På vintern är det extra viktigt att man klär sig ordentligt till sjöss. Foto: Martin Leisborn/Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

Båtnytt

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern

På vintern måste kläderna vara både smidiga och bekväma, men framför allt isolerande och säkra. Praktiskt Båtägande har tittat närmare på några typer av sjökläder för vinterbruk.

Text: Martin Leisborn • 2017-11-23 Uppdaterad 2022-12-15

Kanske är båtliv för de allra flesta en fråga om sommar och sol och klädseln inskränker sig till kortbent och kortärmat och kanske till och med skolöst. Men som vi har sett finns de som har upptäckt att en underskattad del av båtlivet, och kanske enda chansen att uppleva sällsamheten i skärgården, är under den kalla och mörka årstiden. När de flesta vilar sina dyrgripar under en presenning på uppställningsplatsen glider livsnjutarna ut på havet och lever upp. 

Men, som sagt, då gäller det att klä sig efter årstiden. Vi kommer nu att titta närmare på några av de alternativ som står till buds, med deras för- och nackdelar. Det som skiljer dem åt är bland annat pris, hur lätta de är att ta av och på, hur smidiga de är att bära, hur de isolerar i luft och i vatten samt hur de tynger i vått tillstånd. Läs noggrant, för allt är inte som det verkar vid första anblicken. 

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern
Ett par vanliga regntäta seglarbyxor från Gill. Smidigt, men varken varmt eller vattentätt. Foto:

Sjöställ

Vi börjar med ett vanligt sjöställ, som taget från sommarens förekommande busväder. Vindtäta seglarbyxor med hängslen och vindjacka, kompletterat med varma kläder under, samt vantar och mössa. 

Detta alternativ hänger säkert redan i garderoben, och kompletterande tröjor och annat kan med lätthet lånas och bytas. Så länge vädret är bra och ingen faller i vattnet är det ett hyfsat bra alternativ.

Fördelar: Smidigt. De flesta har det redan hemma och det kan lätt kompletteras med varma underställ, mössor, vantar och skor. 

Nackdelar: Inte vattentätt och har med sin delade konstruktion den sämsta isoleringsförmågan i vatten.

Pris: Cirka 1 500–6 000 kronor

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern
En skoteroverall från Snowpeople. Varm och smidig, men inte vattentät.

Skoteroverall

Vi går vidare till skoteroveraller. Som namnet antyder är de gjorda för att motstå kyla och är därför smidiga, varma och passar utmärkt till skoterkörning på fjället. Många modeller är vattenavvisande, men eftersom de inte är vattentäta skulle kallt vatten tränga igenom gans-ka snabbt vid en MÖB-situation, med stor risk för nedkylning och chock. Tack vare den hela overalldesignen kan dock vattnet i viss mån stanna kvar och värmas upp något närmast kroppen, så skoteroverall är, liksom andra typer av overaller, därför troligtvis något varmare i havet än vanliga delade kläder. Å andra sidan kan det bli tungt att ta sig upp ur vattnet med en tjock, genomblöt skoteroverall på. 

Fördelar: Varmt och smidigt, samt inte speciellt dyrt (beroende på modell).

Nackdelar: Inte vattentätt. Blir troligtvis väldigt tung vattenfylld.

Pris: Cirka 1 500–7 000 kronor

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern
En flytoverall från Baltic. Varm, ganska smidig, skyddar mot initial köldchock i vattnet, men är inte vattentät i havet.

Flytoverall

Flytoveraller är ett intressant kapitel. De säljs i de flesta båttillbehörs- och fiskebutiker och är populära bland båtfolk i vinterväder, och det är inte utan anledning. De är varma, smidiga och ger dessutom flytförmåga i vatten. 

Dock är de inte vattentäta och ska inte förväxlas med överlevnadsdräkter. Väl i havet sipprar det kalla vattnet in genom öppningarna och användaren blir nedkyld. Med det sagt har flytoverallerna ändå en fördel framför vanliga kläder. Eftersom tyget är isolerande och i alla fall nästan vattentätt slipper du den första köldchocken, och när vattnet väl kommer in går det långsammare och det hinner till viss del värmas upp av kroppstemperaturen. Så nedkylningen går långsammare än i ett vanligt sjöställ.

Trots namnet är flytoverallens inbyggda flytförmåga bara runt 50 newton, vilket är jämförbart med en seglarväst, och ersätter därför inte en räddningsväst. Dessutom kan luft som blivit instängd i overallen samlas i benen, speciellt om personen faller i vattnet med huvudet först, med följd att nederdelen av kroppen får mer flytförmåga än överdelen. Det kan undvikas genom att inte stänga igen fotändarna helt utan låta luften pysa ut där så att balansen i vattnet blir bättre. 

Fördelar: Varmt, skönt, smidigt och inte speciellt dyrt.

Nackdelar: Är bara varmt på land och i båten, inte i vattnet. Flytkraften kan hamna fel med resultatet att benen flyter upp och huvudet sjunker. Bör helst kompletteras med flytväst.

Pris: Cirka 1 500–3 000 kronor

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern
Torrdräkt från Marinepool. Smidig och vattentät, men inte varm.

Torrdräkt

Torrdräkter används av jolleseglare året runt och är både smidiga och vattentäta. De är, förutom händer och huvud, helomslutande, och med varma kläder under kan seglaren kapsejsa och hamna i vattnet utan fara för livet. Dessa ställ är dock jobbiga att få på och av sig och är kanske därför inte det första valet för en dagstur i vinterskärgården. Dessutom är de dyra att köpa in. Men de fungerar bra.

Fördelar: Smidigt och vattentätt även i vattnet.

Nackdelar: Dyrt, omständligt att ta av och på. Ger inget stort skydd mot kyla.

Pris: 3 000–8 000 kronor

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern
Överlevnadsdräkt typ sextimmars från Aquata. Vattentät och varm, men inte smidig.

Överlevnadsdräkt

Överlevnadsdräkt är ett bra alternativ för den som är aktiv i en båt och som utsätts för stänk och risk att falla i vattnet. De finns i två olika versioner: entimmas respektive sextimmars. Den förra är i praktiken en vanlig torrdräkt, alltså relativt tunn, smidig och dyr, men med vissa extra säkerhetsdetaljer. Beroende på vilka underkläder som används kan den hålla en person vid liv i nollgradigt vatten i en timme, eller lite mer. Sextimmarsvarianten är mer isolerad och därför betydligt otympligare att få på och att röra sig i, men kostar avsevärt mindre. De är inte gjorda att arbeta i utan är mer för nödlägen. 

Fördelar: Vattentätt och isolerande även i vattnet och kan därför rädda liv. Entimmasvarianten är relativt smidig.

Nackdelar: Sextimmarsdräkten är otymplig. Entimmasvarianten är dyr.

Pris: 3 500–5 000 kronor för sextimmars, 6 000– 17 000 för entimmas.

9 tips: Så undviker du problem när du vinterförvarar i sjön

Vinterkörtips: Så skonar du båten bland isflaken

Det här är bästa skrovmaterialet för vinterbåten


Text: Martin Leisborn • 2017-11-23
BåtnyttKöpguide
Scroll to Top