Praktiskt Båtägande

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern

På vintern måste kläderna vara både smidiga och bekväma, men framför allt isolerande och säkra. Praktiskt Båtägande har tittat närmare på några typer av sjökläder för vinterbruk.

Guide: Så klär du dig bäst till sjöss på vintern
På vintern är det extra viktigt att man klär sig ordentligt till sjöss. Foto: Martin Leisborn/Sam Greenfield/Volvo Ocean Race

 Kanske är båtliv för de allra flesta en fråga om sommar och sol och klädseln inskränker sig till kortbent och kortärmat och kanske till och med skolöst. Men som vi har sett finns de som har upptäckt att en underskattad del av båtlivet, och kanske enda chansen att uppleva sällsamheten i skärgården, är under den kalla och mörka årstiden. När de flesta vilar sina dyrgripar under en presenning på uppställningsplatsen glider livsnjutarna ut på havet och lever upp. 

Men, som sagt, då gäller det att klä sig efter årstiden. Vi kommer nu att titta närmare på några av de alternativ som står till buds, med deras för- och nackdelar. Det som skiljer dem åt är bland annat pris, hur lätta de är att ta av och på, hur smidiga de är att bära, hur de isolerar i luft och i vatten samt hur de tynger i vått tillstånd. Läs noggrant, för allt är inte som det verkar vid första anblicken. 

Nästa sida: 5 typer av sjökläder för vinterbruk