålla med båtplats och utrustning etcetera. Du ska även skaffa kunder, ta emot dem, instruera dem och senare ta emot båten, inspektera den och ibland reparera, skadereglera och kräva extra betalt av kunden. Använder du ett förmedlingsföretag går det något lättare men de tar också en del av vinsten. Försäkringen kanske blir lite dyrare och av det som blir kvar ska 30 procent skattas. Och blir det plötsligt toppenväder och suget att ta sig ut i skärgården sätter in, då är kanske din båt bokad av någon annan.

Kanske är det ett lyft för ditt båtägande eller rentav en förutsättning för att kunna ha råd att ha den kvar.
Eller så tar det udden av glädjen med att ha en egen båt.

Något att fundera på.

Så fungerar det: Hyr ut båten

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Martin Leisborn • 2021-03-05
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top